Валентин Дебочички, директор на РИМ – Кюстендил: Разнообразни прояви се организират по повод „Европейската нощ на музеите” и Международния ден на музеите в Кюстендил

Радио "Фокус" Кюстендил

Директорът на Регионален исторически музей – Кюстендил Валентин Дебочички, в интервю за Радио „Фокус” – Кюстендил

 

 

 

Фокус: Господин Дебочички, Регионален исторически музей – Кюстендил по традиция се включва в инициативите посветени на „Европейската нощ на музеите” и на Международния ден на музеите, какво сте подготвили като програма?

Валентин Дебочички: Месец май, седмицата преди Международния ден на музеите -18 май, е музеен месец, музейна седмица. Ето защо и Регионален исторически музей -Кюстендил е предвидил редица изяви и събития, не само на самата дата 18 май, но и традиционната вече чакана от нашите съграждани и гости на Кюстендил „Нощ на музеите”, която ще се проведе на 19 май събота. Събития, които предшестват тези две дати, днес в Музеен комплекс „Свети Георги” ще открием една прекрасна гостуваща изложба с част от иконите на Регионален исторически музей – Перник. Наименованието на изложбата е „Храмове и иконописания от Пернишко”, с което спазваме самия характер на това култово място и даваме възможност на нашите посетители да видят иконното богатство на един наш съседен музей. На 17 и 18 май ще се проведе традиционната ни ежемесечна музейна детска работилница, която по традиция е посветена на друг голям празник Деня на славянските първоучители Свети свети Кирил и Методий. Темата на детската работилница е „Букви и старопечатни техники”, с което ще се занимават децата. Музейните работилници са от 14.00 часа в четвъртък и петък. На 18 май, в навечерието на „Нощта на музеите” в Килийното училище в град Кюстендил от 17.00 часа ще се осъществи представяне на последната монографична книга на нашия колега доцент доктор Ангел Джонев – „Кюстендил военната столица на България през Първата световна война”. Книгата ще бъде представена от един от рецензентите й професор доктор Веселин Янчев от историческия факултет на Софийския университет. Кулминацията на седмицата е 19 май – „Нощта на музеите”.

Фокус: Какво ще могат да видят жителите и гостите на Кюстендил, решили да посетят музея в града?

Валентин Дебочички: При нас тази нощ е малко условна, тъй като заниманията, атракциите, които предлагаме започват още от 10.00 часа с една утвърдила се проява, а именно играта за любознателни „Отключи историята на твоя град”. Това е осмото издание на нашата образователна игра. От 14.00 до 17.00 часа в двора на музея ще текат две прояви. Едната е свързана с представяне с възможност за включване на всички наши гости в различни обредни обичаи. Самото наименование на проявата е „Майска обредност за здраве” в двора на музея. А същевременно ще тече и една друга работилница – „История  от глина”, с която ще дадем възможност и на малки, и на големи да направят собствени съдове, като двете прояви ще протичат паралелно. От 18.30 часа по традиция ще изтеглим томболата с наградите за участниците в образователната ни игра. А от 19.00 часа в двора на музея ще започне концертна програма с атракции, които сме подготвили в по –  тъмната част на деня. В концертната програма ще вземат участие танцов клуб „Пауталия”, вокална група „Калпазани” студио „Дебют”. Специалният ни гост Явор Велчев – Яви, който е един от участниците в музикалните формати. Имаме приготвено светлинно шоу като изненада и всички, които ни посетят до 1 часа на 20 май.

Фокус: Какво представлява то?

Валентин Дебочички: Тогава нашите посетители ще имат възможност да видят и да получат отпечатък от свои снимки, светлинни, които ще бъдат дело на един център „Аус”, който е център за неформално образование и културна дейност и който ще ни гостуват със свое ателие – „Рисуване със светлина”. Надявам се, тъй като повечето наши събития се провеждат на открито, в прекрасния парк – двор на музея, атмосферните условия да бъдат подходящи и да имаме много посетители. На този ден всички музейни експозиции ще работят с удължено работно време.

Венцеслав ИЛЧЕВ