Валентин Дебочички, РИМ-Кюстендил: Легенда за дъщерята на последния християнски владетел на Велбъжд дава името на приказния Скакавишки водопад

Легенда за дъщерята на последния християнски владетел на Велбъжд дава името на приказния Скакавишки водопад. Това разказа за предаването „Легенди за България“ на Радио „Фокус“ Валентин Дебочички, директор на Регионалния исторически музей „Академик Йордан Иванова“ в Кюстендил. Според легендата малко преди падането на града под османска власт турската потеря издирвала дъщерята на Константин Драгаш, но тя се скрила в близост до водопада. Когато преследвачите ѝ не я открили, те заплашили, че ще убиват по едно дете от селото, докато не им предадат красивата девойка – тогава тя скочила във водите от скалата, разказа още Валентин Дебочички. „Скакавишкият водопад е едно приказно място, намиращо се над село Полска Скакавица, което вече е леснодостъпно и уредено с екопътеки, така че очаква своите посетители. Отново в Кюстендилския регион при село Невестино на река Струма е запазен един прекрасен късносредновековен мост. С построяването му са свързани няколко легенди, една от които разказва за вграждането на мома, за да бъде той здрав. За това била избрана Струма, невестата на най-младия от майстори на моста, а оттам – и реката получила името си. Друго предание пък напомня за дара на султан Мурад към една българска невеста от селото“, добави директора на РИМ-Кюстендил. В близост се намира и църквата „Свети Георги“, а точно под нея в близост до язовир Лиляч се извисява скален венец с древно светилище, множество жертвени ями и голям отвор под скалите, известен като Провиралкята, каза още Валентин Дебочички. „Местните разказват, че по времето на римската власт там живеел известният римски военачалник Таврелий, който обаче нямал деца. Траките му разказали за това сакрално място и му дали насоки – неговата съпруга трябвало да мине през отвора преди изгрев слънце“, уточни Дебочички. Така двамата създали поколение, припомня легендата, но и до днес това място остава популярно, допълни директорът на музея.
Според него почти за всяко място в региона се носят интересни предания. Затова и екип от специалисти от РИМ събира легенди от Кюстендилския край в резултат от теренна работа и посетени близо 50 селища, а с малка част от тях създава пътеводителя „По пътя на преданията и легендите“, разказа Валентин Дебочички.
Анна АНГЕЛОВА