Веселин Илиев, спасител: Хората се съобразяват със препоръките на спасителите на бургаския плаж

Снимка: Община Бургас

По повод настъпването на астрономическото лято и все по-високите температури по морския бряг и на морската вода „Радио „Фокус“ – Бургас разговаря с Веселин Илиев, старши спасител на бургаския плаж.

Фокус: Г-н Илиев, започна ли сезона в Бургас и има ли хора на плажа?

Веселин Илиев: Има да. Вчера имаше много хора и на пясъка, и във водата. Започна вече да става по-натоварено.

Фокус: Спазват ли те правилата?

Веселин Илиев: Когато спасителите кажат нещо на плажуващите или пък свирят, за да ги предупредят, всички се съобразят. Доста европейски и културно настроени са засега хората.

Водата е хубава и топла, около 26 градуса. В момента няма вълни, няма вятър. Дори флагът трябва да е зелен, но до 1 юли ще бъдем с червен флаг по целия плаж на Бургас, защото се води неохраняем.

Когато видим, че излизат вълни започваме да придърпваме малките деца близко до брега и предупреждаваме родителите да ги наблюдават.

Фокус: Морето вече взе първите си жертви тази година. На бургаския плаж също имаше случай. Защо се получи това?

Веселин Илиев: Случи се с 12-годишния Калоян на нашия плаж. То беше след 16.30 часа, когато имаме 4 спасителя на целия северен плаж на много голямо разстояние от 300 метра един от друг. Случи се точно между два охраняеми центъра. Така че ние спасителите нямаме вина за това.

Според мен плажовете трябваше да се отворят на 1 юни, а не месец по-късно. Но всичко се прави заради икономии.

Фокус: Децата бяха оставени без надзор ли?

Веселин Илиев: Да. Много често има случаи на групи деца, оставени без надзор. Родителите им са на работа. Някои нямат баби и дядовци вече и те няма какво да правят и  къде да отидат и идват на плажа. Спасителите се опитваме да ги запазим живи по някакъв начин. Много пъти съм казвал на децата да застанат пред спасителния пост и съм ги питал защо ходят на места, където няма такива. Те ми отвръщат, че спасителите били много лоши, свирели им със свирките и не им разрешавали да си правят удоволствието.

Фокус: Имаше и други жертви на поморийския плаж.

Веселин Илиев: Всички случаи са от мъртво вълнение, каквото в момента няма.

Фокус: Какво представлява мъртвото вълнение?

Веселин Илиев: Когато има много силен вятър, много голяма вълна, водните маси се движат по брега под формата на вълни, стигат до брега и се блъскат. Отзад обаче идва още вода под формата на вълни, които натискат предните. Тази вода трябва да се върне обратно в морето и се връща отдолу по дъното. Това означава мъртво вълнение – горният 45-сантиметров слой вода под формата на вълна много силно се движи към брега, долният слой (който може да достига до 1 – 1,5 м.  дълбочина) се движи в обратна посока от брега към вътрешността на морето. Това е един кръговрат на водната маса.

Нарича се „мъртво“, защото долният слой, който се движи в обратна посока, не се вижда. Така хора, които не умеят да плуват стоят във водата, стъпили на дъното. То се подрива от това течение и се получават дупки и ями под краката им и те затъват и влизат по-надълбоко. След минути вече започват да нямат въздух и да дишат вода, защото горните вълни ги заливат.

Фокус:Как е правилно да реагираш?

Веселин Илиев: Ако иска човек да се спаси трябва да може да плува. Трябва да легне над водата, така че крайниците му да не се свличат под този 45-сантиметров слой вода, която се движи към брега, за да може като сърф водата да го изхвърли на брега.

Грешката на хората в такива случаи е, че те се опитват да стъпят и да вървят по дъното. А точно там е проблемът.

Ако човек не умее да плува, не може да се задържи на повърхността на водата и няма шанс. Неумението на хората да плуват е основната причина за удавянията и това, че разчитат на това да се възползват от дъното.

Фокус: А имали в нашия регион безопасен плаж, там където не може да се образува мъртво вълнение?

Веселин Илиев: Има да. В Поморие, Крайморие и в Сарафово е много хубав плажът, много безопасен, чувал съм от колеги и че на „Златна рибка“ е безопасно.

Веселина НИКОЛОВА