Валентин Кенов, председател на читалище „Пауталия”: Фолклорният фестивал „Сребърна пафта” представя фолклор от съседни и далечни държави

Радио "Фокус" - Кюстендил

Валентин Кенов, председател на читалище „Пауталия” и организатор на Международния фолклорен фестивал „Сребърна пафта”, в интервю за Радио „Фокус” – Кюстендил

 

 

 

Фокус: Господин Кенов, в Кюстендил започна Международният фолклорен фестивал „Сребърна пафта”, за коя поредна година ще се проведе той?

Валентин Кенов: Тази година е за четиринайсета поредна година. Програмата започва от 26 юли и ще продължи до 28 юли включително, като на 26 юли от 17.00 часа от хотел „Велбъжд” до площад „Велбъжд” ще има дефиле с всички участници, които участват на 26 юли в концертната програма. След дефилето започва концертната програма от 17.30 часа откриваме фестивала. Ние сме поканили господин Петър Паунов, миналата година стана приятно, че той откри фестивала. На другия ден концертите започват от 18.00 часа, както и на 28 юли.

Фокус: Кои са участниците тази година?

Валентин Кенов:  Имаме колективи от чужбина от Мексико, Индонезия, Турция и Сърбия. Трябваше да дойдат наши бесарабски българи от Украйна, но отложиха за догодина, за юбилейния фестивал, ако сме живи и здрави да го направим. От България, имаме колективи от Варна, Търговище, от София, почти от цялата срана.

Фокус: Каква е основната цел, която си поставяте вече четиринайсета поредна година за този фестивал?

Валентин Кенов: Основната цел е от първия фестивал и така и ще продължава. Целта е нашите зрители да могат да видят фолклор от други държави, от други континенти, от България си имаме много колективи, познават ги почти. Но целта е да има повече колективи извън България.

Фокус: Трудно ли се организира такова гостуване, такава визита на фестивала?

Валентин Кенов: Трудно е. Първо контактите, след това тяхното посрещане. Все още го правим без такса. Поемаме и храна, и спане. Навсякъде и в България, и в чужбина фестивалите са с такси, но е много трудно тези, които са от други континенти да дойдат. Те идват от далече, пътят е много скъп и ако слагаме и такси, просто няма да дойдат. Затова апелът ми е да има повече спонсори. Тук, в Кюстендил, това не се случва, много рядко.

Фокус: Но не се отказвате?

Валентин Кенов: Не, човек затова живее. Има някакви надежди, цели, задачи, може би ще дойде момент, когато ще се откажа, когато не мога да поемам финансовите неща. Искам да благодаря на Община Кюстендил, те дават една минимална сума. Но този фестивал е на Община Кюстендил и народно читалище „Пауталия 2008”.

Фокус: На какво залагате, песни, танци, музикални инструменти, какво ще могат да видят зрителите и гостите на града през тези дни?

 Валентин Кенов: Тези години, които минаха, повече залагам на танцови колективи, ансамбли, ансамбли за обичаи за автентичен фолклор, защото аз много харесвам обичаите и обредите, но все по – малко такива колективи се явяват. Повечето искат колективи, които са за фолклорни песни, народни хорове, а нашите хора искат танци, динамика. Ние не сме конкурс, за да имаме индивидуални изпълнители, тройки баби, шестици и други групи, но тази година ще има и такива.

Венцеслав ИЛЧЕВ