Валентин Николов: Не вярвам Временната анкетна комисия за ЧЕЗ да даде отговор на всички въпроси

Валентин Николов, народен представител от ГЕРБ, зам.-председател на комисията по енергетика, член на Временната анкетна комисия за ЧЕЗ, в интервю за предаването на „Радио „Фокус“ „Това е България“

 

 Водещ: На първото си заседание депутатите приеха стандартните процедурни правила за организацията и работата на Временната анкетна комисия за ЧЕЗ. На следващото заседание на комисията ще бъдат поканени представители на ДАНС, ДАР и Министерството на финансите. Въпросите обаче остават. Ще стигне ли времето за намирането на отговорите им, питаме Валентин Николов, народен представител от ГЕРБ, зам.-председател на комисията по енергетика, член на временната анкетна комисия за ЧЕЗ. Казахте на заседанието, че ако комисията си отговори на пет зададени от обществото въпроса, ще си е свършила работата. Кои са тези въпроси?

Валентин Николов: Тези въпроси са всъщност извлечение на всички въпроси, които бяха задавани както от политици, така съответно и от синдикати, разбира се,  и от хора, които ги вълнува. Първият въпрос е: има ли някой, който стои зад фирмата „Инерком“. Вторият въпрос е за произхода на средствата, с които ще бъде платена тази сделка и по какъв начин тези средства отговарят на европейското законодателство. Тоест има ли офшорни фирми, които по някакъв начин прикриват собственика. Третият въпрос е: мениджмънтът на сегашното управление на компанията ще бъде ли променен и ако бъде променен, с какъв мениджмънт, който фактически трябва да има опита и съответно отговорността да ръководи такова дружество. Четвъртият въпрос е как стоят въпросите с работната сила? Тоест ще има ли съкращаване, няма ли да има съкращаване на работниците, социалните права, това, което синдикатите зададоха и правилно зададоха. И петият въпрос е за инвестициите. Тоест средствата, които вече дружеството, а не „Инерком“, тоест ЧЕЗ Груп, не знам дали ще бъде променено името, а най-вероятно ще бъде, които ще инвестира, за какъв период от време предвижда да бъдат и по какъв начин смята това да се отрази евентуално на цените. Защото в момента има тригодишен план, който се изпълнява и този тригодишен план, одобрен от КЕВР, трябва да продължи да се изпълнява. Тоест с какви пари? С привлечени средства, със собствени средства и т.н. Защото това вече пряко засяга цените – тоест пренос, разпределение, достъп. Така че това засяга хората, всичките други въпроси са подвъпроси на тези. Хората искат да знаят, ще плащат ли повече и дали всъщност ако има скрит собственик, защо се крие и това не създава ли нови проблеми.

Водещ: Важно е да разбере, кой е реалният собственик, за да не се получи след известно време София, например, да остане без ток?

Валентин Николов:  Е, то София няма как да остане без ток. Регулацията е достатъчна. Тоест държавата има достатъчно механизми, и законови, и регулативни, така че да се намеси във всеки момент, в който види, че нещата отиват на зле. Защото в крайна сметка това носи политически риск.

Водещ:  Токът сваля и правителство. Това го знаете прекрасно.

Валентин Николов:  Това са сериозни въпроси, на които трябва да се отговори. Но аз съм леко скептичен дали ще може да се отговори.

Водещ:  Ще ви стигне ли времето? Един месец.

Валентин Николов: Не, категорично. Казвам го като мое мнение, разбира се. Но разговарях и с председателя, обсъждайки възможността комисията да заседава и повече. Обаче, всеки един от нас има поне по две комисии, да не кажа, че и други, примерно аз съм в подкомисия за КЕВР. А и много трудно ще може да се събере информация, много трудно ще може да се проучи тази информация.  Предстоят, разбира се, празници, Великден, и няма как, при всички случаи ще трябва да бъде удължен срокът.

Водещ: Г-н Николов, основният проблем в тази сделка, и вие го казахте, са произходът на парите. И то не само тези, с които ще се плати сделката, а как е структуриран заемът, какъв е произходът на парите, с които по-нататък ще оперира дружеството, вече закупило активите на ЧЕЗ в България. Как ще се доберете до тази информация? Особено ако са включени офшорни компании или парите вече са минали през няколко банки?

Валентин Николов: Проблем е, че дотук събраната информация, преди тази комисия още, беше леко противоречива, да не кажа доста. От една страна, и вестници, близки до правителството в Чехия казват, че има офшорна компания, свързана с руски и грузински капитали. От друга страна, изпълнителната директорка на „Инерком“, която бих казал, че е от бранша, в смисъл била е в комисията, в КЕВР, каза, че категорично офшорни компании няма. А аз съм сигурен, защото иначе за Чехия репутационният риск е голям. Може да стане скандал на международно европейско ниво, ако случайно парите наистина не са с ясен произход. Аз категорично съм сигурен, че няма как да стане това. При изслушването на госпожа Върбакова и съответно екипа й от юристи те казаха, че структурата на капитала ще бъде 20% от собствени и 80% привлечени средства, което е нормална практика за сделка. Въпросът е тези 20% от каква сума е. Защото, доколкото ние имаме информация  и гледаме в нейните регистри, тази фирма е всъщност нарочно създадена, тоест проектна компания. Тя, примерно, има от порядъка на 100, да кажем 150 милиона, а останалите средства? Защото сделката не е само 320, както твърдят в чешките медии, тя е  много повече, защото има заем от Европейската банка за възстановяване и развитие, има и други разходи, които трябва да се покриват, и след като се покрият и се придобие и се джиросат акциите, оттук нататък самото дружество ще може ли да изпълнява съответно капиталовите ремонти, инвестициите и т.н., което е поело. На тези въпроси не беше отговорено. А то не беше отговорено, защото още тогава сделката беше на ниво подписан договор и тая сделка де факто тепърва ще се структурира, тепърва, доколкото знаем, ще се синдикира банков заем, не от една банка може би само. Така че предстои да видим. Надявам се да получим информация, за да можем да отговорим на обществото.

Водещ: Госпожа Гинка Върбакова заема по силата на сегашния си бизнес задната редичка в частната енергетика. Реалистична ли е идеята, тя – без ясна за продавача подкрепа зад гърба й – да вземе топкомпания, при това електроразпределителна?

Валентин Николов:  Явно, ЧЕЗ има голямо доверие в нея, защото от доста компании, знаете другите компании са „Бобокови“, „Ковачки“ с „Бобовдол“ заедно с ОЗК, и други, индийска компания заедно „Фючърс енерджи, която все пак остана, всъщност две компании останаха накрая, които вдъхнаха доверие на ЧЕЗ, че могат да платят и могат да намерят тези средства за плащането. Тоест в един момент чехите са повярвали на нея. На това отгоре не само комисията, която е избрала двамата купувача, а последно имаше неяснота дали ЧЕЗ ще продава въобще и Надзорният й съвет трябваше да реши ще продава ли и ако продава, на кого. И фактически се оказа, че те избраха госпожа Върбакова. Тоест чешката страна има абсолютно  доверие в нея, има доверие в документите й. И в един момент не знам как се извъртяха тук нещата и всеки вече започна да говори, че едва ли не българите по някакъв начин, дали от ГЕРБ, дали премиерът, дали не знам си кой, стоят зад тая сделка. Ами не вярвам чешката комисия да има такива данни. Тоест няма как някой да отиде и да каже, а бе, аз стоя зад тази сделка. Това е несериозно. Тоест те са повярвали на документите, които  госпожа Върбакова е показала. Явно в Чехия има документи, които дават достатъчно основание такава сериозна компания, деветата мисля, че е в Европа по капитализация и по големина…

Водещ: Да, листвана е на „Насдак“, на Нюйорската борса

Валентин Николов: Точно така, не само, и на две борси в Европа и в „Насдак“, не би си позволила, как да кажа, такива интерпретации с някои твърдения.  Така че аз мисля, че явно е показала достатъчно документи, явно стоят капитали зад нея. А защо са повярвали, не знам, не мога да кажа, сега тепърва ще изясняваме.

Водещ:  Г-н Николов, малко страничен е този въпрос, като информация ви го подавам, понеже тепърва ще работите в тази комисия. Малко странно е, че госпожа Върбакова умее да печели такова доверие. В сряда беше разпространен предварителен договор между нейната компания и Софийската митрополия за наемането на двете сгради на Патриаршията на площад „Св. Неделя“. Наемът е много любопитен: той е пет лева на квадратен метър. Засега няма официално потвърждение от Светия синод за реалността на договора, но самият договор се разпространява в интернет. Не се отрича, не се потвърждава. Странно. Но в него фигурира името на Патриарха. Твърди се засега, че Патриархът не го бил подписал именно заради скандалния наем. Но вътре има замесени членове на Синода. Много странно, че госпожа Върбакова от Пазарджик успява да привлече такова доверие: да пробие в Светия синод и да стигне до централата на ЧЕЗ в Прага. Как става това?

Валентин Николов: Ами да го кажем така – не вярвам Православната църква да има достатъчно връзки с протестантската или католическа общност в Чехия, но както и да е. Не вярвам тя да е въздействала. Но Православната църква е самостоятелен орган. Там, честно казано, открай време има доста сделки, които не бих казал, че са много добри търговци, но в крайна сметка православните отци не би трябвало да са най-добрите търговци, така че не мога да коментирам. Но явно от „Инерком“ имат нюх.

Водещ: Не знам дали имат нюх, но имат доста добра подкрепа. Това тепърва предстои да изяснявате.

Валентин Николов: Пред Православната църква не знам каква подкрепа, пък и в Чехия.

Водещ: На две възлови места една средна по размерите си фирма, дори бих казала клоняща към малка, печели такава подкрепа. Едва ли на някоя друга фирма или на моя, например, някой би дал под наем сградите на Патриаршията в центъра на София за 5 лева. Не, че не бих ги взела, ако някой ми ги даде, но няма да ми ги дадат. Как за г-жа Върбакова става, това се пита в задачката? И друга тема: говори ли се във вашата комисия за делото, което ЧЕЗ води срещу България за арбитража? И там виси една доста голяма сума. Кой ще я плаща? Купувачът какво отношение има към нея?

Валентин Николов: Първо, още не сме осъдени. Второ, аз съм оптимист за това дело. Да го кажем така – това задължително ще съпътства нашата комисия, първо като начин на изказване, защото всяко едно нещо в едно арбитражно дело, а аз съм бил свидетел на арбитражното дело срещу България за Белене, то беше в Женева, знам за какво става дума. Всяко едно изказване на политик, на институция или каквото и да е, то влиза задължително веднага в това дело и трябва да сме много внимателни. Затова първото разискване ще бъде в Министерство на финансите, което е ответник, представлява българската държава в това арбитражно дело. При всички случаи трябва да внимаваме, ние трябва да бъдем отговорни. Знам, че колегите са достатъчно отговорни. Във връзка с „Белене“ бяхме достатъчно пестеливи. Нито едно изказване на наш колега не влезе вътре в този арбитраж. Така че и тук ще бъдем доста отговорни, за да защитим интереса на България.

Водещ: А как стои въпросът с откритата, но незакрита процедура за отнемане на лиценза, за която твърдят от ЧЕЗ, поради което те не знаели къде се намират и напускат България? Поради което всъщност ни цакат и другите ЕРП-та.

Валентин Николов: Да кажем така – те си имат лиценз и си работят. И въобще не знам защо ги интересува, какво се случва относно тази процедура. Те нямат никакъв проблем, нямат притеснения относно откриването на това, дали лицензът им отговаря на дейностите, които правят. Но наистина се проточи много и това е един от въпросите, които ще питаме и КЕВР. В крайна сметка те трябва да кажат: има ли основание или няма основание. Ако няма основание, защо не е закрита тази процедура? Но ЧЕЗ имат лиценз, не би трябвало въобще това да ги смущава, тоест не би трябвало да нарушава тяхната работа. Но пък в крайна сметка подлежат на проверка.

Водещ: Оптимист ли сте за крайния резултат, за намирането на отговорите на петте въпроса, които формулирахте в началото на нашия разговор?

Валентин Николов: Аз съм оптимист от гледна точка на съществуването на електропреносната мрежа и доставянето до крайния потребител на електрическа енергия. Имаме достатъчно добър регулатор, достатъчно много механизми, добре изграден закон, да може да защити интереса на потребителите. И да не се вдига самоволно токът на кой както му се ще, за да може да си плати сделката. При всички случаи това го гарантирам.

Водещ: Това е много важно. Тази гаранция е изключително важна.

Валентин Николов: Точно така. Оттук нататък дали ще съберем достатъчно информация, може би ще излезе някога. Не вярвам обаче нашата комисия да даде отговор на всички въпроси. Важното е последните въпроси да са ясни. А последните въпроси са мениджмънтът, работните места и вдигането на цената на тока. Първите два – изцяло  да се изяснят, честно казано съм скептичен, защото не засягат само нашата държава и нашите служби.

Цоня Събчева