Валентин Ревански, кмет на Община Ямбол: Около 5,5 млн. лева са заложени за текущите ремонти и капиталови разходи

Кметът на Ямбол Валентин Ревански в интервю за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“

Водещ: И към първата тема в предаването „Добро утро, България“ – за бюджета на Община Ямбол и приоритетите в работата на администрацията през годината, разговаряме с кмета Валентин Ревански, който е на пряката ни телефонна линия. Добро утро.

Валентин Ревански: Добро утро.

Водещ: Г-н Ревански, как приключи 2019 година за Община Ямбол? Да започнем разговора ни с това.

Валентин Ревански: Приключи нормално, въпреки че сме нови и нямаме опит. Имаше неща, които още в самото начало си поставихме като задачи и ги изпълнихме, така че съвсем нормално приключи 2019 година.

Водещ: Сега е времето, в което общините приемат и гласуват новите си бюджети, с какви средства ще разполага община Ямбол през 2020 г.?

Валентин Ревански: Първо да кажа, че бюджетът беше приет единодушно от всички общински съветници, за което им благодаря. Иначе средствата, с които ще разполагаме за текущите ремонти и за капиталови ремонти, което според мен вълнува най-много гражданите на Ямбол, са около 5,5 млн. лева.

Водещ: Какви са приоритетите, заложени в бюджета за новата година?

Валентин Ревански: Приоритетите – да обърнем повече внимание в кварталите, има доста неща, които трябва да се направят там. Искаме да подменим изцяло осветлението в града с ново, както и да поставим видеонаблюдение в целия град. Това са ни приоритетите тази година.

Водещ: Във всички общини има предизвикателства, с които кметовете трябва да се справят, при вас какви са предизвикателствата, с които трябва да се справяте през следващите месеци?

Валентин Ревански: Краткосрочните предизвикателства – на първо място това чистотата и поддръжката на града. Според мен градът има нужда от още по-добра поддръжка от тази в предходни години. И в тези месеци, в които нямахме бюджет, направихме доста инициативи за почистване и то без да струват никакви средства на данъкоплатеца. И тук е моментът да благодаря на всички граждани, които се включиха в нашите инициативи за почистване. На всички фирми, които безвъзмездно работиха. На всички ямболски училища – Професионална гимназия по земеделие „Христо Ботев“, която почисти съвсем безплатно и безвъзмездно за града небетонираното корито на р. Тунджа, което не беше почиствано от около 20 години. Също така строителната гимназия в Ямбол, която организира инициатива за допълнително почистване от битови отпадъци на реката и сега правят пейки за града и кварталите безвъзмездно. Общината им предоставя заготовките, те ги сглобяват и ще ги монтират. Така че виждам някаква енергия в нашия град и се надявам всички да работим в тази посока, защото начинът, по който ще живеем в Ямбол, зависи до голяма степен от самите нас.

Водещ: Това наистина е така, похвално е, че сте успели да организирате и хората, и бизнеса за почистването на града и на коритото на р. Тунджа. Кои проекти успяхте да приключите миналата година и по кои работата продължава тази?

Валентин Ревански: За двата месеца от мандата успяхме да направим ново осветление в два квартала в нашия град. Проектите, които продължават, са по водния цикъл, пречиствателното съоръжение. А предстоящите проекти по оперативните програми са за  участък от ул. „Търговска“, който очакваме да реализираме. В културните проекти – Младежки дом, Художествената галерия „Жорж Папазов“ и Музей на бойната слава.

Водещ: Годината е важна и заради подготвяне на проекти за кандидатстване през новия финансов програмен период. За кои приоритетни сфери ще търсите финансиране от европейските фондове?

Валентин Ревански: Засега това, което знаем – основно европейските проекти за следващия програмен период ще дават по-голяма възможност на общините да се обединяват и да кандидатстват съвместно, което дори е приоритет, доколкото разбрахме, за европейските фондове. За мен от първостепенно значение е ако можем да кандидатстваме за инфраструктурни проекти в самия град. Това според мен е важно и е наболяла тема в града.

Водещ: Говорихте за водния проект в Ямбол, кризата в Перник е на общественото внимание вече доста време. Има ли опасност Ямбол да изпадне в подобна ситуация или не?

Валентин Ревански: Имахме две срещи с директора на ВиК – господин Радев. И на двете срещи ме убеди, че такъв проблем пред Ямбол не съществува, тъй като и в двете вододайни зони има достатъчно вода и достатъчно запаси.

Марияна ВАЛЕНТИНОВА