Валерий Димитров, Община Свищов: Между 6 и 76 години е възрастта на участниците в масовото преплуване на река Дунав край Свищов

Всяка година, в разгара на лятото, в Свищов се провежда ежегодното масово преплуване на река Дунав. И тази година Звено „Масова физкултура и спортна база” при Община Свищов съвместно с БЧК организират традиционния празник свързан с плувния спорт. Преплуването на река Дунав няма състезателен характер и всички жители на общината го очакват с нетърпение. Повече за събитието, прочетете в интервю от предаването „Добре дошли в Свищов“ на Радио „Фокус“ – Велико Търново с Валерий Димитров, гл. експерт „Ръководител спорт“ в Община Свищов.  

 

Фокус: Г-н Димитров, предстои 61-ото, традиционно вече, преплуване на река Дунав, което се провежда край Свищов. Нека разкажем как ще протече то?

Валерий Димитров: Преплуването на река Дунав е най-масовата проява от този тип в България, тъй като в нея участват, обикновено между 150 и 200 плувци, които преодоляват реката от румънския до българския бряг. Те плуват разстояние, което е с дължина около километър – километър и половина, дори и повече. Плуването не е лесно. То е в студени води, при течение, което е особено силно във фарватера /средата на реката/. Тази проява е тежка, но с радост мога да кажа, че Свищов е единственият град, където тя не е прекъсвана вече 61 години. В големи градове като Видин, Силистра и Русе тя бе преустановена още в началото на демокрацията, когато бяха най-тежките години, 1990-1995 година. И сега не се провежда, поради липса на средства, но в Свищов ние съумяхме да я запазим. Тази година очакваме около 150 плувци да преплуват реката. Те ще са малко по-малко в сравнение с предходни години, но това ще е така, защото времето няма да е много подходящо.

Фокус: Казахте, че Свищов е единственият град, в който продължава организирането на проявата. На това ли се дължи големият интерес към нея?

Валерий Димитров: Възможно е и това да е една от причините, но разгласата за самото събитие е много голяма при нас. Традицията се е запазила, спортните плувни клубове в България ни познават добре, още от далечното минало, от 80-те години, когато са участвали „Левски“, ЦСК и всички по-големи известни спортни клубове по морето – от Варна, Бургас. Идват плувци и от вътрешността на страната, имали сме състезатели дори от Сандански.

Фокус: Нека кажем няколко думи за регламента и за условията за участие, дали плувците трябва да направят нещо конкретно, преди да се включат?

Валерий Димитров: Инициативата е подготвена съвместно от много специалисти. Има осигурен лекарски състав, който преглежда плувците преди самото преплуване. Мери се кръвно налягане, проверява се дали са хапнали, изготвя се цял медицински статус. Това е голяма процедура. В преплуването обикновено се включват и между 50 и 60 спасители от висока категория, които отговарят, за да няма удавяния и инциденти, тъй като самата проява е доста тежка. Участва и военното поделение от град Белене. Преплуването се организира и със съдействието на Българския червен кръст, като основните виновници да се случи събитието сме ние, от Община Свищов. Регламентът няма състезателен характер. Допускат се плувци от всякаква възраст. Участват от 5-6-годишни деца до възрастни хора, които преминали 70-те години. Миналата година имахме една доцентка  от Пловдивския университет, която също преплува реката. Има голям интерес.

Фокус: Нужно ли е участниците да се запишат предварително или просто е необходимо в деня на преплуването да дойдат малко по-рано?

Валерий Димитров: По принцип няма нужда от предварително записване. Това може да се случи в деня на преплуването. Разбира се, имаме предварителни заявки от различни групи, които звънят около седмица, дори и месец по-рано. Но не е проблем и всеки, който иска да се включи просто да дойде на място. Записването става на самия бряг.

Фокус: Да припомним отново кога ще се случи самото преплуване?

Валерий Димитров: Самото преплуване ще се състои на 28 юли, в събота. Винаги го правим в последната седмица на месец юли и никога, тъй като има поверие, че през август водата взема жертви. Затова и го правим винаги в последната събота на месец юли. Началото ще бъде поставено в 09.00 часа сутринта, а събитието ще продължи до около 14.00 часа.

Фокус: Подготвили ли сте някакви грамоти или подаръци за участниците?

Валерий Димитров: В юбилейните години сме раздавали и подаръци – плувни шапки и други принадлежности. През настоящата година няма да има такива, но пък няма да изневерим на традицията си – да връчим на всички участници по една красива грамота за това, че са преплували реката.

Луиза ТРАНЧЕВА