Валери Василев, общински съветник от ГЕРБ: Инициатор и двигател на създаване на добри условия за инвеститорите във Видин е общинската администрация

Валери Василев, предприемач и общински съветник от ГЕРБ, в интервю за предаването „Чудесата на Северозапада“ на Радио „Фокус“

Радио „Фокус“: Какви мерки предприема Общинският съвет за създаване на добри условия за инвеститорите във Видин?

Валери Василев: Инициатор и двигател на създаване на добри условия за инвеститорите във Видин е общинската администрация. Общинският съвет би могър да подкрипи или да пречи на кметската администрация при създаване на такива условия. Всеки предприемач, който търси къде да инвестира се съобразява с добрите условия и се насочва към общини, които са в добро финансово положение, регион, в който има работна ръка. Когато днешната администрация пое управлението на Видинската община условията бяха лоши – блокирани сметки на общината, лошо финансово положение, задължения към кредитори и дългове в размер на 21 млн.лв. Естествено е, че такава община не е привлекателна за инвеститорите. Първата задача, съвместно на общинската администрация и на Общинския съвет, бе да извади видинската община от това състояние. Имаше моменти когато общинските съветници трябваше да подкрепят кмета при тегленето на безлихвен кредит от Министерството на финансите, за да се разблокират сметките и нещата да започнат да се решават нормално. В този момент, когато се решаваха именно тези неща, някои от колегите от Общинския съвет гласуваха против, искаха да попречат на това Община Видин да излезе от тежкото си финансово положение. След това Община Видин се включи в различни проекти, които спомагат за откриване на нови работни места. Ето, с ремонта на Гребната база, който се изпълнява по проект на общината, ще се разкрият работни места – ще има хора за поддръжка, допълнително ще се наеме персонал. Това са малки инвестиции, но дори за тях, когато трябваше да бъдат приети и одобрени от Общинския съвет, се намираха хора да дадат отрицателен вот, да кажат, че няма необходимост от това… Не всички подкрпят добрите предложения, които водят до подобряване на инвестиционния климат в града.

Радио „Фокус“: През тази година Община Видин вече не е в негативния списък на Министерството на финансите на общини в тежко финансово състояние. Ще окаже ли това влияние за привличане на инвеститори?

Валери Василев: През март 2018 г. Министерството на финансите ни извади от този списък. Това бе резултат от добрата работа на общинската администрация и на общинските съветници, подкрепили предложенията на кмета.Сега Община Видин функционира нормално, просрочените задължения са погасени, сметките не са блокирани. Това създава съвсем други условия пред инвеститорите, които идват – това са стабилни условия, които вече предлага кметската администрация. Това бе и целта – финансово стабилизиране на общината, за да се привлече и задържи инвеститорският интерес.

Радио „Фокус“: Какво се прави за задържане на младите хора от Община Видин? Във тази връзка – създава ли се добра образователна база, предвижда ли се обновяване на спортната база?

Валери Василев: Голяма част от усилията ни бяха насочени към тези проблеми и мога да кажа, че имаме много успехи. Пак по предложение на общинската администрация детските градини в общината преминаха на делегиран бюджет и средствата се използват ефективно.Сградите на детските градини в общината са ремонтирани. Предстои обновяване на спортната база на СУ „Цар Симеон Велики“, ремонти и обновяване на базата на ППМГ „Екзарх Антим I“, ремонти ще има и в ГПЧЕ „Йордан Радичков“, в още видински училища също ще има ремонти на спортни бази, както и други ремонти.
По отношение на спортната база в града, споменах вече за Гребната база. Футболни игрища предстои да бъдат изградени на Колодрума по проект на БФС, като пистата ще се запази.
По отношение на задържането на младите хора във Видин най-важното е, че бе открит Видинския филиал на Русенския университет „Ангел Кънчев“, което е сериозен успех за Видинската община. Там сега се обучават 280 младежи. В тази посока – за младите хора се работи с дългосрочна цел, полагат се много усилия защото това е най-важното за нас.

Радио „Фокус“: Развива ли се туризмът във Видин?

Валери Василев: Видин е град с богато историческо минало за това и усилията, които се правят по отношение на развитието на туризма имат големи успехи. Откри се нов музей – Епиграфският център, който се радва на голям интерес от страна на туристите, посещаващи Видин. Традиционно крепостта „Баба Вида“ всяка година отчита нарастване на туристическия поток. Знаете, че крепостта „Баба Вида“ получихме правото да я управляваме като общинска собственост, което дава възможности за включването й в различни европейски проекти. Еврейската организация „Шалом“ ни дари сградата на Синагогагота, което означава много – доверие и възможност този красив паметник от нашето близко минало да го запазим за поколенията. Да го превърнем в туристическа атракция. Общината се развива много добре в тези две направления – финанси и туризъм, стабилното финансово състояния ни дава възможност да влагаме повече средства в развитието на туризма и да генерираме приходи, да обновяваме средата, в която живеем всички видинчани.
Анна ЛОЗАНОВА