Валери Жаблянов, БСП: Окончателният вариант на „Визия за България“ може да бъде само дело на различни среди, които да допринесат България да получи нов тласък в развитието си

Снимка: Народно събрание

Окончателният вариант на „Визия за България“ може да бъде само дело на различни среди, които да допринесат България да получи нов тласък в развитието си. Това каза по време на брифинг народният представител от ПГ на „БСП за България“ и член на Изпълнителното бюро на партията Валери Жаблянов след срещата на БСП с представители на Конфедерацията на обществените организации от сигурността и отбраната по проекта „Визия за България“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Искам да изразя благодарност от името на Изпълнителното бюро на партията към Конфедерацията за домакинството на този разговор и за сериозното отношение на всичките ѝ представители към документа, предложен от БСП. В тази част, в която разговаряхме, времето се оказа недостатъчно за всичко, което е оформено като предложение от страна на Конфедерацията по документа. Ще продължим разговора и след пресконференцията, защото има много съдържателни предложения“, заяви Жаблянов. „Обща е констатацията, че обстановката в Европа и света се променя бързо и драматично и тя представлява провокация към българската политическа, военна и като цяло стратегическа мисъл. Към възможността българската нация да се мобилизира в такива моменти и с всички скромни ресурси, с които разполага, да намери брод към новото състояние, към което се придвижва и световната система за сигурност и ЕС“, обясни Жаблянов.
По думите му действията на БСП по този документ не са самоцел. „С ясното съзнание сме, че към документа могат да бъдат правени много критики и то основателни“, заяви Жаблянов.
Той поясни, че е бил впечатлен от една от препоръките на КООСО, че е крайно време да бъдат разделени „Сигурността“ и „Отбраната“. „Смесването на тези две сфери понякога води до подценяване и неяснота относно мерките и политиките, които се предприемат в тези области“, обясни Жаблянов. Колегата му Атанас Зафиров заяви, че от последните дни се научава информацията, че формирования от българската армия ще бъдат командировани по границата и включени в нейната охрана. „Нещо, което не съответства на разписаните мисии на българските въоръжени сили“, каза Зафиров и поясни, че не е ясно под каква форма тези хора изпълняват задълженията си. Според него това е ясен пример за смесване на понятията „Сигурност“ и „Отбрана“.
Деница КИТАНОВА