Валери Кинов, уредник на Аладжа манастир – Варна: Обмисля се създаването на експозиция за култа към виното в предхристиянските и християнските общества

снимка: pixabay.com

Валери Кинов, дългогодишен уредник на музея и архитектурен  паметник на  културата Аладжа манастир край Варна, в интервю за Радио „Фокус” – Варна 

Фокус: Г-н Кинов, как се подготвяте за летния туристически сезон и колко бяха посетителите на Аладжа манастир през миналата година?

Валери Кинов: Години наред Аладжа манастир е на челно място по посещения. През миналата година посетителите са били около 70 000 – 80 000 души, което е голямо постижение. Вече няколко години манастирът е на първо място в цялата система на Регионалния исторически музей по приходи. Това говори, че мястото е един изключителен притегателен център. Аладжа манастир и Римски терми във Варна ще бъдат включени в проект за укрепване и консервация по ОП „Региони в растеж“. Бенефициент по проекта ще бъде Община Варна, като целта е двата обекта да станат още по-привлекателни за жителите и гостите на града. Проектът е на стойност 9 млн. лева и е за двата обекта, които са от изключително значение за Варна –  Римски терми и Аладжа манастир. През последните години в Аладжа манастир имаше много срутвания, а преди две години обектът бе временно затворен за укрепване. В Римските терми също има проблеми. Всички тези проблеми ще бъдат решени чрез дейностите по проекта, като основната цел е консервация и спасяване на двата паметника.

Фокус: Подготвяте ли нови експозиции?

Валери Кинов: За да направим обекта още по-интересен, съм замислил една интересна експозиция – култът към виното в предхристиянските и християнските общества. Става дума за култовете на Дионис в езическия период, това са били сакрални празници. Ние ще акцентираме основно върху култа към виното в християнството, защото знаем, че виното е божествената кръв, кръвта на Христос. Целта е да направим още по-привлекателен обекта. Преди години създадох аудиовизуален спектакъл „Легенди от Аладжа манастир“, който бе удостоен с наградата “Културна атракция на 2010 г.”, присъдена от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. Заедно с колегите през годините се постарах от този първи музей на открито да направя шоу. Аз съм от хората, които мислят, че археологията и историята са научни дисциплини, но музейното дело е шоу, театър. Спектакълът „Легенди от Аладжа манастир“ е създаден по легенди и хората го приемат. Опитваме се да гадаем какво се е случило, като за изоставянето за загиването на манастира съм вложил легендата, разказана ми от Бялото братство, че представители на кръстоносната армия са погубили монасите, за да търсят съкровищата. Ако останат средства, ще се работи и по нов спектакъл, за който ще бъдат използвани по-съвременни технологии. Експозиция за култа към виното в предхристиянските и християнските общества също ще бъде част от проекта. Надявам се чрез тази програма да направим също основен ремонт и реконструкция на сградата на посетителския център. Това е музейна сграда, сторена преди половин век, която вече не отговаря на изискванията за безопасност, на които трябва да отговарят сградите за обществено ползване. За да дойдат още туристи и Варна да бъде привлекателна дестинация за четири сезона, е необходимо да обновим музейните обекти и паметниците на културата. По отношение на Аладжа манастир има готов проект от 7 години, който е платен на авторския колектив. Това е основно технически проект за консервация, реставрация и социализация, обновяване на инфраструктурата. Освен с морски туризъм Варна може да привлича повече туристи и с еко, културен и винен туризъм. Малко са градовете в България с два уникални паметника – Римски терми и Аладжа манастир. Скални манастири има в Русе, но във Варна има уникална античност и средновековие.

Фокус: Какво ще представя новият спектакъл?

Валери Кинов: Новият спектакъл, по който ще се работи, ще представя манастирите на Варна – от раннохристиянския манастир в местност Джанавара до манастира „Св. Димитър“ в района на Евксиноград.

Марияна ВАЛЕНТИНОВА