Валери Миков, управител на „Спортни имоти“: Нови съоръжения във Въжен парк- Благоевград не са включвани, освен тези, които касаят безопасността на ползващите го

Община Благоевград

Валери Миков, управител на „Спортни имоти“ в Община Благоевград в интервю за Радио „Фокус“- Пирин.

Фокус: Г-н Миков, в Благоевград отново започна да работи въженият парк. Има ли нови атракциони, които ще посрещнат посетителите?

Валери Миков: Нови съоръжения не са включени тази година, освен тези, които касаят безопасността на ползващите парка. Направена е профилактика и поддръжка, като са подменени всички слаби места. Предстои да извикаме фирма, която да направи инспекция и годишен преглед на състоянието на въжетата и на другите елементи на парка. Ние сме обявили, че съоръженията могат да се ползват от днес, но все пак ранните часове в този сезон е по- влажно и ще се изчаква да изсъхнат въжетата и кръговете където се минава от децата и младежите, които ползват парка.

Фокус: Може ли да представите с няколко думи парка за тези, които все още не са го посетили и каква е цената?

Валери Миков: От лятото на миналата година има автомат, от който се закупуват билети и ползването на един кръг е на цена един лев. Мисля, че няма такава ниска за ползване на парк в страната. Преди това ползването беше безплатно, но тази цена беше гласувана на сесия на Общински съвет- Благоевград и ние трябва да изпълняваме това решение на местните парламентаристи. Имаме посетители от различни части на страната- София, Перник и Дупница. Идват с организиран автобус и ползват съоръженията, като отзивите са много добри. Имаме и предварителни обаждания, за да им бъдат осигурени повече персонал, особено в делнични дни. Съоръжението е много добро. Имаме „бейби кръг“ за малки деца, които са на възраст около 4-5 години. Нашите инструктори са добре обучени и знаят за какво става въпрос. В края на 2016 година бе направено допълнително обезопасяване на ползващите, тъй като имаше един проблем. Сега е като тролей ролката отгоре без да откача когато преминават децата от едно място на друго в самия кръг.

Фокус: Има ли ограничение на възрастта при ползване на съоръженията?

Валери Миков: За горна граница ограничение няма и там могат да се качат и зрели мъже. При ползване на съоръженията има значение височината, тъй като има места, на които ако детето е по- ниско няма да могат да ги ползват. Това се преценява на място от инструкторите. За тези деца, които са над 4-5 години няма проблем да идват и да ползват съоръженията . Има „бейби кръг“ за тях, а за тези над 7 години има други кръгове. На място инструкторите насочват децата.

Фокус: Има ли достатъчно персонал?

Валери Миков: Дали имаме достатъчно персонал е относително. Ако дойде на място един автобус, а на място има и други деца, и ако автобусът не е с предварителна заявка- ще се затрудним. През седмицата идват по- малко хора и тогава има по- малко персонал. Не може с цена 1 лев на билета, да покрием разходите си. Ако държим през това време повече персонал, това са пари на данъкоплатците от община Благоевград и не може да има преразход. В събота и неделя осигуряваме 4- 5 човека, които са там постоянно. Трябва да има малко търпение ако има повече деца.

Лора КАЛЧЕВА