Валери Симеонов: Бюджетът е доста консервативен, но стабилен

Валери Симеонов, заместник-председател на Народното събрание и лидер на Националния фронт за спасение на България, в интервю за обзора на деня на Радио „Фокус“ „Това е България“

 

Водещ: На извънредно заседание Народното събрание прие на второ четене бюджетът на НЗОК за догодина и бюджета на държавното обществено осигуряване. Бюджетът на НЗОК има 400 млн. лв. повече за здравно-осигурителни плащания. Общата сума на разходите и трансферите по бюджета на касата за следващата година е 4 млрд. и 700 млн. лв. Парламентът прие консолидирания бюджет на държавното обществено осигуряване за приходите, разходите и трансферите в размер на 12 млрд. и 400 млн. лв. Рамката на този бюджет предвижда за пенсии 10 млрд. и 57 млн. лв. Кои спорни поправки се очертаха между двете четения и как бяха решени? Задаваме въпросът на заместник-председателя на Народното събрание и лидер на Националния фронт за спасение на България – Валери Симеонов. За интервюто направихте жест и излизате от заседанието, господин Симеонов, какво става в този момент в пленарната зала?

Валери Симеонов: В този момент сме вече на член 9 от Закона за държавното обществено осигуряване за 2020 г. Продължават дебатите, продължават коментарите по различните предложения. В общи линии не се очертава във вторник да го приемем, тъй като работното време ще бъде до 20.00 ч. Предполагам, че в сряда ще приключим с ДОО и ще продължим вече с бюджета.

Водещ: Кои са спорните поправки, които се очертаха между двете четения в Законите за бюджета на НЗОК и Държавното обществено осигуряване?

Валери Симеонов: Спорните поправки бяха в Закона за НЗОК. Тези спорни предложения се въртяха около разпределението на допълнителните  средства от 400 млн., с които се увеличава бюджета за 2020 г., спрямо 2019 г. А именно – каква част да бъдат в болничната помощ, съответно каква част да бъдат в доболничната и фактически там имаше застъпване на различни предложения и варианти. В общи линии се прие това, което по комисия остана. Около половината от тези средства, около 200 млн. ще бъдат в болничната помощ, разбирайте за клинични пътеки, а останалата половина ще бъде за джипитата, за специалистите в поликлиниките, това е доболничната помощ, денталната медицина, лекарствата и медицинските изделия. Тук може би ще трябва да направим уточнение, че групата на Обединени патриоти подкрепи бюджета, въпреки принципните забележки по философията на здравеопазването в България, която ние продължаваме да твърдим, че в известна степен е дебалансирана тази философия. Тъй като в България продължават да се заделят много сериозни средства за болнична помощ, а не толкова за профилактика. Акцентът не трябва да се поставя според нас върху лечението, където средствата, разходите са доста по-сериозни, а в доболничната помощ. Да не забравяме, че в резултат на този дисбаланс, който е наслагван с десетилетия – България се намира на 7-мо място по смъртност от лечими заболяване. На 7-мо място в ЕС по смъртност от лечими заболявания. Заболявания, които не биха довели до летален изход, ако имаше по-голям акцент върху профилактиката, върху предварителните прегледи, върху мерки, които да доведат до избягване на напредването на заболяването. За мен, ако в по-общ план погледнем, България е една от най-потърпевшите държави от прекомерната употреба на алкохол, на тютюн, на цигари и заболявания, свързани с нездравословното хранене. Но това е в най-общ план погледнато. Сега, когато сме в процес на приемането на бюджета няма много опции и ние подкрепихме бюджета на НЗОК, тъй като той ще гарантира поне от гледна точка на този момент безпроблемно продължаване на традиционното разпределяне на бюджета и няма да предизвика сътресение. Другото обаче, за което ви говорех досега, е въпрос на по-сериозна промяна в стратегията. Искам да припомня, че ние настоявахме още от 2014 г. от предното Народно събрание за сваляне на монопола върху НЗОК, за даване възможност на по-голям брой частни здравно-осигурителни каси, така че да има конкуренция. Защото конкуренцията винаги води до понижаване на цените. Аз това мога да кажа. И стремежа естествено е България да излезе от това незавидно място на държавата с най-ниска продължителност на живота.Трябва да имаме движение нагоре спрямо останалите държави. Нещо, което в крайна сметка ще бъде фактически резултат от правилно провеждана здравна политика.

Водещ: А, господин Симеонов, дава ли възможност бюджета на НЗОК реформата в здравеопазването да се осъществи?

Валери Симеонов: За съжаление, на мен лично ще ми е трудно да говоря за реформа в здравеопазването. Въпреки, че съм коалиционен партньор, но за съжаление здравеопазването продължава да бъде нереформирана система, в която продължават да се наливат много пари, продължават да извършват изключително мащабни кражби, подчертавам кражби по линията на клиничните пътеки. Продължава тази несправедливост, за която ви говорех, че заведенията за доболнична помощ, свързани с профилактиката са пренебрегвани в полза на болничните заведения. Където една рентгенова снимка, една процедура, едни първоначални изследвания струват в пъти повече, няколко стотин лева. Докато, ако това се направи в доболничната помощ, в поликлиниката, ще струва буквално няколко десетки лева. Именно такова обръщане на парадигмата, ако мога така да кажа, свързана с, например, възможността един пациент многократно да ползва фактически болнична помощ по повод на различни заболявания, през няколко месеца да влиза първо за едно, после за друго и това да излиза много пари на държавата. Докато примерно недофинансирани остават пътеките, които са свързани с хирургична намеса и т.н. Много са проблемите и недъзите и, за съжаление, ние оставаме длъжници, че реформите закъсняват.

Водещ: Нали се досещате, господин заместник-председател на парламента, че ако кажете на средния българин, че в Здравната каса са предвидени 4 млрд. и 700 млн. лв., близо 5 млрд. – той няма да разбере, къде отиват тези пари, той няма да може да си го обясни. Това е огромна сума, която не се вижда.

Валери Симеонов: Мисля, че бяха прекалено много случаите на изнесени в медиите случаи на злоупотреба, случаи на поставяне на стендове на здрави хора. Всичко това говори за огромна, как да кажа, огромна злоупотреба мащабна, повсеместна, когато действително човекът е превърнат в средство за печалбарство и удовлетворяване на нечия лакомия. Защото по друг начин аз не мога да определя такова безобразие пациенти да бъдат подлагани на манипулации, от каквито нямат нужда от една страна, а от друга страна какъвто случай имам и аз в моето семейство – един човек с тежък инсулт да бъде приет за три дни в една болница, след това на третия ден да бъде изписан и от това болницата да прибере 3500 лв. Като го оставя в състояние на пълна безпомощност, невъзможност за движение и прочие. Но в момента това е положението.

Водещ: Минималната пенсия от 1-ви юли догодина ще бъде 250 лв. месечно. В този бюджет не бе възможна индексацията на пенсиите. Какви са шансовете за догодина?

Валери Симеонов: Шансовете са пак в зависимост, за съжаление, от това, доколко ще успеем да убедим нашия по-голям коалиционен партньор ГЕРБ. Тъй като знаете, че основното разминаване в нашето схващане за пенсионното осигуряване между Обединени патриоти и ГЕРБ беше точно свързано с индексацията и с минималните пенсии. Както виждате, за втори път буквално, бих казал, силово и с упоритост и с опит за налагане успяваме да повишим минималните пенсии. Надявам се следващата година да успеем да постигнем това, за което сме се ангажирали като политическа сила, а именно да имаме минимална пенсия от 300 лв., но и индексация. За това обаче трябва да се постигне оздравяване на системата на ТЕЛК-овите решения, където също се губят може би някъде над половин милиард средства от злоупотреби и то годишно. Постоянна щета за бюджета. Но надявам се да успеем да променим и схващането на нашите партньори от ГЕРБ по отношение на необходимостта от цялостно повишаване на пенсиите, защото България продължава да е държавата с най-ниски пенсии на територията не само на Европа, но и на Балканския полуостров, където има и държави, които не са членове на ЕС. Това е едно от основните разминавания, които имаме с нашите партньори. Но нямаме особени механизми, средства, инструменти за по-сериозни резултати. За момента това, което Обединени патриоти успяхме да постигнем, е да повишим минималната пенсия на 250 лв. и както казах, надявам се да успеем на следващия етап, със следващата година вече да постигнем 300 лв. със съответното индексиране. Тъй като това увеличаване на минималната пенсия няма как да не се признае, че е в разрез с целия пенсионен модел за формиране на пенсиите, тъй като е чисто механично повишаване. Но от друга страна всички сме наясно, че съществуването под линията на бедност е голям проблем. За тази цел след като имаме проблем с пенсиите, сме внесли закона за възрастните хора, където залагаме компенсиране на по-ниските пенсии на хората, които са с трудов стаж, говоря и с възраст. Само за тях говоря. Не говоря за не трудови пенсии, пенсии, които са социални. Говоря за хора, които са работили цял живот и са давали своя принос, давали са отчисления от своите заплати. Но там да можем да постигнем повишаване на общите им доходи през системата за социални помощи със стремеж за постигане на линията на прага на бедност от 363 лв.

Водещ: Има ли възможност да се отделят повече пари за такъв тип овъзмездяване на пенсии, не знам точно как да намеря точния термин.

Валери Симеонов: Компенсация по-скоро.

Водещ: Компенсация на ниските пенсии.

Валери Симеонов: Естествено, че има. Този модел се прилага и в редица държави от ЕС, но не може да стане сега при този бюджет. Просто вече е късно. Но независимо от това ние ще настояваме законът да бъде приет и в рамките на следващото полугодие евентуално да даде резултати.

Водещ: Закона за възрастните хора?

Валери Симеонов: Да.

Водещ: Освен пенсиите в него, вие какво друго предвиждате?

Валери Симеонов: Основно е това. Проблемът с компенсацията, предвиждаме и мерки, които да са свързани с реализацията на възрастните хора, с възможността им да полагат труд допълнително, съответно облекчаване на осигуровки и така нататък, на допълнителни плащания. Така че да стимулираме хората, които са извън трудова възраст да могат да полагат труд и да печелят от това, без да бъдат ощетявани.

Водещ: И още един спорен въпрос възникна между двете четения – този с болничните. И най-вече с решението каква част от отсъствието по болест да плаща работодателят и каква НОИ. Оптимист ли сте, че ще се намери смислено решение по въпроса, защото на този етап то не се вижда.

Валери Симеонов: За мен лично тази вредна мярка, която беше приета 2008 година, вече си е отживяла времето. И е крайно време държавата след като събира здравни осигуровки да бъде така добра да си заплати и първия, и втория, и третия ден. Защото всичко сега в момента е стоварено върху плещите на работодателите, а това са хората, които осигуряват икономическото развитие на държавата. Тези 3-4% икономически ръст всъщност не са в заводи и държавни предприятия, нека добре да го чуят всички ваши слушатели и наши избиратели да са наясно, че точно този дребен, среден бизнес в най-голяма степен осигурява икономическият ръст на държавата, осигурява приходите, от които се очертават данъци за пенсии, за болнични и така нататък. А сега какво става? Те плащат три пъти. Един път плащат социални осигуровки за всеки работник, включително и за тези първи, втори и трети ден, втори път поемат директните плащания на болничните им. Значи веднъж вече са платили на държавата, от където би трябвало да се вземат тези пари, но те не се дават на държавата, а се дават втори път от работодателите и трети път за тази работа, която трябва да бъде извършена от отсъстващия работник фактически се заплаща на негов колега, който увеличава работата си, съответно повишава нормата си за изпълнение и така нататък. Излиза, че работодателите са грешници, които трябва да поемат тройно заплащане. Така че редно е държавата най-сетне да си влезе в ролята на разпределител на средствата, които събира с данъци и съответно да си поеме болничните. Защото тя взима точно и за тези първи, втори, трети ден – взима съответните пари за обезпечаването на болничните.

Водещ: Между двете четения само че в републиканския бюджет вие предложихте поправка заедно с колегата ви Менда Стоянова по темата за облагането на краткосрочно отдаваните под наем на имоти, ползвани основно за туристически обекти чрез електронни интернет платформи.

Валери Симеонов: Да.

Водещ: Стана ясно, че тези обекти ще подлежат на този етап само на регистрация? Така ли остава?

Валери Симеонов: Точно така. Променихме текстовете, които първоначално бяха подготвени от Министерството на финансите. Лично с мое участие и съответните съгласувания с Министерството на туризма и на финансите променихме тези текстове, за да може да има един по-справедлив само регистрационен режим. Защото да изискваме категоризация за една стая, която се дава с две легла да минават по тази процедура с уведомяване на общината, даване на съответното удостоверение за колко звезди. Естествено, че това е тежък режим, ще минем само на регистрация, но по този начин всички тези обекти ще бъдат принудени да излязат от сивата икономика и да започнат да си плащат данъците в края на краищата. Не може да има постоянно едно такова разделение на хората, които извършват търговска дейност – на балами и на тарикати, най-общо казано. Такива, които плащат данъци и които не плащат. Всеки, който извършва търговска дейност да бъде така добър да си плаща данъците. Да не говорим, че данъкът там е нисък. За хотелиерска дейност, за дейност свързана с настаняване данъкът е 9%, не е 20% ДДС-то, ДДС-то е 9%. И просто е унизително. Само в София има над 2 500 известни обекта, които извършват тази услуга.

Водещ: Хотелиерите ги пресмятат между 3 хиляди и 7 хиляди.

Валери Симеонов: Твърде възможно е да са прави. И тази дейност между другото набира голяма скорост напоследък, тя се разширява с доста сериозни темпове, с доста голям процент всяка година се увеличава тази дейност. И тя нищо друго не прави, освен да подкопава хората, които извършват законова дейност – регистрират се, плащат си данък, поддържат си изискванията за категоризация, за звезди и така нататък. Ние не искаме нищо друго, освен всички да бъдат равни пред закона. И този вой, който се подкрепя за съжаление от доста медии за мен всъщност е насърчаване на беззаконието. По същата логика дайте да почнем да насърчаваме тези, които внасят и продават, и пласират наркотици. Същата работа е. Извършват незаконна дейност и не плащат данъци.

Водещ: И в края на нашия разговор да ви попитам – как оценявате бюджетът за догодина? Доста квалификации се чуха: и гастрономически, и икономически, и финансове. Вие как го приемате?

Валери Симеонов: Бюджетът е доста сериозен проблем и доста сериозен термин, за да го коментирам по някакъв лековат начин.

Водещ: Съвсем сериозно ви питам. Политическата ви оценка каква е?

Валери Симеонов: Моята политическа оценка е, че бюджетът е доста консервативен, но стабилен.

Цоня Събчева