Валери Симеонов: В България няма шанс големите фирми да си купят партии, защото е точно обратното – големите партии си купуват фирмите

Снимка: "Фейсбук" профил на Валери Симеонов

Валери Симеонов, лидер на НФСБ и съпредседател на ПГ „Обединени патриоти“, в интервю за обзора на деня на Радио „Фокус“ „Това е България“

 

Водещ: Продължаваме темата за финансирането на партиите, която се наложи след междупартийното състезание, организирано за най-малко финансиране. Поканих лидерът на НФСБ Валери Симеонов, който внесе предложение в парламента,  даренията от физически и юридически лица да не надхвърлят 8 мил. лв. за календарна година. С него имаме и друг повод за разговор, след повече от година обсъждане, парламентът най-после прие окончателно предложените от г-н Симеонов мерки срещу шума с промените в Законът срещу шума в околната среда. Г-н Симеонов, да започнем с темата за партийното финансиране. Вие приемате ли консенсуса между ГЕРБ и ДПС за отпадане на ограниченията за финансиране на политическите партии от бизнеса?

Валери Симеонов: Това беше предложението, което направих още първия ден, когато беше внесено предложението от министър-председателя по антиконституционен противоконституционен ред. Защото предложението беше прокарано през парламентарната група на ГЕРБ с личната намеса в Народното събрание, в работата на законодателния орган от министър-председателя. Което аз все така продължавам да мисля, че не е особено законно и странно, че никой не реагира на това, но както и да е. А по въпроса дали го приемам или не – да, в първият ден още аз изразих позицията на НФСБ, че в случай, че бъде ограничена субсидията, както явно, че ще стане, редно е партиите да разполагат с възможността за финансиране чрез дарения от физически лица и от юридически лица, от фирми. Редно е, тъй като партийният живот струва пари. Никой да не си въобразява, че партиите няма нужда от средства, а са някакъв паразит, който паразитира върху обществото чрез субсидии. Не е така. Партиите в една демократична държава, в една демократична организация на обществото имат своята роля, имат и своя ангажимент, имат и своите задължения. Колкото народът вече да ги е намразил, в резултат на медийното облъчване. Аз съм съвсем отскоро в политиката, идвам от бизнеса, аз съм си бизнесмен и не мога да бъда упрекнат, че съм особено пристрастен към финансирането на партиите и като цяло към това някой човек да си изкарва прехраната като партиец. Но парите, които са определени в предложението на ГЕРБ са изключително малко, 1 лв. не е достатъчен за издържането на офиси, за заплащането на транспорт, на консумативи, да не говоря за изборите, които са едно огромно трошене на пари. Така че добре би било партийният живот в България да се финансира от дарения, след като на популистките им е толкова невъзможно да осигуряват средства за финансиране на партиите.

Водещ: Г-н Симеонов, но този модел на финансиране в България поражда ред въпроси. Като основният е: партиите няма ли да се превърнат в лобистки инструменти на големите пари?

Валери Симеонов: Абсурд, абсурд. Това е невъзможно в България специално, това е възможно в развити демокрации. Но там си има съответните механизми, чрез които партиите се финансират, официален списък на спонсорите, пълна прозрачност на средствата, които се предоставят на партиите от съответните фирми и спонсорите. Така е в редица далеч по-напреднали в демократично отношение държави. А защо казвам, че е абсурд, защото в България, за съжаление, много от процесите са с обратен знак и много често пирамидата е обърната. Внимавайте, какво ще ви кажа! В България няма шанс големите фирми да си купят партии, защото е точно обратното: големите партии си купуват фирмите. Защото в България, за съжаление, в периода на влизането в ЕС, по-голямата част от средствата, които влизат в оборот, в производство, в каквито и да е било дейности, инфраструктура и прочие, имат произход от ЕС, както и държавно финансиране или общинско финансиране. Това прави бизнесът в България изключително неустойчив и изключително зависим от управляващата политическа партия. С друг думи, това предложение, което са коментирали срасналите се с властта ГЕРБ и ДПС и купуващите гласове на изборите ГЕРБ и ДПС тяхното предложение не представлява нищо друго, освен узаконяване на  зависимостта на фирмите от партиите. С други думи, има точно това, което се нарича олигархия, но с приоритет на политиката в определението на олигархията, а не на икономическите интереси. Приоритет на политическа окраска и присъствие. Защото извинете, нима има някой глупак в България, който да си мисли, че като се създаде възможност да се финансират партии, някой ще тръгне да финансира партии като НФСБ или някоя друга малка партия. Не, не, не. Три пъти не. Естествено, че абсолютно всички големи фирми, фирми, които зависят или не зависят даже от държавния бюджет, но има риск да бъдат притиснати по някакъв начин, естествено, че ще финансират управляващата партия. С други думи, едно такова действие не носи никакви рискове за зависимост от икономически субекти, но практически увековечава управлението на управляващата партия, в случая партия ГЕРБ. Честито на печелившите.

Водещ: Г-н Симеонов, тогава кой ще защити спонсорите на тези големи партии от репресии? Институционални, имам предвид, не други.

Валери Симеонов: Нещо, или вие не ме слушате и не ме разбирате, или аз не мога да разбера вашия въпрос. Какво да ги защитавате, като те ще бъдат принудени да плащат на големите партии, от какво да ги защитавате. Волно или неволно всички големи икономически субекти в България в момента са свързани и са подчинени на политическите управляващи. И няма да е някаква новина, като ви кажа че, примерно, хората на най-високото ниво в йерархията на България, всъщност са и най-големите чорбаджии в България. От какво да ги защитавате, можете ли да ми изясните въпроса си?

Водещ: О, веднага мога да ви кажа. Защото ако дадена фирма, бизнесмен не финансира достатъчно щедро, той може да бъде погнат. Тук не става въпрос дори да не финансира изобщо, тук говорим, че ако той не се отчита някак си подобаващо, няма ли да има проблеми?

Валери Симеонов: Не се притеснявайте, те си знаят задълженията и финансират, почти всички. НФСБ, както и в по-дългия период на неговото съществуване, от сега ви казвам, ще бъде финансиран от фирма СКАТ, от моите фирми. И аз го приемам това, като неизбежна последица от опитите на връщането на член Първи за управляващата партия в България.

Водещ: Вие затова ли предлагате таван, който да не надхвърля 8 милиона? Тъй като вие така или иначе повече от толкова няма да давате?

Валери Симеонов: Не, не става въпрос…

Водещ: Шегувам се, разбира се.

Валери Симеонов: Не изхождаме от собствените си възможности за финансиране, изхождам единствено от ограниченията в сега действащото законодателство, че максималната сума, с която могат да бъдат спонсорирани местните избори е 8 милиона, това е. Просто сме се привързали към сега действащите приети нормативни  разпоредби.

Водещ: Г-н Симеонов, ще се приеме ли поправката в този си вид в петък?

Валери Симеонов: Естествено, да.

Водещ: Ще се приеме?

Валери Симеонов: Да, ще се приеме.

Водещ: Защото мнозина са склони да мислят, че ще се даде заден ход и ще се намери някаква междинна ситуация.

Валери Симеонов: Г-н Борисов няма да изтърве шанса да ликвидира всякакви свои опоненти в лицето било на БСП, било на някакви други по-малки партии, които могат недай си Боже да привлекат подкрепата на някаква част от обществото, така че естественото следствие от това предложение е първо, че се отговаря на популистките настроения на част от обществото, която така или иначе не може да проумее, в какви условия живее и какви са закономерностите в съвременния живот и политическата ситуация каква е, не може да я оцени. Нейните представители са настроени агресивно и реваншистки като чуят партия: партиите трябва да бъдат ликвидирани, всички партийци трябват да бъдат закарани на стадиона и изтрепани. За такива хора, такива идеи вървят много добре, но в случая добре си е направил сметката г-н Борисов и неговите съветници, че с такова предложение за следващите избори никой няма да разполага със средства освен тези, които командват големите фирми или държат в зависимост големите фирми – това са управляващите. ДПС – защо приемат една такава възможност за промяна в законите? Те, за съжаление, не са загубили по-голяма част от своите позиции, примерно в Министерството на земеделието, през управлението на горите, управлението на земеделието, знаете в енергетиката, както е в случая с ТЕЦ „Варна“, не само с ТЕЦ „Варна“, с  варовика в ТЕЦ „Марица Изток“ също, за който съм подавал сигнали в прокуратурата и редица други кранчета, на които са се настанили, бих казал курдисали техни хора. Така че тези две партии няма да имат проблеми с финансирането. БСП също не е бял лебед, също има доста спонсори, неявни спонсори – хора, които също са на определени позиции, през които източват било енергетика, било някои други схеми през социалните механизми  и т.н. Така че за момента това, което е предложено, ще мине, то е в интерес на тези три най-големи партии, сравнително го казвам. Аз нямам никакво съмнение, че ще бъде прието в петък. Да  му мислят не малките партии, а да му мисли демокрацията в България и българския народ.

Водещ: Няма ли обаче това решение да породи обратен ефект? То е нож с две остриета, може бумерангът да се върне обратно.

Валери Симеонов: Ами може да се върне за тези, които загубят властта. Само че аз не мога да се досетя по какъв начин.

Водещ: Гласуване, гласуване, гласуване. Гласуване на инат, гласуване наказателно, гласуване отмъстително.

Валери Симеонов: Извинявайте, гласуването за евроизборите беше толкова показателно, че не се нуждае от коментар. Най-обладани от европейските идеи, от желанието за присъствие на България в Европейския съюз се оказаха циганските махали, не само в Северозапада, а и по цяла България. Оказа се, че тези хора имат най-висока гражданска отговорност и желание за присъствие в Европейския парламент. Това са хора, които не могат да се подпишат и не знаят, за какви избори става въпрос, но въпреки всичко, както знаете, има вече достатъчно констатирани факти, гласуват преференциално, за определено лице от листата на ГЕРБ или от листата на ДПС, за да може след това да бъде извършено броенето на гласове. Защо така бързо забравихме резултатите от европейските избори и не ги анализираме? Това не е ли показателно? Отегченият и незаинтересован от политика български гражданин, средноинтелигентен, практически не гласува, а изборните резултати се определят от хора, които не могат да си напишат името и слагат пръст като подпис. Това ли е европейска България, това ли беше целта, за която платихме високата цена със затварянето на четири блока от АЕЦ „Козлодуй“ и унищожаването на земеделието? Това ли беше смисълът?

Водещ: Докога ще продължи така според вас?

Валери Симеонов: Да ви кажа, малко съм песимист.

Водещ: Аз го улавям, затова ви питам.

Валери Симеонов: Особено след гласуването, което съм сигурен, че ще се случи в петък, съм малко песимист, че скоро ще има излизане от тази спирала на унизителното падане. Спирала на водно конче с откъснато едно крило.

Водещ: Унизително падане до къде и до кога, господин Симеонов?

Валери Симеонов: Докъдето. Не виждам положителни резултати в обществен план, в посока обществено съзнание, мислене, съзряване, ако щете, от членството на България в Европейския съюз, от тези 30 години демокрация. Нещо не мога да видя, какъв е положителният резултат. Напротив, опростачването продължава, облъчването с негативизъм от медиите продължава. Народът става все повече обезверен, все повече отчаян и незаинтересован, все повече черноглед. С народ с такава психика трудно се постига нещо положително. Между другото, няма да е лошо да кажем поне три приказки за нещо хубаво, което стана.

Водещ: Точно това исках да ви попитам, но ме изпреварихте, че огорчението ви дори не може да ви зарадва от приетите промени в Закона за защита от шума.

Валери Симеонов: Как да ме зарадва, когато приетият закон за шума, с който се гордея, е постигнат след година и половина блъскане. Като започнете с проверки, с даване кураж на институциите да си вършат работата нощно време по заведенията с тези терористи, наглеци и мутри, които печелеха от тероризирането на останалите хора, на стотици хиляди по Черноморието. То не само по Черноморието. Фактически вместо да се зарадваме, че най-сетне ще бъде сложен край на циганските сватби, които побъркват всички живеещи не само в същия квартал, но и в съседните квартали, да не кажа в цели градове и градчета. На всичко това вече има законова база да бъде сложена точка, буквално след няколко дена, когато бъде публикуван законът в Държавен вестник. Защото се дава пълна свобода, и не само свобода, а се задължават органите на МВР, обикновените полицаи, без да търсят съдействието на която и да било друга институция, да отидат и да разпоредят незабавно прекратяване на озвучаването в заведението. И ако това не бъде извършено, веднага да извършат запечатване на обекта за три дена. Те вече не имат това право, те са задължени да го правят. И аз препоръчвам на всички български граждани, които са жертви на този шумов терор, който може да им доведе и шумова болест, която е една от най-страшните болести на цивилизацията, да не стискат зъби, а веднага да сигнализират за всички случаи на нарушаване на нощната тишина, особено между 23 и 8 часа, защото освен това, което казах – затваряне на обектите, е предвидена санкция за конфискуване на озвучителните уредби. И това ще става. Така че най-сетне в България има един действащ закон, с който България може да се гордее. Защото с този закон тя се нарежда между първите държави в Европа с такъв закон.

Водещ: Господин Симеонов, кой, обаче, ще упражнява контрол на контролиращите?

Валери Симеонов: Досега имаше 7 институции, които упражняваха контрол и затова нямаше никакъв контрол. Сега от телефонното обаждане на 112 следва веднага предаване на сигнала в конкретното РПУ, сега говоря за нощния шум, за дневния също има регламент, който е доста добре усъвършенстван, опростени действия, но това е друг разговор, дълъг разговор, сега говорим за нощния шум, който в най-голяма степен притеснява нормалните хора, семейства, деца и работещи. При подаването на сигнал на 112, този сигнал веднага се предава на съответното РПУ, към което е източникът на незаконно шумово замърсяване. Полицаят отива там, съответният дежурен е длъжен да отиде на този сигнал и да извърши незабавно разпореждане. Той няма друга опция. Според досега действащите законови разпоредби, те трябваше да получат констативен протокол от Регионалната здравна инспекция, с други думи, да водят със себе си здравен инспектор, а те до 5 часа след обяд работят хората, освен ако няма специална заповед за командироване или за нощни проверки. Във всички останали случаи такъв човек от РЗИ няма. И какво правят полицаите? Отиват, предупреждават да бъде спряна музиката, на което никой не им обръща внимание, или ще спрат за десетина минути, докато патрулката изчезне зад ъгъла и пак ще надуят музиката, или ще им покажат, с извинение, среден пръст, и в резултат нищо няма да се постигне. Полицията отива втори път ги предупреждава, трети път ги предупреждава, но нямаше абсолютно никакви законови мерки, с които да предизвика изпълнението на това разпореждане. Разбирате ли? Разликата е много голяма. Сега вече те са длъжни. Питате ме как ще се осъществи контролът.

Водещ: Да. Как?

Валери Симеонов: След проверка на сигнала, който сте подали, на другия ден сутринта може да поискате от съответното РПУ отговор как, по какъв начин е отработен сигналът, защо са отишли или защо не са отишли. Оттам нататък може да извикате вътрешна проверка кой сержант е бил на смяна и като е отишъл, защо не е спрял музиката или пък не е затворил заведението? И съответно пускате сигнал до министъра. Но аз припомням на уважаемите слушатели на Радио „Фокус“, че има още един контролен телефон, който е в кабинета на вицепремиера, преди беше, когато бях аз, сега продължава този телефон да работи, там си има сътрудници, които получават сигнала, и ако нищо не е направено по този сигнал, то тогава се търси  отговорност от министъра на вътрешните работи. И това ще го направя аз. Така че спокойно, има вече и дублиращ контрол.

Водещ: Тези уточнения бяха много важни и се надявам оттук насетне законът да проработи и да има действителен ефект.

Валери Симеонов: Дай Боже. Пожелавам кураж и спокойни нощи на българските граждани.

Цоня Събчева