Валери Симеонов: Засега не мога да дам за управленската коалиция някаква светла перспектива в дългосрочен план

Валери Симеонов, съпредседател на ПГ на „Обединени патриоти“ и лидер на Националния фронт за спасение на България“

 

Водещ: Повдигнатите от вас въпроси за имотите на министър Ангелкова поредният двубой между двамата ли е?

Валери Симеонов: Не. Не може да се говори за двубой. Или има принципи както в управлението, така и трябва да има в медиите, или няма. В случая, след като се поставят на общественото внимание не без съдействие на приятелски орган най-общо казано въпросите с апартаментите на редица министри, нека да се покаже и за другите. Защо трябва да се премълчава за някои, а други да бъдат обругавани? Така че е редно да се знае и какви са обстоятелствата, бих казал съмнителните обстоятелства около закупването на някои имоти от г-жа Ангелкова.

Водещ: Какво  представлява „Апартаментгейт“ – изчистване или разчистване?

Валери Симеонов: Не мога да поема ангажимент за „Апартаментгейт“ да говоря, след като, пак повтарям, се бърка дълбоко в тази тема. Аз вече съм изразил моето позиция по принцип за така наречения „гейт“ и за това, че става въпрос за масово явление. Тук искам да обърна внимание върху случая, в който е редно да се види, какъв е произходът на парите, защото до момента при всички досега, бих казал –обругани и обвинени политици – поне нямаше никакви съмнения за произхода на средствата. Така че нека да се проверят в случая и произходът на средствата. Това е по-интересното. Според мен има изключително занижени стойности на строежа от порядъка на 220 евро и то в годината, когато цените бяха най-високи. Това е годината преди кризата, когато в България се строяха и продаваха най-голямо количество апартаменти, сгради, къщи, вили, имения и прочие. И да се приеме за нормално, че тогава цената е била 220 евро, просто, извинявайте, не е сериозно това.

Водещ: По закупуването на луксозни, евтини иначе апартаменти, набедените до един твърдят, че всичко е законно. Като е законна, защо се дават и се искат оставки и защо се свиква Консултативен съвет по национална сигурност?

Валери Симеонов: На втория въпрос не мога да отговоря. На този въпрос защо се свиква Консултативен съвет ще отговаря президентът, след като той няма нито едно доказателство за това, все пак би трябвало Консултативният съвет да се занимава с по-сериозни въпроси, но това си е негово право, негова работа. Иначе на първия ви въпрос защо се дават оставки мога да отговаря. Затова, защото хората имат достойнство и не всеки може да понесе едни такива от сутрин до вечер непрекъснати компроматни обвинения. И хората си подават оставки. Това е морален акт. Така постъпиха, както виждате, почти всички до момента. Но да видим дали ще продължи този процес на показване на морал, или тук ще започне да се проявява някаква друга форма на реакция. Виждаме, как имаме веднага реакция на медиите. Редица медии подхващат защитна кампания. Така например „24 часа“ и бТВ, което е интересно да се анализира. Докато при предните случаи с информация за имотни сделки, всички бяха единодушни в нахвърлянето си и упреците си към обвинените.

Водещ: С какво си обяснявате различните реакции?

Валери Симеонов: Обяснявам си ги със съответни указани свише. То няма друго обяснение.

Водещ: А кое е това свише?

Валери Симеонов: Свише, ясно е, кое е. Ясно е, че вестник „24 часа“- това е говорител на властта от най-високо ниво.

Водещ: Имате предвид премиера?

Валери Симеонов: Да. Защо не? Той няма как да избегне своята позиция по въпроса. Би трябвало да изрази своята позиция така, както я изрази и в предходните случаи. Нещо повече – той настоя, съответно главният прокурор декларира, че ще се вземат съответните мерки и разследване ще започне по три от случаите. Даже мисля, че вече започнаха по всички случаи. Така че нека да видим дали властта дели своите министри на приближени и на такива за отстрел – на наши и ваши най-общо казано.

Водещ: Г-н Симеонов, продължават коментарите за „Апартаментгейт“, но някак заглъхнаха за репликата на турския външен министър Чавушоглу за намесата му във вътрешните работи на България и пряко в парламентарната работа по приемането на Закона за вероизповеданията? Защо заглъхна? Внимание ли, липса на интерес ли няма? Простихме ли толкова бързо?

Валери Симеонов: Не. Определено „Фокус“ няма да прости толкова бързо. Така също и „СКАТ“ няма да заобиколи или да забрави бързо тези въпроси. Но тези въпроси, които вие поставяте, всъщност са сериозните основания за свикване на Съвет за националната сигурност при президента – изявленията на един външен министър на съседна държава, изключително арогантни и нагли, които остават без последствия. Виждате, че турската държава не реагира. Турската държава не отговори, не се извини. Виждате и не особено последователните действия на представителите на българското външно министерство. Нямаше например отзоваване на нашия посланик в Анкара, което беше нормално да се очаква, това се очакваше от обществеността. Нямаше резултат и от петчасовия разговор на Бойко Борисов с вицепрезидента на Турция. Така че цялата тази словесна агресия остана без никакви последици, без каквито и да било последици остана. Не мисля, че това е нормално. Въпросът за приемането на един Закон за вероизповеданията, в който първоначално е заложено опрощаването на задълженията на мюсюлманското вероизповедание, също е доста кризисен проблем. Това, че беше отменено с разпореждане на министър-председателя, той като че ли не е знаел, че първоначално е вкаран такъв текст в закона, аз съм сигурен, че е знаел, но подплашен от съответната обществена реакция, виждате, че той разпореди този текст да отпадне. Но от друга страна останаха текстове, които дават възможност вероизповеданията в България да бъдат финансирани от външни държави. Това е недопустимо от гледна точка на националната сигурност. Аз съм удивен, че това обстоятелство някак убегна от вниманието на президента и той се захвана със злободневната, бих казал – жълта тема за апартаментите. Мисля, че това също е въпрос от националната сигурност и с изключително значение за националната сигурност. Трети въпрос – опитите за формиране и за признаване на турско национално малцинство в България. И това ли Румен Радев не го забелязва?

Водещ: В нарушение на Конституцията?

Валери Симеонов: Абсолютно нарушение. Нагло. Брутално. Това са тежките въпроси на всекидневието и вие сте абсолютно права да ги поставяте тях. И да поставите въпроса с какво трябва да се занимава един президент – с дребни политически интриги ли, обслужвайки определена политическа сила и като казвам „определена“, то е ясно, че е БСП, точно преди изборите, или със своите задължения, вменени в поста, който заема? Това е моят отговор.

Водещ: Странно е и мълчанието на парламента по темата.

Валери Симеонов: Какво означава „парламентът“? Парламентът не е хомогенен орган. Той се състои от различни политически сили. Аз мисля, че точно „Обединени патриоти“ и партиите, които сме в тази коалиция, не мълчим. Напротив – по този  въпрос аз лично не съм спрял да изразявам позиция и във всички интервюта и покани, които съм имал от медиите. Друг е въпросът, че явно напоследък интересът към позициите на НФСБ или рязко намаля, или е разпоредено да не бъде проявяван. Но мълчание по този въпрос има по-скоро от партия ГЕРБ, управляващата партия, която съответно има и министър на външните работи от нейната квота. Същото се отнася и за министър-председателя, който също е от квотата на ГЕРБ. Това са двете фигури, които първи трябва да изразяват позиции. Ние не чухме нищо. Имало пет часа разговори до късна през нощта. И какво? Какво като имаше разговори? Имаше ли извинение от турска страна? Нямаше. Някакъв опит поне за смекчаване? Най-общи приказки и то не на отговорни лица,  а на някакви служители от външното министерство на Турция, че не бил добър преводът. Айде, холан, както се казва на чист турски.

Водещ: Да, то само по себе си и нивото, което ни отговаря, е обидно.

Валери Симеонов: Така е, да.

Водещ: Г-н Симеонов, изчерпана ли е голямата управляваща коалиция? Изчерпано ли е споразумението между нея?

Валери Симеонов: Все още не мисля, че е изчерпано, но натам вървят нещата. Редица точки, за които не бих искал в детайли да говоря пред обществеността, свързани с нашето участие в управлението, са нарушени. Виждате, редица от уговорените неща не се спазват. Така че засега не мога да дам някаква светла перспектива в дългосрочен план.

Водещ: Изкушени ли сте да се оттеглите?

Валери Симеонов: Да. Да.

Водещ: А изчерпано ли е коалиционното споразумение в Обединени патриоти?

Валери Симеонов: Не. Коалиционното споразумение за участие в 44-тия парламент, там също имаме сериозни нарушения по отношение на едни вътрешни разпределения, но… как да ви кажа, много труден въпрос ми задавате. Нямам такъв отговор. Струва ми се, че все още не е изчерпано, но и там нещата не вървят добре.

Водещ: Вие сте заместник-председател на Комисията по енергетика. Макар отрасълът да не бе сред вашите ресори като вицепремиер, вие имате траен интерес към него. Многократно и в интервюта с нас сте поставяли парливи въпроси по проблеми от него, като например за корупционни схеми, партийно кадруване, за неправомерно продаване на ток на много висока цена от голяма част от мощностите. Кои от тези теми продължавате и как?

Валери Симеонов: Продължаваме темата за заробващите договори на американските централи с нашите непрекъснати запитвания към Европейската комисия, която трябва да се произнесе и да определи има ли държавна помощ в договорите с ТЕЦ „Марица Изток“ 1 и ТЕЦ „Марица Изток“ 3, това са т.нар. американски централи, които по договор задължително продават ток на НЕК, фактически нерегулирания ток на много по-високи цени от пазарните. Даже когато не работят тези централи, държавата им плаща мощността, която би трябвало да произвеждат, което за нас е абсолютно демонстрация на държавна помощ. И аз не мога да разбера, колко време ще е необходимо за Европейската комисия да се произнесе по въпроса. Сигналът от българската държава по отношение на тези неправомерни договори, които естествено пак българската държава си ги е сключила, не ги е сключил някой външен дипломат, а са сключени точно от българската държава, те са започнали по времето на Иван Костов и съответно потвърдени по времето на Станишев. Но тези договори са заробващи и не знам, колко време е необходимо и докога трябва да продължи това чакане. Защото такова е убеждението на министър-председателя и на ГЕРБ, че трябва да се чака становището на Европейската комисия. Нашето становище не е такова. Още 2015 година в края на лятото аз съм внесъл в Народното събрание законопроект, който не видя бял свят. Този законопроект беше законопроект за прекратяване на договорите с двете централи. Също така би трябвало поетапно да се решават въпросите с прекалено високите цени, на които са сключени договори с централите с възстановяеми източници, това са фотоволтаици, това са ветропаркове, които някак си до 2012 година почти всички бяха изградени от хора, приближени до управлението, до изпълнителната власт, до парламентарните ръководства на различните групи, но и там продължава България да плаща по близо 800 лева на мегаватчас, въпреки че реалната стойност на борсата, на свободния пазар, е 70-80 лева. Виждате какви огромни разлики – до 10 пъти. Сега тези промени, последните, в Закона за енергетиката, са положителни в тази посока и това е също част от общия план за оздравяване на пазара, тъй като вече тази цена не се изплаща изцяло от държавата, а се преминава към законови промени, които да регламентират, че всички производители на електрическа енергия, които са над един мегават, между 1 и 4 – това приехме в последната промяна на Закона за енергетиката, всички, които са в този диапазон, трябва да продават електроенергията на свободния пазар и държавата да им доплаща разликата до договорената от доста години насам  цена. Също има още да се прави по отношение на високоефективната енергия, която се продава от топлофикациите. По-голямата част от топлофикациите на Ковачки и Софийската  топлофикация, тъй като там също се извършва ограбване на държавния бюджет, ограбване на енергетиката, защото няма реално високоефективно производство – високоефективно се брои тогава, когато покрай производството на основната суровина, в случая пара, както излиза от топлоцентралите, остатъчната мощност се използва за производство на електроенергия и се продава на държавата. В повечето случаи не е така. Аз съм давал примери с парници, с оранжерии, които при 40% температура лятото се оказва, че продават електроенергия, която е остатъчно производство на пара и на топлина за оранжериите. Значи, вижте, това е повече от нагло. Ясно е, че никой не отоплява оранжерии при 40 градуса лятото, но по документи се оказва, че го правят. И като резултат от това производство на пара, се продава електроенергия, която е като остатъчна величина или остатъчен продукт в производството на пара. То не може да има такова нещо. Опитвам се да обясня неща, които са по-неизвестни на широката аудитория, дано да са ме разбрали хората, но има все още много да се прави в посока на оздравяването на нашата енергетика. Там за съжаление, по мое убеждение корупционните схеми са в най-голяма степен на реалност, там почти няма промяна в тези корупционни схеми през последните 5-6 години за съжаление, въпреки че нашата временна комисия за енергетиката направи много разкрития в доклада, който беше публикуван. Никакъв резултат. Дадохме го на прокуратурата – също няма никакъв резултат. И смятам, че българската енергетика за съжаление отива към тотален срив догодина или по-догодина, тъй като ЕС наложи допълнителни плащания, свързани със замърсяването на топлоцентралите, говорим за вредните емисии, за които Европейската комисия наложи много по-сериозни изисквания по отношение на замърсяването. И тъй като нашите централи в момента не отговарят на тези изисквания, те трябва да направят огромни инвестиции, и България междувременно да плаща по едни 300-400 милиона лева годишно. Това няма как да не съсипе нашата енергетика.

Водещ: В предизборните си програми ръководеният от вас НФСБ счита, че развиването на ядрената енергетика е неудачно за страната ни, поради свитото потребление и ограничените външни пазари. Как приемате рестарта на АЕЦ „Белене“?

Валери Симеонов: Рестарта на АЕЦ „Белене“ го приемам като една погрешна политическа постъпка, това е чисто политически акт, разпореден. Рестарт не може и не бива да има, точно на мястото, където е предвидена площадката на „Белене“. Ще повторя сериозния и вече банален аргумент, че тази площадка не е за ядрена площадка, тъй като е земетръсно опасна. Ако трябва да се развива ядрена енергетика, а то естествено, че в по-далечно бъдеще трябва да имаме готовност, подготвена мощност, тъй като това, което сме писали в програмата, се отнася за настоящия момент, действително сега България няма нужда от допълнителни източници, тя не може да консумира това, което могат да произведат тези потенциални източници, които съществуват в България, на електрическа енергия. Но да не забравяме, че пети и шести блок на АЕЦ „Козлодуй“ рано или късно ще излязат от строя и след десетина години ще имаме недостиг на електроенергия, която трябва да бъде поета от работата на нов източник на електроенергия. А вече е ясно, че най-евтиният се очертава източникът от атомна електроенергия, а именно въпросните по принуда закупени блокове от Руската федерация трябва да бъдат въведени в експлоатация, или поне един от тях. Но нашето убеждение е, че това трябва да стане на площадката на АЕЦ „Козлодуй“, където има присъединителни далекопроводи, вече изградени. Има нужда от охлаждане, каквото има на площадката на Козлодуй, мащабно охлаждане, има нужда от подготвени квалифицирани кадри, и тях ги има там. Така че АЕЦ „Белене“ за мен представлява политически реверанс към Русия в опит на балансиране между големите сили – между Русия и Щатите. Така, както на Щатите се навеждаме чрез сключване на сделка за купуване на скъпите F-16, така пък компенсираме в източна посока с ангажименти към АЕЦ „Белене“ и евентуално изграждането на турски, балкански или какъвто щете поток, което ще приеме тръбопровод от Турция, ще прекара през България газ и ще го насочи за продажба в Западна Европа.

Водещ: Как оценявате това продължение на „Турски поток“ през нашата територия?

Валери Симеонов: Сега ще ви кажа как го оценявам – като поредно национално предателство. Никой не може да започне процедура, а тя вече е започната, не е редно да започне процедура по изграждане на тръбопровод, без да има приходи от това, без да има доказани финансови ползи за българската държава. И това е поредното политическо действие, което няма как да одобрим и да приемем.

Цоня Събчева