Валери Симеонов, НФСБ: Основните проблеми на българите в Цариброд са свързани с образователната дейност

Лидерът на Националния фронт за спасение на България и народен представител от ПГ на Обединени патриоти Валери Симеонов в интервю за предаването „Добър ден“ на Радио „Фокус“

 

Водещ: След 68-годишо прекъсване, Димитровград в Сърбия вече получи официално старото си наименование Цариброд. Там заварваме лидера на Националния фронт за спасение на България Валери Симеонов, на когото имаме възможност да кажем добър ден сега в ефира на Радио „Фокус“. Здравейте, г-н Симеонов.

Валери Симеонов: Здравейте. Добър ден на вашите слушатели и на вас.

Водещ: Г-н Симеонов, какъв в поводът за визитата ви в Цариброд?

Валери Симеонов:  Това е първата парламентарно-правителствена делегация, която идва след официалното обявяване на новото старо име на Димитровград, а именно Цариброд, както и признаването на правото на нашите български сънародници от Западните покрайнини да записват и себе си, и децата си с правилните си имена, които завършват на „–ов“, „-ев“, „-ова“, „-ева“.

Водещ: Това вече е в сила. Те ще имат възможност да вписват имената си по български образец?

Валери Симеонов: Да, но официалният повод е съвсем различен. Той е връчването на награди на учениците, които изучват първа година „Български език“ от 1 и от 5 клас. Ние със средства на Националния фронт за спасение на България сме подготвили съответните подаръци. Това са родолюбиви книжки: „Аз съм българче“, исторически книги, мартенички и други подаръци, които предадохме на ръководството на Гимназия „Христо Ботев“ в Цариброд. И естествено днес като ден, в който отбелязваме „възкръсването“, така да се каже, на паметта на Васил Левски, поднесохме и венци пред паметника на Васил Левски пред общината в Цариброд. Така че имаме много приятни поводи.

Водещ: Това е град, в който има много улици с български имена, град, в който половината от жителите, а може би и повече се самоопределят като българи. Успяхте ли да разговаряте с тях? Как те коментират връщането на името на града?

Валери Симеонов: Всички са доволни. Всички, бих казал, че са окрилени и въодушевени. На общината вече има нова табела, на която са изписани и на български, и на сръбски имената съответно на града – Димитровград, както и Цариброд. Най-голяма е радостта естествено в Културно-информационния център на българите в Сърбия. Посрещна ме секретарят, който беше нашият любезен домакин през целия ни престой. Направихме съответните срещи, както казах, с българската общност, в гимназията, направихме задължителното дефиле по централната улица. Така че навсякъде хората ни посрещаха, поздравяваха, здрависвахме се. Една много, бих казал, възрожденска атмосфера.

Водещ: Вече 20 години има български Културно-информационен център в Цариброд и той всъщност е средище на българщината там. Усещате ли запазен българския дух, българското самочувствие?

Валери Симеонов: Естествено. Както в Украйна, и тук виждаме хора с много по-силно българско самочувствие, отколкото за съжаление голяма част от нашите сънародници в самата България. Да не пропусна все пак да благодаря на ръководствата на министерствата, които изпратиха представители. Тук сме със заместник-министъра на културата господин Румен Димитров, със заместник-министъра на енергетиката Красимир Първанов, с Валентин Йовев, заместник-министър на регионалното развитие, с госпожа Михалевска, която отговаря за училищата в чужбина, от Министерство на образованието, присъства и зам.-председателят на парламентарната група на Обединени патриоти от НФСБ господин Борис Янчев, Росен Живков, депутат, аз съм тук, от ръководството на НФСБ и ръководството на телевизия „Скат“. И в този мащаб мисля, че достойно представяме България.

Водещ: Използваха ли местните жители присъствието ви, за да поставят на вниманието ви проблеми, с които се сблъскват?

Валери Симеонов: Най-вече проблемите, които са свързани с образователната дейност. Основните проблеми бяха поставени от ръководството на гимназията, от родители на българските ученици и от преподавателския персонал. А именно, на първо място недостиг на учебници, които съгласно сръбските закони се печатат в Сърбия, и както се очаква, се печатат в по-малък обем, отколкото е необходимо да бъдат като количество, за да могат да удовлетворят очакванията и исканията на децата и на родителите. Има известни проблеми с материалната база. Има огромен интерес към съвместна дейност с български училища и в това отношение първият ангажимент е да направим съответната среща с министъра на образованието Красимир Вълчев, за да можем да разширим контактите между учебните заведения от двете страни, за да може по този начин да стимулираме не само дейността, но също така имаме проблем за обучение на преподаватели за училищата извън граница. Така че ще се постараем каквото можем всичките тези  искания да се опитаме да ги удовлетворим.

Водещ: Това е разговор с продължение. Още повече, че вие отдавна работите по тази тема, свързана с българските общности извън граница, така че сигурна съм, ще имаме и още поводи да продължим темата.

Росица АНГЕЛОВА