Валери Симеонов: Няма да присъстваме на Коалиционен съвет с единствена дневна точка – явяване на евроизбори

Валери Симеонов, председател на Национален фронт за спасение на България, в интервю за Радио „Фокус“

 

Водещ: Г-н Симеонов, предстои Коалиционен съвет на „Обединени патриоти“. Каква ще бъде позицията на Националния фронт за спасение на България?

Валери Симеонов: Нашата позиция вече сме я изразили многократно. Коалиционният съвет е с една единствена дневна точка – явяване на европейски избори. На такъв Коалиционен съвет ние просто няма да присъстваме. Няма никакъв смисъл да ходим. Ние сме изразили нашите сериозни, непреодолими различия по външнополитически въпроси с „Атака“, което прави невъзможно явяването ни с „Атака“. Това сме го казали вече многократно. Два месеца вече, близо два-три месеца вече преговаряме с ВМРО да се явяваме двете партии. Сега изведнъж ВМРО също приканват да сме се видели трите партии и да сме се явявали в трипартиен формат. Така че всичко това според нас е театър за пред медиите. Ние нямаме намерение да ставаме участници в самодейни театрални постановки. Ако ВМРО има желание да се явят заедно с  нас, да заповядат за среща между ръководството на двете партии, какво сме ги канили вече два пъти. Те нито отказват, нито се съгласяват, но не се явяват. След като са се харесали сега с „Атака“, бих им пожелал успех. Но на един такъв Коалиционен съвет са единствена дневна точка евроизборите ние няма какво да говорим. Няма да ходим въобще.

Водещ: Г-н Симеонов, вие ще запазите ли целостта на коалицията, независимо от начина на явяване на евроизборите?

Валери Симеонов: Ами аз не мога да говоря в бъдеще време. Към настоящия момент с нашите партньори от коалицията сме готови да обсъждаме всякакви други въпроси, които са в работен порядък текущи, актуални въпроси, съгласуване на съвместни позиции – така, както е било досега. Но нямаме тема евроизборите. Тази тема е приключила. В коалиционен формат ние няма да се явим специално с „Атака“. Ако ВМРО желаят, да заповядат.

Водещ: Вие водите ли разговори с други политически сили за съвместно явяване на евроизборите?

Валери Симеонов: Не, засега не водим. След като останалите две партии заявиха, че започват кампании, едната заяви, направи си предизборен щаб, говоря за ВМРО; другата партия си обяви нова коалиция – Патриоти плюс Бареков. Сами разбирате, че ние няма как да стоим, вече действаме по отношение на мобилизацията на нашите структури да се подготвяме за самостоятелно явяване.

Водещ: При самостоятелно явяване вие ли ще бъдете водач на листата?

Валери Симеонов: Мога да ви отговоря, след като има решение на политическия съвет на НФСБ. Към настоящия момент няма такова решение, тъй като все още вървят номинациите по регионалните ни структури. Когато приключат, ще ви информираме.

Цоня Събчева