Валери Симеонов: През годините умишлено се е налага една болшевишка трактовка на тази величава епопея – спасяването на българските евреи

Снимка: Пресцентър - НФСБ

Велико Търново. През годините умишлено се е налага една болшевишка трактовка на тази величава епопея – спасяването на българските евреи. Това заяви при откриването на Международната научна конференция „Спасяването на българските евреи – събития и личности“ във Велико Търново вицепремиерът Валери Симеонов, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. По думите му представянето на тази история по този начин е трябвало да приключи след падането на режима през 1989-та година. „За съжаление близо 30 години по-късно историята продължава да бъде представяне на учениците и студентите по този болшевишки начин. Хората израстват и се запознават с историята през премълчани, през изопачени факти. На това трябва да бъде сложен край. Тази конференция може да изглежда скромна по своя състав, но тази конференция е на изключително високо ниво с оглед на хората, които присъства тук,  и които са положили сериозни усилия да се запознаят с истинските факти“, заяви Валери Симеонов. Той подчерта, че една от основните задачи на форума е да представи редица неизвестни факти, свързани с ролята на българското правителство, на българския цар и на българските институции за спасяването на българските евреи, които умишлено са били премълчавани през годините. „За мен българските евреи не бяха спасени преди 75 години. Българските евреи бяха спасени преди 20-тина година. За всички е ясно, че изопачаването на историята се е дължало на политическите взаимоотношения по време на т. нар. „Желязна завеса“. До 1989 година практически нямаше информация, затова за мен спасяването на българските евреи е от преди 20-тина години. Представянето на тази изключително уникална история, която има уникален принос за световния хуманизъм, тази история, с която българския народ може да се гордее, е изключително шаблонно и  формално. Продължава да шества и да тържествува невежеството по отношение на този акт на целия български народ, но и на българското правителство“, заяви Валери Симеонов.

Международната научна конференция „Спасяването на българските евреи – събития и личности“ се провежда във Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“ и е под патронажа на вицепремиера Валери Симеонов. На него присъстват съпредседателят на Клуба на приятелите българи и евреи арх. Елко Хазан и Самуел Ардити – български евреин, преживял събитията от 1943 година. В рамките на два дни ще бъдат представени неизвестни в публичното пространство изследвания и доклади от учени, историци, изследователи, юристи, документалисти, кулутуролози, политолози и публицисти. Голяма част от докладите са посветени на личности от българската история, регионални и професионални общности, участвали активно в спасяването на българските евреи.

Надежда КРЪСТЕВА