Валери Томов, МБАЛ „Никола Василиев” – Кюстендил: Ражданията с цезарово сечение в Кюстендил са 26,5 %

Д-р Валери Томов, началник на отделението по акушерство и гинекология в Многопрофилна болница за активно лечение „Д-р Никола Василиев” – Кюстендил, в интервю за Радио „Фокус” – Кюстендил

 

 

 

Фокус: Доктор Томов, какви условия са създадени за бъдещите майки в отделението по акушерство и гинекология на болницата в Кюстендил?

Д-р Валери Томов: Мога да кажа, че условията които предлагаме на нашите пациенти са много добри. От няколко години непрекъснато се инвестират средства, от болницата, от спонсори. Средства, които ние сме успели да привлечем. Създават се едни оптимални условия, има нова апаратура. Получихме и един чисто нов ехограф за родилна зала. Всички сектори са снабдени с модерни ефографи. Преди два месеца открихме модерна ВИП стая. Има 2 нови анатомични легла, нови матраци и детски легла, телевизор, мини бар. Подът има специално антибактериално покритие. Навсякъде имаме необходимата апаратура, сменени са и детските легла. Смятам, че имаме едни добри битови условия за да посрещнем всички наши пациентки и да задоволим техните изисквания.

Фокус: Какво сочат данните като статистика.

Д-р Валери Томов: От началото на тази година имаме 16 новородени деца. От тях само две са родени с цезарово сечение. Останалите 14 са нормални раждания. Даже през уикенда имахме жена, родила след прекарано цезарово сечение, а второто си дете роди нормално. За 2018 година се отчитат седем бебета повече, в сравнение с 2017 година. Демографската криза е характерна за цяла България, това е една добра статистика. За изминалата година са отчетени 270 раждания и 272 бебета.

Фокус: Казахте цезарово сечение, това превръща ли се в мода?

Д-р Валери Томов: Мога да кажа, че ражданията с цезарово сечение в Кюстендил са 26,5 %. Това е един добър процент. За разлика от големите болници и от частните болници, защото при някои от тях процентът на ражданията с цезарово сечение достигат до 75 %, за нашата болница и за нашето отделение процентът е 26,5 % и това е един много добър процент. Може да се каже, че голяма част от ражданията са били по естествен път, а не оперативно. В страната има мода за раждане с цезарово сечение. По последни данни България е на трето място в Европа по оперативни раждания, което не е добър показател. Това е един проблем, по който трябва да се замислят доста институции, а не само ние – хората, които се занимаваме с това. Тук трябва да се намесят Министерство на здравеопазването, Министерство на труда и социалната политика, необходимо е да се изработи единен стандарт. Първият и основен момент е да говорим с бъдещата родилка, дискутираме с нея и двата начина на раждане – предимствата и недостатъците. Голяма част от родилките идват подготвени теоретично. Смятам, че тази информация е малко отклонена, защото интернет не може да даде всички тези подробности, които може да дадат работещите лекари. Голяма част от бременните жени имат един страх от раждането, вменен им от майки и баби. Не мога да ви кажа къде е точната причина, но мога да ви кажа, че има една епидемия сред родилките. Повечето искат да раждат оперативно.

Фокус: На колко години е най-младата родилка, променя ли се възрастта, при която се ражда първо дете?

Д-р Валери Томов: 14-годишна е  най-младата родилка през изминалата година в Кюстендил. Това изобщо не е добре, защото организмът не е още развит, може да има повече усложнения, травматизмът при едно нормално раждане да бъде по-голям. Рисковете по износване на плода също са големи. Биологичната зрялост все още не е достигната, въпреки че вече момичетата узряват по-рано. Въпреки това се смята, че до 18-годишна възраст не е желателно да се ражда. Има промяна в тенденцията за раждане на първо дете. „Най-добрата възраст за раждане е между 25 и 30 години. С развитието на обществото жените преследват една кариера, преследват една сигурност и раждат малко по-късно, след 30-35 години. Развитието на технологиите дава възможност жените, които не са имали възможност да имат дете, да се сдобият с такова и на по-късна възраст, след 35-40 години. Ние имахме жена на 46-годишна възраст, която роди. Миналата година имахме и на 43 години.

Фокус: Голям ли е процентът на недоносените бебета?

Д-р Валери Томов: Не, при нас този процент не е голям. Като цяло недоносените бебета са проблем, който стои на първо място за акушер-гинеколозите. Болницата в Кюстендил разполага с модерен транспортен кувьоз за превоз на новородени до други клиники. Iтава въпрос за новородени недоносени деца, за които трябва да се извършва по-специфично лечение в столични лечебни заведения. Имаме перфектно неонатологично отделение. Тук са отглеждани деца и по 650 грама и по 800 грама. В отделението има и нов апарат, чрез който може само по контактен път да се диагностицира нивото на билирубина при новородените. Не е нужно да се правят манипулации, инжекции, да се взима венозна кръв. Това дава възможност всекидневно да се изследват новородените.

Венцеслав ИЛЧЕВ