Валя Радева, консултант по хранене: Все повече хора прегръщат идеята за здравословното хранене и предават това и на децата си

Въпреки негативните тенденции и проблемът със затлъстяването, напоследък все повече хора прегръщат идеята за здравословното хранене и предават това и на децата си. Това каза в интервю за Радио „Фокус“ – Смолян консултантът по хранене и здравен експерт в Регионална здравна инспекция Смолян Валя Радева, по повод Европейският ден за борба със затлъстяването. По думите й, има родители, които сами прилагат в къщи принципите и следят с какво се хранят децата извън семейството.

Радева отбеляза, че наближава лятото и с него сезонът на диетите. „Много хора се впускат в различни ограничения по отношение на храненето. Трябва да се знае, че много килограми не се свалят лесно и бързо. Много хора започват различни диети, които понякога стигат до крайности и изтощават организма. Рязкото ограничение в храненето е съпътствано с  дефицит на много вещества, витамини и минерали, намалява работоспособността, създава условия за стомашно-чревни проблеми и анемия. Много често се стига до така наречения йо-йо ефект, защото след строгата диета, настъпва компенсаторен глад и прекомерно хранене. При някои момичета и жени се стига и до нарушения в хранителното поведение като анорексия, която може да е дори и с фатален край“, обясни Валя Радева.

Тя допълни, че ако все пак човек е решен да приложи диета, то постепенното намаляване на големината на порцията е добро начало. Необходимо е да се изключат всички излишни захари, които носят само празни калории, да се намалят мазнините, да се включат повече зеленчуци и сурови плодове. „Ефективен начин е т. нар. прекъснато полугладуване, което дава добър и бърз ефект. При него се приемат основно плодове и зеленчуци, плодови и зеленчукови сокове, чай, айран, с енергийна стойност до 500 килокалории при жените и 600 килокалории при мъжете дневно. Подобен режим много сериозно повлиява килограмите. Добре ще е обаче здравословното хранене и физическата активност да станат начин на живот, а само временен режем. Всичко това не е лесно за повечето хора, затова и затлъстяването и сериозен проблем в световен мащаб“, каза още Валя Радева.

Нели ГЕРГЬОВСКА