Валя Радева: Човек може да направи за здравето и благополучието си много повече, отколкото и най-добре развитата здравна система

Валя Радева –  здравен експерт в РЗИ – Смолян, консултант по хранене, в интервю за Радио „Фокус” – Смолян по повод 19 май Европейския ден за борба със затлъстяването.

„Фокус”: Г-жо Радева, днес отбелязваме Европейския ден за борба със затлъстяването,  заболяване, което създава сериозни проблеми в цял свят, в следствие на какви фактори се стига до затлъстяване и в нашата страна увеличава ли се броят на заболелите хора?

Валя Радева: През 2009 година белгийски и британски ентусиасти обявили 19 май за Европейски ден за борба със затлъстяването. Целта на този ден е ясно определен: да напомня на все по-затлъстяваща Европа, че наднорменото тегло е рисков фактор за множество заболявания като диабет, болести на обмяната, сърдечносъдовата система, хипертония. Има за цел да събуди интерес към разумното, балансираното хранене и да реабилитира физическата активност като средство за поддържане на здравето и добрата форма. Затлъстяването е метаболитно нарушение, резултат от взаимодействието между вътрешни фактори като наследствени особености, хормонално състояние и фактори на начина на живот. Най-често затлъстяването се дължи на дълготраен положителен енергиен баланс, при който енергийният прием надвишава енергийният разход. Над 1 милиард души по света са с наднормено тегло, като 400 милиона от тях са със затлъстяване. В България, по данни на проведени проучвания сред подрастващите се установява значително увеличаване на затлъстяването при децата в ученическа възраст. През 2011 г. средният процент на 18-годишните ученици с наднормено тегло е 16,5% съответстващо на индекс на телесна маса от 25 до 29,9, а със затлъстяване – 8.0%. С най-висока честота  – 10,8% е затлъстяването сред децата на възраст 6-9 години, като честотата на  наднорменото тегло е по-висока при момчетата, в сравнение с тези при момичетата. При момчетата на 7-8 години затлъстяването от 8,8% през 1998 г. достига до 20,8% през 2011 г., а при момичетата от 5,4% до 14,6%.

„Фокус”: Какво сочат данните за децата и учениците в Смолянска област?

Валя Радева: Данните са от обработена информация от профилактичните прегледи проведени през 2016 година на децата и учениците в област Смолян. Те сочат, че при 8 от 1000 прегледани деца от ранна възраст през 2015 г. са със затлъстяване, през 2016 от 1000 прегледани деца затлъстяване е открито при 7. При учениците обаче е обратно. От 1000 прегледани ученици през 2015  затлъстяване е констатирано при 10, докато през 2016 г. те вече са 12. Трябва обаче да отбележа, че това са новооткрити заболявания. И тук не правим изключения, затова намаляването на затлъстяването е основна задача във всички стратегии, свързани с храненето и здравето, приети от Европейския съюз и Световната здравна организация през последните години. В тази връзка Министерството на здравеопазването е разработило Национална стратегия 2020, която е приета от Министерски съвет и се прилага с цел подобряване на здравето на населението в страната.

„Фокус”: Да, това е сериозно заболяване, а в търговската мрежа се продават всякакви храни и сладки изкушения, които не само децата искат да опитат, какви са начините хората да се предпазят от затлъстяване?

Валя Радева: Наблюдения и научни анализи показват, че отделният човек може да направи за здравето и благополучието си повече, отколкото и най-добре развитата здравна система. Ключът към това дали един човек да бъде здрав или болен, дали ще живее дълго или ще го постигне преждевременна смърт, се крие в редица индивидуални поведенчески фактори, между които е и неправилното хранене. Без активно участие на хората редица възможности могат да бъдат пропуснати. Здравословното тегло определя нормалното и ефективно функциониране на костите, мускулите, мозъка, сърцето и другите органи в продължение на дълги години. Наднорменото тегло, особено затлъстяването, намалява почти всеки аспект на здравето – от репродуктивна и двигателна функция, до паметта и настроението. Увеличава риска от няколко инвалидизиращи и смъртоносни заболявания, включително диабет, сърдечни заболявания и някои видове рак. Затлъстяването намалява качеството и продължителността на живота, но добрата новина е, че загубата на тегло може да намали някои рискове, свързани със затлъстяването. Загубата на по-малко от 5% до 10% от телесната маса води до съществени ползи за здравето на хората с наднормено тегло. Здравословният начин за отслабване е бавно и постепенно, но не чрез гладуване, а с подходящ хранителен режим.

„Фокус”: Г-жо Радева, освен че затлъстяването увеличава риска за здравето и води до други сериозни заболявания, хората с наднормено тегло, особено пък в тийнейджърска възраст, често изпадат в депресия, някои стигат и до крайности, понякога с фатален край, правени ли са проучвания за това как затлъстяването влияе на психиката на човек?

Валя Радева: Да. Високите темпове на затлъстяване и депресия, и техните индивидуални връзки със сърдечно-съдовите заболявания, накараха много изследователи да проучат връзката между теглото и настроението. Анализът от изследванията установи, че хората, които са с наднормено тегло са по-склонни към депресия. Възможни механизми, активиращи това състояние, са промени в оста хипоталмус – хипофиза – надбъбречна жлеза, инсулинова резистентност и социални или културни фактори. Доказано е, че затлъстяването в детска възраст има значителни емоционални последствия и за децата, за тяхната самооценка и качество на живот. Проучвания установяват, че 9-годишните деца свързват затлъстяването с лошо отношение с връстници, лош успех в училище, влошено здраве и физическа форма.

„Фокус”: Което означава, че трябва да променят начина си на живот, как трябва да стане това?

Валя Радева: Най-подходящият начин за повлияване на енергийното равновесие е намаляване на вноса и увеличаване на разхода на енергия чрез комплексна програма за промяна в начина на живот, която включва няколко основни елементи. Единият елемент е диетичен режим. Нискоенергийните диетични режими са в основата на повечето програми за лечение на затлъстяването. Те показват добър ефект, но резултатът често е краткосрочен. Проблем при тях е поддържането на постигнатото ниско тегло. Двигателната активност е другият елемент, повлияващ енергийното равновесие, но само с помощта на физически натоварвания е изключително трудно да се постигне енергиен отрицателен баланс. Независимо от това, двигателната активност има изразен благоприятен ефект върху различни физиологични показатели. Тя предотвратява адаптивното понижаване на основната обмяна в отговор на ограничения енергиен прием. Най-важното значение на двигателната активност е да поддържа вече редуцираното телесно тегло. Промяна в хранителните навици, включващ правилен режим на хранене е третият елемент. Да се избягват пикантните подправки и солта, да се приема достатъчно питейна вода и течности, ниска консумация на мазнини, алкохол и прости захари. Маломерните порции ще повлияят за формиране на здравословни навици и начин на живот.

Даниела БОЙКОВА