Валя Шенкова, Читалище „Гоце Делчев“ – Село Кулата: Културната институция поддържа три танцови състави и една женска певческа група за автентичен и обработен фолклор

Снимка: Pixabay

Валя Шенкова, секретар в читалище „Гоце Делчев“ – Село Кулата в интервю за Радио „Фокус“ – Пирин.

Фокус: В началото на нашият разговор разкажете ни малко повече за историята на читалището?

Валя Шенкова: Читалището ни е създадено през 1939 година, като тогава се е помещавало в малка сграда. През 1971 година е бил започнат нов строеж на помещение за културната институция, в която то се помещава и днес. Общата му площ е 1670 кв./м. На територията на културната институция има голям салон-сцена. Салонът е с капацитет от 350 места с балкон, две гардеробни, репетиционна зала и също така има две стаи, които се използват за гардеробни. Щастлива съм да отбележа, че в сградата на читалището имаме и голяма просторна библиотека. Читалище „Гоце Делчев“ – село Кулата има и младежки клуб, в който се провеждат събранията, касаещи културната институция. „Също така там се събират и по-малките и по-големите, имащи интерес от заниманията в читалището.

Фокус: Какво е състоянието на материалната Ви база?

Валя Шенкова: Материалната ни база е в добро общо състояние. Културната институция се нуждае от ремонт на сцената, състоящ се от подмяна на дюшемето и завесите, които са поставени на сцената, тъй като те не са сменяни от много години . Пуснали сме предложението и сега чакаме да видим резултата, дали ще бъдем одобрени.

Фокус: А имате ли нужда от други ремонти освен тези, който споменахте до момента?

Валя Шенкова: Читалището разполага и с външна част, която се ползва като двор. Имаме нужда от ремонт на покривното съоръжение, тъй като състоянието му не е добро и вече започна да се люпи. През 2016 година общината ни  отпусна средства като по този начин беше направен ремонт на покрива, защото имаше  теч. Това е една от причините сцената да е в такова окаяно състояние и да се нуждае от ремонт, тъй като водата, която се е стичала от тавана е падала върху нея. Мога да обобщя, че материалната база, с която разполагаме засега е в добро състояние.

Фокус: Какви дейности развивате и имате ли състави към читалището ?

Валя Шенкова: Културната институция поддържа три танцови състави детски, юношески и любителски и една женска певческа група за автентичен и обработен фолклор. Общият брои на хората в съставите е около 50 човека. Аз лично водя група по литературен кръжок с деца от местното училище.  Нашите групи участват дейно във всички фестивали. Имаме разнообрази участие с танцовия състав дори в държави като Унгария, Гърция и Македония. Съставите ни вземат участие, както в национални така и на международни форуми. Винаги печелим много награди. Имаме златни медали, грамоти и плакети от различни фестивали, на които сме вземали участие. Участията им тепърва предстоят. Първото им участие ще е във фестивал на 28 април в Костинброд. Танцовият състав ще покаже своите умения на фестивала в Гърция, който ще се преведе  на 8 април.

Кристина МИТКОВА