Вангелия Тренева, НЧ „Братя Миладинови – 1914“ – Петрич: 2017 година бе поредната отлична година за нас

Вангелия Тренева, секретар на Народно читалище „Братя Миладинови“ – Петрич в интервю за Радио „Фокус“ – Пирин.

Фокус: Каква е историята на читалището?

Вангелия Тренева: Народно читалище ,, Братя Миладинови” е основано на 26 февруари 1914 година, но корените му се зараждат много по-дълбоко в историята, защото още преди основаването през 1905 година е създаден училищен градски хор, самодеен театър и така нататък. Още в самото създаване през 1919 година пръв основател и притежател на читалището е Тодор Стоянов , но поради войната и последвалите национални катастрофи дейността му замирам, за да се възобнови през 1919 година, когато е приет нов устав, избрано е ново читалищно настоятелство с председател Атанас Маджаров. Тук интересното е, че за нуждите на читалището е предоставена сградата на турската джамия, която е преправена и в нея се обособява салон със сцена, библиотека с читалня и бюфет с кафене. Така читалището се сдобива със свой нов дом. С превръщането на Петрич в окръжен административен център през 1919 година, читалищното дело в града и околията се разширява значително. Интересно е, че чрез доброволен труд на  населението през 1947 година започва строителството на новата читалищна сграда, която виждате днес и през 1953 година е завършена изцяло тази сграда.

Фокус: Каква бе 2017 година за читалище „Братя Миладинови“ – Петрич?

Вангелия Тренева: Годината бе наситена с много дейности за нас. В общи линии изпратихме поредната отлична година за читалище ,,Братя Миладинови“, защото през изминалата година нашите читалищни състави успяха да представят и читалище „Братя Миладинови“, и града Петрич достойно, тъй имаха много участия. Например през май месец клуба за модерни танци и балет участваха в международен танцов фестивал и се завърнаха с 3 първи места. Не само клуб ,,Кристал“ представи достойно читалището. Фолклорен ансамбъл ,,Пролет“ имаше участие в международен фолклорен фестивал в Карпати,  Румъния, откъдето се върнаха с 4 място. Участия имаше детски танцов фолклорен състав в Будапещ, в Черна гора, откъдето се завърнаха с престижна награда. Имахме и международно участие в Международен фестивал на изкуствата в Катерини Паралия в Гърция. Това са само част от изявите на читалищните състави. През цялата година изявите на нашите състави не са малко, защото освен в международни фестивали, те участваха и в много национални фестивали и конкурси, и във всички общински мероприятия, които се провеждат в града ни не минава без тяхното великолепно участие в различни категории.

Фокус: Споменахте съставите към читалището. Колко са те и какви са?

Вангелия Тренева: В Народно читалище ,,Братя Миладинови 1914“ работят следните художествени колективи и състави: Мандолинен оркестъра с диригент Тодор Ковачев, Детски танцов фолклорен състав ,,Пролет“ с ръководител Мария Янева, Клуб за любители на родни танци ,,Македонка“ с ръководител Мария Янева, които през 2017 година участваха във фестивала на изкуствата в Чехия, Австрия и Унгария и се завърнаха с престижното 1 място. В читалището работи и Клуб за любители на народни танци с ръководител Христо Кирилов, Детска вокална група ,,Съншайн“ с ръководител Светла Гочева, Клуб по модерни танци и балет ,,Кристал“ с ръководител Марина Димова, Литературен клуб с ръководител Катерина Лиляноващ. Също така имаме и Детска музикална школа, читалищна библиотека и общински детски духов оркестър с ръководител Сабрин Николов. В музикалната школа се обучават над 120 деца. Искам да спомена и техните преподаватели. В класовете по „Поп и рок музика“ преподавател е Светла Гочева, клас „Народно пеене“ е с ръководител Григор Бушлов, в клас „Пияно“ преподавател  е Ирина Назърова, в клас „Китара“ преподавател е Светослав Бобошки. Имаме и втори клас с китара с преподавател Гроздан Дълчев и клас „Мандолини и цигулка“ с преподавател Тодор Ковачев.

Фокус: Може ли да ни кажете какви изяви имахте през 2017 година в Големият читалищен салон на културната институция?

Вангелия Тренева: Ще започна с това, че Голям читалищен салон беше сцена, през която минаха много мероприятия, много изяви, много тържества. Много бяха изявите, които се проведоха в този салон и това е защото читалището е единствената културна институция в Петрич, и всички събития се случват тук. Например ще спомена една от театралните постановки, която предизвика много голям интерес в града – ,,Мъжът на жена ми“. Една интересна комедия с участието на Ненчо Илчев, Мария Сапунджиева и Веселин Анчев. ,,Женско царство“ с участието на Искра Радева също беше радушно прието от петричката публика. Театъра на българската армия ни гостува с една много интересна постановка по Шекспир ,,Много шум за нищо“ , ,,Око под наем“ с участието на Асен Блатечки, Натали Съчачева, Нона Йотова, Александра Сърчаджиева, са само част от театралните постановки. Освен тях на сцената на Голям читалищен салон с голям интерес се посрещнаха и концертите на Николина Чакърдъкова, на Държавен фолклорен ансамбъл ,,Филип Кутев“, в който взеха участие нашия фолклорен ансамбъл ,,Пролет“, Национален фолклорен ансамбъл „Българе“, концерта на рок група Б.Т.Р. Също така проведохме една интересна среща с участието на професор Венцеслав Николов, виолончело. Така че това са само част от многобройните изяви, които минаха на сцената на Голям читалищен салон.

Ливия НИНОВА