Ваньо Костин, кмет на Община Чупрене: Има инвестиционно предложение за изграждане на цех за производство на патрони на мястото на взривилия се завод в Горни Лом

Снимка: Радио "Фокус" - Видин

Има инвестиционно предложение за изграждане на цех за производство на патрони на мястото на взривилия се завод в Горни Лом, каза за Радио „Фокус“ – Видин Ваньо Костин, кмет на Община Чупрене. Той допълни, че се предлага на мястото на взривилия се завод „Миджур“ да се изградят две сгради – цех за асемблиране на патрони и контролно изпитвателна станция. „Предстои да се проведе обществено обсъждане. Държавни институции също трябва да се произнесат по направеното инвестиционно предложение, необходимо е изработване на ПУП. Инвестиционното предложение е на „Миджур Манеджмънт Кънстракшан“ ЕООД. Не мога да кажа – това нов собственик ли е или стария собственик на завод „Миджур“. Знам, че казват, че няма да се занимават с утилизация на мини“, заяви кметът на Община Чупрене Ваньо Костин. В предложението е посочено, че в цеха за асемблиране на патрони ще работят 41 основни работника на една смяна от 7 часа. В контролно изпитвателната станция – 5 работника. Производителността според инвестиционното предложение до общината е 2,5 милиона броя годишно от всеки тип.
На 1 октомври 2014 г. в бившия завод за боеприпаси „Mиджур“, собственост на Валери Митков, избухва взрив. Загиват 15 души, други трима са ранени, а сградите са напълно унищожени. Заводът е собственост на акционерното дружество „Видекс“. Две години по-късно делото за взрива влезе в Окръжен съд – Видин. Подсъдимите за взрива в завод „Миджур“ край село Горни Лом са четирима. Палма Иванова, инспектор по безопасността на труда, и собственикът на завода Валери Митков, чийто син също загина при експлозията, са подсъдими за причиняване на смърт при професионална непредпазливост. Престъпление по служба, според държавното обвинение, са извършили бившият началник на служба КОС в МВР Божидар Василев и Ивелина Бахчеванова, която е бивш шеф на дирекция в „Международна контролирана търговия и сигурност“ в Министерство на икономиката и енергетиката.
Анна ЛОЗАНОВА