Ваня Ананиева, МКБТХ – Велико Търново: Трафикът на хора в цел сексуална експлоатация е най-разпространеният в Европа

Велико Търново. Трафикът на хора в цел сексуална експлоатация е най-разпространеният в Европа. Това каза за Радио „Фокус“ – Велико Търново Ваня Ананиева, секретар на Местната комисия за борба с трафика на хора във Велико Търново. Тя посочи, че България се нарежда на челните места в Европа по износ на момичета с цел сексуална експлоатация. По думите и през последните години, за да бъде изведено едно момичето от страната, изключително често се използва методът “Lover boy”. „В тези случаи обикновено трафикантът успява да създаде емоционална връзка с бъдещата си жертва, като я ухажва, купува ѝ скъпи подаръци, кара я да се чувства специална.  Когато изгради пълно доверие у нея, и предлага да заминат в чужбина, за да работят заедно. В момента, в който влюбената жена се съгласи, без да знае тя вече е попаднала в капана на сексуалната експлоатация. Не трябва да се предоверяваме на хора, които познаваме от скоро. Трябва да бъдем много внимателни какво правим в интернет и с кой общуваме, защото не всеки в интернет е този, за който се представя“, посочи Ваня Ананиева.

Тя отбеляза, че често в нашата страна се срещат и случаи на трафик на хора с цел трудова експлоатация.  За да избегнат попадането в подобна схема,  търсещите работа в чужбина трябва да проверяват изключително внимателно фирмите работодатели.

Ваня Ананиева съобщи, че що се касае до трафика на хора с цел продажба на бебета, той е по-разпространен в Южна България. В Местната комисия за борба с трафика на хора не са постъпвали сигнали за такива случаи.

Националната телефона линия за борба с трафика на хора е 0800 20 100. Тя е отворена денонощно, анонимна е и безплатна.

Надежда КРЪСТЕВА