Ваня Михова, ОДК – Перник: Участниците в театралния фестивал „Арлекин“ стават все повече, а представленията по-добри

ръководител на театрална група ОДК - Перник

Ваня Михова, ръководител на Детско-юношеския театър „Мускетарите“ към Обединен детски комплекс – Перник, в интервю за предаването „Перничани – потомците на Кракра“ на Радио „Фокус“

 

Водещ: Г-жо Михова, представете ни театралната група „Мускетарите“, която ръководите още от 2000 година.

Ваня Михова: Групата съществува, както казахте, от 2000 година. Вече имам доста артисти , много талантливи деца минаха през групата. Започнахме още в  началото да ходим на фестивали, и децата поискаха и те да имат фестивал в града. Със съдействието на Обединен детски комплекс, разбира се и със съдействието на общината преди 6 години създадохме и фестивала „Арлекин“.

Водещ: Фестивалът предстои в дните между 5 и 7 юни, нали така?

Ваня Михова: Да, 5, 6 и 7 юни. Той започва като фестивал за комедийни спектакли. От две години вече не е за комедийни, могат абсолютно всички представления да се представят тук. Тази година имаме доста повече участници от предишни години. Започна се с 10-11 представления, тази година имаме 22 и два уъркшопа, което е много натоварена  програма наистина, но не можехме да откажем на старите ни приятели, които са идвали, както и на новите. Е, останаха някои, които не можаха да дойдат, но ни е тясно вече в три дни. Така че 22 представления имаме и два уъркшопа.

Водещ: Откъде идват участниците тази година?

Ваня Михова: Първо да съобщя за чуждата група – тя е от Република Сърбия, от Лесковец. Много талантливи деца, станаха наши приятели, много добри артисти. Другите са от България. Най-много има от София, след това Враца, Кнежа, Банкя, Кюстендил, Благоевград, Симитли, Брезник. Сигурно ще изпусна някой град, в общи линии западната част на България.

Водещ: Очевидно е, че младежите имат желание да се изявяват. Вие сте успели да утвърдите тази сцена и този фестивала, след като има  такъв интерес.

Ваня Михова: Да. Децата харесват този фестивал, защото той няма конкурсен характер,  децата стават приятели, гледат представленията, радват се на постиженията на другите. Съревновават се в хубавия смисъл на думата – да са по-добри, но стават приятели, което е най-ценно за този фестивал.

Водещ: Фестивалът не остава горчилката от това, че си победен.

Ваня Михова: Да. Всички са победители.

Водещ: Децата имат интерес към постановките на връстниците си. А жителите на Перник проявяват ли интерес?

Ваня Михова: Постепенно се научиха, водят и децата. Има хора, които се интересуват от програмата предварително. Идват, водят си децата на представления. Не мога да се оплача. Надявам се по-нататък да стане още по-добре.

Водещ: Има ли ограничение за постановките, които трябва да представят децата или тематиката е свободна?

Ваня Михова: Свободна. Кой с каквото иска да дойде. Ние вече се познаваме групите и знаем горе-долу какво да очакваме от всяка група. И се стараем да идват добри представления тук.

Водещ: Какво показват вашите наблюдения, какво се променя с всяка изминала година?

Ваня Михова: Стават все по-добри представленията и стават все повече участниците. В началото бяха 100 и нещо, сега са 380. Тоест, има интерес към нашия фестивал. Единственият проблем за по-отдалечените градове, е, че им е трудно да пътуват, нямат средства, сигурно нямаше да се съберем и в три дни. Наистина харесват това, че няма конкурс.

Водещ: А какви теми ги вълнуват? Каква е тематиката на постановките, които предлагат? Повече усмивки или повече тъга има на сцената?

Ваня Михова: Повече усмивки мисля. Децата все още нямат толкова проблеми, за да мислят за сериозни неща. Има и сериозни постановки, разбира се, но повече усмивки има в този фестивал.

Водещ: Казахме, че вие ръководите от 2000 година театралната група в Перник. Какъв е интересът на децата към театралното изкуство? Реализират ли се по-късно като професионални актьори?

Ваня Михова: Да, имам професионални актьори, и то много добри. Гордея се с тях. Имам артисти в драмата, в куклите, режисура.  Много, много талантливи деца излизат оттук и съм много горда с тях, и те завинаги остават моите деца.

Водещ:  Има ли рецепта, г-жо Михова, за успешен актьор?

Ваня Михова: Любов и дисциплина.

Водещ: Коя е най-подходящата възраст за децата да започнат да се занимават с театрално изкуство?

Ваня Михова: Може би от първи клас, когато вече могат малко да четат.

Водещ: Колко са децата, които се обучават във вашата школа?

Ваня Михова: Към 80 деца.

Водещ: Възрастовият диапазон какъв е?

Ваня Михова: От първи клас до 12-ти. В момента нямам 12-ти. Тази година са до 11-ти.

Водещ: Има ли деца, които започват от първи клас и продължават до завършването си?

Ваня Михова: Да, да, имам. Имам такива деца.

Водещ: Вероятно точно тези деца отиват да кандидатстват във ВИТИЗ.

Ваня Михова: Да, обикновено тези деца, задължително кандидатстват. Това им е любов за цял живот, защото от малки започват, и като се заразят от сцената, вече не могат да спрат, такова чувство имам или просто това им е съдбата, не знам.

Водещ: Колко произведения годишно успявате да подготвите и представите?

Ваня Михова: Най-различни са цифрите. От 10-15 до 30, не ги броя да ви кажа, както се случи. Имаме и много общински мероприятия, така че не може да се преброят, ние сме доста натоварени. Имаме много участия, не мога да ги преброя в никакъв случай.

Водещ: Доколкото знам под ваше ръководство малките актьори са поставяли много вълнуващи пиеси: „Страшна болест“, „Джуджето и седемте Снежанки“, „Балкански синдром“. Няма да успеем да ги изброим със сигурност.

Ваня Михова: „Боряна“, миналата и по-миналата година правих „Следобедни игри“ – една страхотна пиеса. Страшно са много. Не мога да ги изброя всичките.

Водещ: Позволявате ли на малките актьори те да определят какво да играят, или все пак вие сте човекът, който избира пиесата?

Ваня Михова: Аз винаги се допитвам до тях, защото ако на тях не им интересно, няма да е интересно и на публиката. Мога да ги убедя в нещо, в което съм сигурна, но в общи линии се допитвам до тях, искам да им е интересно на тях, когато работят. Защото ако не вложат сърце и душа, и публиката няма да усети нещо.

Водещ: Какво научават децата от театъра? На какво ги учи?

Ваня Михова: Първото и основното нещо, на което ги учи, това е дисциплина, чувство за колектив, отговорност, да мислят, да фантазират. Страшно много неща развива театърът.

Водещ: Вероятно това е и един добър начин, за да бъдат опознати моралните ценности на дадено общество.

Ваня Михова: О, да, разбира се, да. Децата се учат да живеят след 12-ти клас, учат се на всичко, което трябва да знаят след това. Трудят се сериозно и знаят, че след това трябва да се трудят. Човек, който не се труди, не може да очаква нищо.

Водещ: Какво ще представите на фестивала?

Ваня Михова: На фестивала играем „Спътникът на Октея“ на една неизвестна авторка Веселана Манафова – фантастична пиеса за жена. И другото е на Джани Родари „Приказки“. Две представления имаме – на малките и на големите.

Водещ: Вие самата, г-жо Михова, сте актриса. Изкушавате ли се да играете заедно с децата, случва ли се това или сте само режисьор?

Ваня Михова: Не, не се изкушавам. Аз трябва да гледам какво се случва отдолу.

Водещ: Какво ще пожелаете на участниците във фестивала, на вашите деца?

Ваня Михова: Желая на всички участници да се представят страхотно, да създадат нови приятелства, да останат приятели за цял живот, да обичат театъра. На моите деца пожелавам да са много добри хора, да станат много талантливи като актьори и да обичат театъра.

Водещ: Ясно е, че един такъв фестивал се организира трудно, но вие успявате. Казахме вече, 6 години сте домакини. Откъде и как идва подкрепата, за да не се отказвате?

Ваня Михова: Подкрепата е основно от директора. Директорът е този, който наистина участва активно в това. Без него не би могло да се случи. Както не би могло и без подкрепата на общината. А пък самата организация тук, на по-дребните неща се случва с моите деца. Те са активни участници в организацията – посрещат гости, помагат за всичко, което се налага да се свърши на сцената или зад нея. Така че без тях също не би могло да се случи. Тоест, всички ние участваме в това да има един добър фестивал.

Водещ: Перник се превръща в едно голямо семейство, като домакин на този фестивал, и всеки поема своите ангажименти и отговорности.

Ваня Михова: Да, да, абсолютно всички. Затова се случва, защото всички участваме заедно.

Водещ: Ваня Михова – ръководител на Детско-юношеския театър „Мускетарите“ към Обединен детски комплекс в Перник в навечерието на предстоящия Фестивал на театралното изкуство „Арлекин“.

Росица АНГЕЛОВА