Ваня Ризова, читалище „Владимир Димитров – Майстора”: Кметството и читалището останаха единствените работещи институции в селото на Майстора

Ваня Ризова, читалищен секретар на читалище „Владимир Димитров – Майстора” – село Шишковци, в интервю за Радио „Фокус” – Кюстендил

Фокус: Госпожо Ризова, каква е историята на читалището в село Шишковци?

Ваня Ризова: Читалището в село Шишковци е създадено през 1919 година и неговото първо име е „Наука”. Изцяло неговата дейност е била театрална, създадено от будни шишковчани, повечето млади хора. С течение на годините, то е развивало и повече сценична дейност, но по – основно театрална. През 1972 година когато се открива Дом – паметник Владимир Димитров – Майстора в чест на деветдесет години от неговото рождение, името му вече е „Владимир Димитров – Майстора”. Ние много се гордеем, че носим името на Майстора, защото смятаме, че и днес духът на художника е сред село Шишковци. Основната дейност на читалището се състои от години, може би 15 години имаме детска певческа фолклорна група, която с поколенията се измества. Тя е единствена в кюстендилските читалища детска, говоря за селски читалища. Много голяма дейност развива, в много фестивали участници. Освен това ние сме реализирали и първи етап от проект „Глобални библиотеки”, имаме компютърен център, предоставяме на всички наши посетители безплатни услуги като обучение на компютър, принтиране, сканиране, изготвяне на документи за кандидатстване на ученици, изобщо всичко това, което има нужда нашето население и всичко е безплатно. Такава е програмата и такава е дейността на нашето читалище.

Фокус: Какво е състоянието на библиотеката към читалището?

Ваня Ризова: Имаме много голяма библиотека, която се състои от 15000 тома, имаме много читатели, около 140 от население 500. Около 40 деца, много пенсионери, много безработни. Сега напоследък имаме едно голямо дарение на книги от сина на Георги Струмски – 2 – 3000 тома, изцяло много хубава литература, написана от Георги Струмски. Това е нашето читалище, ние се гордеем много, защото то е с много хубава материална база, която ние успяваме във времето да я поддържаме, с много деца и желание да работим.

Фокус: Кметството и читалището се очертават като единствените институции, които са останали в село Шишковци и които продължават да работят активно, така ли е?

Ваня Ризова: Да, точно така. За съжаление 2000 година затвориха училището, а преди две години и детската градина, както навсякъде, във всички села.

Фокус: Разкажете малко повече за личността на Андон Виячев и с какво той е помогнал за развитието на село Шишковци за всичко това, което в момента представлява населеното място?

Ваня Ризова: Андон Виячев е роден 1868 година в Шишковци, учител, контрольор на десятъка, писар в общинско управление в родното си село, народен представител на 11 обикновено народно събрание. Всичко това е той и преди всичко голям овощар, който се занимава с развитието на овощарството в кюстендилския край. 1900 – 1931 година Шишковци се е славило с невероятно овощарство – с много ябълки, с много грозде. Той е ценен за нас, защото е голям дарител. През 1934 година дарява 2 000 000  лева на селото, като е построено училището, което носи неговото име,  и гарата на село Шишковци. Всеки в Шишковци като каже Андон Виячев – с голям поклон пред неговата личност , защото той е човекът който е довел Димитров – Майстора в Шишковци и благодарение на него Майстора твори близо 30 години в Шишковци и това е другата личност, с която ние в днешно време се славим.

Венцеслав ИЛЧЕВ