Ваня Сулеменко, Общинско предприятие „Туризъм и култура“ – Ямбол: За да е жива традицията, децата трябва да я носят в сърцата си

София. За да е жива традицията, децата трябва да я носят в сърцата си. Това каза за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ директорът на Общинско предприятие „Туризъм и култура“ в Ямбол Ваня Сулеменко. Тя каза още, че в последните години Общината се стреми малките танцьори да се обучат на ямболския коледарски буенек. Сулеменко обясни, че е недопустимо деца под 14 годишна възраст да играят истински буенек, затова те имитират танца. За този танц най-характерно е тропането. Ямболският коледен буенек е запазена марка и има своята история, разказа тя.

„В началото на 20-ти век са документирани именно тези танцуващи коледари, които имат едни много специфични движения. Те танцуват със сабя в ръка, т.нар. „баш“ и се смята, че тази традиция е тръгнала от разквартированите в Ямбол след Освобождението на България войнски части, които по някакъв начин са преплели народната традиция с войнските команди и някакви движения, характерни в армията, и се е получил този спечифичен танц, който е изпълнен с невероятна енергия“, каза тя.

Събитието ще бъде на 25 декември и ще се проведе на 4 сцени в града, уточни Ваня Сулеменко. Две от сцените ще са демонстрационни. Централното събитие ще е в градския парк, където са поканени куди, които да демонстрират обичая. В два от кварталите на Ямбол, където традиционно се играе буенекът ще има надиграване и жури, което ще оценява кудите. В един период от време коледните традиции са били омаловажавани или превърнати в обработен фолклор, но хората все още носят традицията в сърцата си. В града има 12- 13 регистрирани куди, както и нерегистрирани, които също играят. За щастие ямболският празник не е изваден от своя контекст, каза още тя и покани всички на празника.

Елеонора ЧОЛАКОВА