„Вапцаров – песни за човека“ ще бъде юбилейният спектакъл на ДТ „Никола Вапцаров“ – Благоевград

Снимка: Радио "Фокус" - Пирин

Благоевград. „Вапцаров – песни за човека“ ще бъде юбилейният спектакъл на Драматичен театър „Никола Вапцаров“ – Благоевград, посветен на 100-ния творчески сезон. Това каза директорът на театъра Маргарита Мачева по време на пресконференция, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пирин. По време на събитието стана ясно, че представлението ще бъде премиерно представено на 24 октомври. Постановъчния екип е съставен от трима режисьори. Това са: Боян Иванов, Тея Сугарева и Стайко Мурджев. Сценограф е Юлияна Войкова. „Те вече работят активно по представлението. За мен изключително важното и интересното е, че този спектакъл се прави от трима режисьори. Това не е често срещано, не е обичайно. Това е един, смея да кажа, манифестен ход за театъра, затова какво ще правим оттук нататък, за съвременния театрален език, който ще се използва“, каза още Мачева. Според нея всеки един от режисьорите има своя специфика на работа, затова ще е изключително предизвикателство те да изградят един общ спектакъл.  Мачева подчерта, че това е много отговорна задача и много провокативна.

Стайко Мурджев, който е един от тримата режисьори определи случващото се като „Бяла ластовица“ за съвременният български театър. Според него това е така, защото от години не се е случвало режисьори да работят по този начин – заедно.

От своя страна Тея Сугарева коментира, че благодарение на общата съвместна работа между тримата режисьори се е получило едно съвместно надграждане. Тя отбеляза, че със Стайко Мурджев и Боян Иванов са намерили много добър диалог. „Това е много ценно. От призмата на моето поколение мога да кажа, че влизайки в театъра попаднах в ситуация, в която подобни взаимоотношения отдавна се бяха разпаднали и всеки режисьор се бореше за своята работа. Да, ние сме длъжни да правим това, но когато се срещнем и сме трима, то мисля, че има по-голям шанс, спектакъла да израсне“, подчерта Сугарева.

Ливия НИНОВА