Варна: Евродепутатът от ГЕРБ Емил Радев призова за по-бърз достъп до електронни доказателства

Снимка: ПП ГЕРБ

Емил Радев, зам.-председател на комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (ЛИБЕ) в ЕП, призова за допълнително засилване на сътрудничеството между правоприлагащите органи на ЕС и САЩ и осигуряване на своевременен достъп до електронни доказателства. Това съобщават от пресцентъра на ПП ГЕРБ – Варна.

Позицията си българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП изрази по време на проведената размяна на мнения с комисар Джулиан Кинг относно напредъка на работата в сферата на европейската сигурност.

„От много време терористи и престъпници се възползват и злоупотребяват с новите модерни технологии. Днес е особено трудно да се водят разследвания, които изискват достъп до електронни доказателства от доставчици на услуги в други държави-членки и по-специално в САЩ”, коментира притесненията си Радев.

По думите му предоставянето на информация се прави на доброволен принцип и съответно резултатите не могат да бъдат максимално ефективни. В тази връзка той пожела да научи и какво е развитието на преговорите към настоящия момент.

„Мандатите за преговори са договорени и тепърва предстои още много работа”, бе лаконичният отговор на комисаря, отговарящ за съюза на сигурност. Джулиан Кинг допълни, че САЩ отдавна са изпреварили Европа по отношение на достъпа до електронни доказателства, а ЕС тепърва трябва да наваксва. Пример в това отношение е и приетият през март 2018 г. в САЩ закон „CLOUD“ (Закон за изясняване на законното използване на данни в чужбина), който постановява задължението за спазване на изискванията относно заповедите за обиск и претърсване, независимо от това дали съобщението, записът или друга информация се намират на територията на САЩ. Според комисар Кинг Европа ще се стреми към постигането на колективен европейски подход, за да може да се договорят по-стабилни гаранции, въпреки нагласите на някои държави-членки за засилване по-скоро на двустранните споразумения.

В заключение на своето изказване Радев благодари на еврокомисаря за доброто сътрудничество през изминалия парламентарен мандат. За пореден път той прикани Комисията в оставащото време до изтичането на мандата й отново да се заеме с въпросите на визовата реципрочност между ЕС и САЩ, за да могат да отпаднат визите за САЩ по отношение на България и останалите четири държави-членки.