Варна: Задържаха китайски гражданин, издирван от властите в Румъния за изтърпяване на присъда за пране на пари

Варненският окръжен съд разгледа искане на Окръжна прокуратура – Варна за предаването на китайски гражданин на властите в Румъния за изтърпяване на влязла в сила присъда от 7 години „лишаване от свобода“ за пране на пари. ВОС определи мярка за неотклонение „задържане под стража“ до приключване на производството му по екстрадиция. Той е обявен за международно издирване от съдебните власти на Румъния – Окръжния съд Илфов въз основа на Европейска заповед за арест (EЗА) издадена на 21 декември 2018 г. Това съобщават от пресцентъра на Окръжен съд – Варна. Гражданинът на Китай е бил задържан на 26 март тази година, в 10.20 часа на ГКПП Летище Варна. Престъплението, за което е бил осъден 50-годишният Джан Я. е наказуемо и по българското законодателство.

Посочената правна квалификация на престъплението по съответните закони и наказателен кодекс на Република Румъния описателно е изразена като „умишлено и многократно престъпление изпиране на пари, като се има предвид, че прехвърлените пари в Китай са били събирани от Джан Я. от щандове“.

Максималното срок на наказание за подобно престъпление според румънския Наказателен кодекс е 10 години лишаване от свобода.

Съдебният състав на Варненски окръжен съд, като съобрази всички представени доказателства и становища прецени, че искането за временно задържане на Джан Я. е съобразено с изискванията на Европейската конвенция за екстрадиция, както и че е налице валидна заповед за арест. ВОС определи мярка за неотклонение „задържане под стража“, за да бъде гарантирано явяването на лицето на делото, на което ще се разглежда по същество искането на румънските власти за екстрадицията му. Определението на съда може да се обжалва пред Апелативен съд – Варна.