Варна: МГЕРБ организира в Провадия инициатива срещу фалшивите новини

Младежката организация на ГЕРБ проведе в Провадия инициатива срещу фалшивите новини. Това съобщават от ПП ГЕРБ – Варна. „Проверявайте фактите, преди да се доверите! Сайтове със съмнителни заглавия „изникват” периодично в интернет пространството единствено, за да заблуждават с фалшиви новини. Не вярвайте на медии, страници и профили в социалните мрежи, които не познавате и всяка информация в тях е скандална”, съветват младежите чрез флаери, които бяха раздавани в центъра на града. В инициативата се включи лично и ръководителят на ГЕРБ-Провадия и общински съветник Димо Димов.

„Фалшивите новини рушат доверието и погазват демократичните ценности, затова инициативи като тази са възможност да говорим за проблема и за необходимостта да правим добре информиран избор. Опонентите ни се стремят да отклонят дебатите от важните европейски и национални теми, но ГЕРБ винаги залага на позитивна кампания в открит диалог с хората. Така ще бъде и за предстоящите европейски избори, защото успехите на българските евродепутати от ГЕРБ/ЕНП са налице”, изтъкна Димо Димов.

„Стартирахме инициативата срещу фалшивите новини в началото на септември миналата година заедно с участниците в Летния университет на МГЕРБ, който по традиция са провежда във Варна. Важно е да разясняваме негативния ефект от фалшивите новини и начините да се предпазим от тях, защото споделяйки манипулирана и подвеждаща информация в социалните мрежи, можеш лесно да станеш съучастник в лъжа”, обясни Даниела Панайотова, член на НИС на МГЕРБ и областен координатор на младежката партийна организация във Варна. Младежите планират да продължат инициативата си и в други общини.

На провелата се среща в клуба на ГЕРБ-Провадия бяха обсъдени актуални политически теми. Младежите бяха категорични, че с отказа си да участва в работата на Народното събрание, БСП демонстрира неуважение към парламентаризма и се отдалечава от европейските ценности.

Във фокуса на разговорите бяха и поуките от Брекзит, които са показателни, че изборът на мнозинството от британските граждани, продиктуван от неосведоменост или от подвеждаща информация, води до тежък срив в цялата страна.

Младежите изразиха готовност да отстояват както европейските перспективи на България, така и необходимостта от промяна в Провадия, за да може вторият по големина град в областта да се развива и да предлага по-добра среда за живот и повече възможности за професионална реализация.