Варна: Научен фестивал “Човек на Луната” ще се проведе в НАОП „Николай Коперник“ 

Снимка: pixabay.com

Научен фестивал “Човек на Луната” ще се проведе в НАОП „Николай Коперник“. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Варна директорът на Народна астрономическа обсерватория и планетариум (НАОП) „Николай Коперник“ Свежина Димитрова. Фестивалът е организиран във връзка с 50 – та годишнина от стъпването на човек на Луната и като част от мероприятията посветени на 100-годишнината на МАС и ще се проведе от 14.00 часа в зала“Николай Петров“ на обсерваторията. Във фестивала ще вземат участие 158 ученици и 24 учители от 20 училища и ЦПЛР от Варна, Аксакова, Аврен и Белослав с 98 лунни рисунки, 20 макета, 18 лунни есета и 4 лунни танца.

От НАОП припомнят, че на 20 юли тази година честваме 50 години от първото кацане на човек на Луната. Историческият полет е осъществен от екипажа на космическия кораб Аполо 11 (Apollo 11), начело с Нийл Армстронг  ̶  командир, Майкъл Колинс  ̶  пилот на командния модул и Едуин Олдрин  ̶  пилот на лунния модул. Аполо 11 се състоял от ракета-носител Сатурн V и два модула ̶  команден “Колумбия” и лунен “Ийгъл”, изтреляни от Космическия център “Джон Ф. Кенеди”, щата Флорида, в 13h 32′ 00“ UTC (универсално време) и кацнали успешно на Луната в област, наречена Море на спокойствието, на 20 юли 1969 г. в 20h 17′ 40“ UTC.

По лунната повърхност досега са ходили общо 12 астронавти, а държавите, участвали във финансирането на лунните мисии, са: САЩ, Русия, Япония, Китай, Членките на Европейската космическа агенция (през 2015 г. България подписва сътрудничество) и Индия.