Варна: Осъдиха на 5 години изпитателен срок бившия кмет на Девня за длъжностно присвояване на гориво на стойност 38 298 лева

Осъдиха на 5 години изпитателен срок бившия кмет на Девня за длъжностно присвояване на гориво на стойност 38 298 лева. Това съобщават от пресцентъра на Апелативна прокуратура – Варна. Състав на Девненския районен съд призна за виновен бившия кмет на Община Девня Атанас К. за длъжностно присвояване в големи размери – 38 298 лв., като му наложи наказание лишаване от свобода за срок от 3 години, чието изтърпяване е отложено с 5-годишен изпитателен срок.  С присъдата от вчера, 16 април 2019 г., съдът лиши Атанас К. и от право да заема държавна и обществена длъжност за срок от 5 години.

Атанас К. е бил предаден на съд с обвинителен акт на Районната прокуратура в Девня за това, че в периода от 2009 до 2015 г. при условията на продължавано престъпление в качеството си на длъжностно лице – действащ кмет на Община Девня, е присвоил гориво в големи размери. По време на разследването обвиняемият кмет е бил с мярка за неотклонение „Парична гаранция“ в размер на 5000 лева.

Община Девня сключила договор с фирма-доставчик на гориво, според клаузите на който била предоставена карта за зареждане с гориво на Община Девня. С нея кметът зареждал управлявания лично от него служебен дизелов автомобил. Зарежданото дизелово гориво значително надвишавало разхода на автомобила според техническите му параметри. С картата за гориво били зареждани и значителни количества бензин, плащани били и скъпи алкохолни напитки и цигари в различни бензиностанции в страната.

Това е второто разглеждане на делото срещу вече бившия кмет Атанас К. В края на 2017 г. Девненският районен съд го оправда по повдигнатото обвинение за длъжностно присвояване в големи размери. Последва протест на Районната прокуратура в Девня срещу оправдателната присъда. Състав на Варненския окръжен съд върна делото за разглеждане от друг състав на първата съдебна инстанция, който се произнесе с осъдителната присъда вчера.

Районната прокуратура в Девня ще протестира осъдителната присъда, тъй като смята, че наложеното условно наказание на Атанас К. е несправедливо и занижено.