Варна: Студент остава в ареста по обвинение в държане и разпространение на наркотици

Окръжен съд – Варна определи постоянна мярка „задържане под стража“ на 19-годишния Георги Ж., обвиняем по досъдебно производство за притежание и разпространение на рискови наркотични вещества. При претърсване в дома му на 11 януари са били намерени 220,18гр. марихуана и електронна везна, по чиято повърхност е имало следи от същото вещество. Това съобщиха от пресцентъра на Окръжен съд – Варна. Престъплението, в което е обвинен, е тежко, като Наказателният кодекс предвижда наказание „лишаване от свобода“ от 1 до 6 години и глоба от 2 000 до 10 000 лева.
Защитата на Георги Ж. поиска по-лека мярка за неотклонение, като посочи добрите характеристични данни на лицето – студент първи курс, с чисто съдебно минало, работи, спортува и дори е носител на няколко златни медала. Адвокатът изтъкна, че няма опасност студентът да се укрие или да повлияе на разследването, тъй като има постоянен адрес, а повече свидетели вече са били разпитани пред съдия.
Като разгледа всички събраните до момента гласни и писмени доказателства, протоколи от претърсвания и изземвания, съдът прецени че съществува обосновано подозрение Георги Ж., да е автор на деянието, за което е обвинен. Предвид високата обществена опасност и предвидените наказания, съдебният състав прецени „задържане под стража“ като най- подходяща мярка за неотклонение спрямо обвиняемия.
Определението на Окръжен съд – Варна може да бъде обжалвано пред Апелативен съд – Варна.