Варна: Три училища се включиха в Деня на отворени врати, организиран от Районния съд и Районната прокуратура

Ученици от три варненски училища се включиха в Деня на отворени врати, организиран съвместно от Районния съд и Районната прокуратура. Това съобщават от пресцентъра на Районен съд – Варна. 

Съдебната палата на площад „Тракия“ във Варна за пореден път се изпълни с младежи, любопитни да разберат как едно дело постъпва в съда, как стига до бюрото на прокурора или съдията, какво се случва в съдебната зала, защо преобладаващата част от делата са в зелени и червени папки. Възпитаници и преподаватели от училищата-партньори на съда и прокуратурата по образователната програма през настоящата година – СУ „Дебелянов” и СУ “Яворов” направиха обиколка в сградата, като останаха силно впечатлени от огромния обем на съхраняваните в архива дела.  Затова и един от първите им въпроси беше относно необходимостта да съществуват изобщо дела на хартия.

Изключително активни по време на срещата със заместник-председателя на съда Десислава Жекова и говорителя на прокуратурата Вяра Алексиева, бяха гостите от сформирания към V-та езикова гимназия във Варна клуб „Моите права и държавните институции“.  Те имаха много конкретни питания по различни казуси, интересуваха се детайлно от способи за отстояване и защита на права чрез съда, както и от възможностите за професионална реализация в правната сфера.

Десетокласничката Атимула Вейсел от училище „Димчо Дебелянов” посети работните кабинети на съдии-лектори  през настояща година по програмата Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“ и връчи на административния ръководител на Районен съд – Варна Ерна Якова поздравителен адрес  с благодарност към магистратите за ангажираността им в информационно-образователни инициативи.