Варна: Украинските власти настояват за ареста на молдовец, за да го разследват за грабеж, извършен преди 2 години

Снимка: Информационна агенция "Фокус"

Молдовският гражданин Кристиан Т., задържан миналата седмица с определение на Окръжен съд – Добрич за срок от 40 дни на основание ЕЗА, издадена от съда в Одеса ще остане в следствения арест. Това съобщават от пресцентъра на Апелативен съд – Варна. Днес състав на Апелативен съд – Варна потвърди всички основания на първоинстанционния съд, определил временното задържане на чужденеца.

В документите, изпратени от компетентните украински власти се посочва, че Кристиан се издирва с оглед наказателното му преследване по обвинение за грабеж, извършен на 16 януари 2017г. в Украйна. Максималният размер на наказанието, което молдовецът може да получи в Украйна е 10 години лишаване от свобода. Грабежът се наказва и по българското законодателство. В хода на съдебното заседание днес стана ясно, че още в деня на грабежа Кристиан е бил уведомен за започналото спрямо него досъдебно производство, но дни след това той е напуснал територията на Украйна. Три месеца по-късно районният съд в Одеса е издал ЕЗА  за временното „задържане под стража“ на молдовеца, което има за цел да бъде последвано от искане за екстрадиция и наказателно преследване от съдебните власти на Украйна по обвинение в грабеж. Кристиан Т. е бил задържан на 18 юли 2019 на влизане в България през ГКПП Кардам.

Съставът на Апелативен съд – Варна сподели изводите на съда в Добрич, според които, престъплението за което се издирва Кристиан не е политическо, военно, амнистирано  или  с  изтекла  давност. Няма  данни  срещу него  у нас да  се  води наказателно производство за същото престъпление. Налице  е  международен  договор – Европейска конвенция за екстрадиция, ратифицирана със закон от 1994г, по който България и Република Украйна са страни.

Мярката „временно задържане под стража” за срок от 40 дни се налага, за да се осуети евентуалното укриване на лицето, което през последните години многократно е пребивавало в различни държави, както и да се осигури присъствието му на делото при получаване на молбата за екстрадиция от Република Украйна.

Определението на Апелативен съд – Варна, с което се потвърждава временното задържане под стража за срок от 40 дни на молдовец, издирван с ЕЗА от властите в Украйна за грабеж, извършен преди 2 години е окончателно.

Ако през следващите 40 дни украинските власти не изпратят документи с искане за екстрадиция, то Кристиан Т. ще бъде незабавно освободен от ареста.