Варна: Ученици от СУ „Гео Милев“ ще посетят Испания през пролетната ваканция по проект, свързан с общата история на европейските страни

Ученици от СУ „Гео Милев“ – Варна ще посетят Испания през пролетната ваканция по проект, свързан с общата история на европейските страни. Това съобщават от учебното заведение. Ученици  от пети и  шести клас от Средно училище „Гео Милев” – Варна  ще пътуват през пролетната  ваканция до Гуадалахара, Испания. Те са на работен обмен в  испанско училище от 31 март до 7 април. В обмена участват  по шест ученици от България, Италия и Унгария, а техни домакини ще бъдат 18 техни връстници от испанското училище. В продължение на седмица  децата  ще  посещават сгради, обекти и места свързани с римската история. Всекидневно те ще  изпълняват  различни задачи по определена тема. Учениците ще посетят и столицата на Испания- Мадрид,  както и родния град на автора на „Дон Кихот”- Мигел де Сервантес, който се намира близо до Гуадалахара. Координатор  и автор  на проекта  е  екип от СУ „Гео Милев”.

Основната идея е да се наблюдават, търсят и анализират общите римски корени на европейската  история, като основа на съвременната европейска култура. Учениците имат задача да се запознаят и изследват обектите на културното наследство от римската епоха във всяка страна. През двегодишния период на проекта учениците работят онлайн платформа и обменят резултатите от своята работа и изследвания там. Работният език е английски.

Това е втората група, която пътува по проекта. През ноември 2018 г. ученици от България, Испания и Унгария са гостували на свои връстници  в Рим, Италия. Третата среща е в Унгария. България ще бъде домакин през април, 2020 г.