Варна: 19-годишен младеж остава в ареста по обвинение в телефонни измами

Варненският окръжен съд потвърди като законосъобразна определената от Районен съд – Варна мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо 19-годишния Даниел С. Това съобщиха от пресцентъра на съда. Той е привлечен като обвиняем по досъдебно производство на  ІІІ РУ при ОД-МВР-Варна, образувано на 19 януари. Даниел С. е разследван, за това че в съучастие с неустановени лица е извършвал т.нар. „телефонни измами“ с цел да набави за себе си или другиго имотна облага.

Според обвинението на  19 януари, под предлог, че трябва да помогне на полицията за залавяне на телефонни измамници, той и съучастниците му успели да заблудят жена да им даде 5 700 евро. Три дни по- късно, на 22 януари, същият сценарий за въвеждане в заблуждение бил приложен и на семейство, от което били присвоени 5 700 лв., 700 евро, различни бижута и ценности.

Престъплението, в което е обвинен Даниел С., е тежко умишлено, като Наказателният кодекс предвижда наказание „лишаване от свобода“ от 1 до 6 години. Към момента спрямо него се води и друго неприключило досъдебно производство за притежание на наркотици.

Въззивният окръжен съд сподели основанията на Районен съд – Варна за определяне на първоначалния арест. Те се основават на данните, събрани в хода на разследването – протоколи за разпит, претърсвания, изземвания и показания на свидетелите. И според този съдебен състав са налице достатъчно данни, за да се направи обосновано предположението, че Даниел С. е съпричастен към авторството на деянието, за което е обвинен. Варненски окръжен съд намира, че има реална опасност той да се укрие, тъй като към момента младежът, макар и да има постоянен адрес, не учи и не работи, за да си осигури доходи. От друга страна деянието, за което му е предявено обвинение, се характеризира с висока обществена опасност, поради което съдът намери, че е налице реално опасност Даниел С. да извърши престъпление и потвърди първоначалният му арест.

Определението на Варненски окръжен съд е окончателно и не подлежи на обжалване.