Варна: 4 години и 6 месеца „лишаване от свобода“ е присъдата срещу Анита Ж., призната за виновна за две престъпления

Варненският окръжен съд призна Анита Ж.  за виновна в това, че на 14 август 2016 година във Варна, причинила смърт по непредпазливост на съпруга си. Това съобщиха от пресцентъра на Окръжен съд – Варна, където в понеделник бе гледано делото срещу Анита Ж. Тя бе призната за виновна и за това, че на същата дата, в сградата на ОД на МВР – Варна, предложила подкуп – сумата от 30 000 евро на полицейски служител, за да не извърши действие по служба – да не я задържи по Закона за МВР при налични данни за извършено престъпление от НК.

Съдът й наложи наказание от 3 години и 6 месеца „лишаване от свобода“  за причинена смърт по непредпазливост. Четири години и 6 месеца „лишаване от свобода“  и глоба в размер на 8000лева е присъдата за предложен подкуп. Анита Ж. ще търпи най-тежкото от двете  наказания, при първоначален общ режим в затворническо общежитие от открит тип.

Съдът зачита предварителното задържане на подсъдимата по настоящото дело, считано от 14 август 2016 година. Анита Ж. е осъдена да плати обезщетение на наследниците на Н.Д. за претърпените неимуществени вреди в резултат на престъплението – сума в размер на  150 000 лева, ведно със законната лихва върху нея, считано от 14 август 2016 година, до окончателното й изплащане. Съдът отхвърли гражданския иск до сумата от 300 000 лв. като неоснователен. Анита Ж. ще трябва да плати и направените разходи по делото в размер на 9 816 лева.

Присъдата може да се обжалва или протестира пред Апелативен съд – Варна в 15-дневен срок.