Варненският апелативен съд потвърди законосъобразността на задържането под стража, продължило повече от 3 месеца на обвиняем за наркоразпространение

Снимка: Районен съд

Апелативният съд във Варна определи като правилно и законосъобразно определение на Окръжен съд – Добрич от края на м.октомври тази година, с което е била потвърдена мярката за неотклонение „задържане под стража“, определена спрямо Исмаил Демир. 32-годишният добричлия е привлечен като обвиняем затова, че на 26 юли тази година, в съучастие с друго лице държал с цел за разпространение марихуана и  кокаин. Това съобщиха то пресцентъра на съда.

Демир е в ареста от близо 3 месеца и половина, след като при полицейска акция в Добрич той и съучастникът му са били задържани с 220 грама марихуана и 5,3 грама кокаин.

Днес въззивната апелативна инстанция потвърди основанията на съда в Добрич, с които е отказано изменение на процесуалната мярка за принуда. Както отбеляза и прокуратурата – не се спори за наличието на обосновано предположение за авторството на престъпното деяние. Събраните в хода на резследването доказателства и материали потвърждават този извод. Не са постъпили нови доказателства, които да разколебаят първоначалните изводи за съпричастието на Демир към разпростнанението на наркотични вещества. Апелативният съд отбеляза в своето определение, че се касае за престъпна дейност с висока обществена опасност – разпространение на наркотични вещества, извършена в един продължителен период от време. В първоинстанционният акт се посочва, че обвиняемият е безработен и явно чрез продажбата на наркотични вещества формира средства за себе си и за своите близки.

Съдът не сподели аргументите на защитата, че срокът за разследване е прекомерно дълъг и посочи, че той е удължен с още два месеца с определение на Добричкия окръжен прокурор. Продлжават процесуално-следствените действия назначени са и различни експертизи.

И за този съд е реална опасността Демир да се укрие или извърши престъпление. Обвиняемият е осъждан 7 пъти за различни деяния, а обремененото съдебно минало и строгата санкция на закона (от 2 до 8 години затвор и глоба) потвърждават този извод.

Определението на Варненския апелативен съд, с което се потвърждава законността на ареста на Исмаил Демир, привлечен като обвиняем затова, че през юли тази година, в съучастие с друго лице държал с цел за разпространение марихуана и  кокаин е окончателно.