Варненски и Великопреславски митрополит Йоан: Преобразяването на човека е подвиг през целия му живот

Снимка:Радио "Фокус"- Шумен

Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, пред Радио „Фокус“- Шумен

Фокус: Ваше Високопреосвещенство,  в дните на Успенския пост, на Господския празник Преображение Господне водите службите в храмовете в Шумен. Какво е духовното послание на този празник?

Варненски и Великопреславски митрополит Йоан: Повествованието на евангелистите Лука, Матей и Марк свидетелстват за Христовото Преображение.  Свети евангелист Матей свидетелства, че шест дни след като  Христос съобщил на своите ученици , че трябва да бъде погребан, да изстрада кръстна смърт и да възкръсне, той се преобразява на планината Тавор. Свидетели на това събитие стават светите апостоли Петър, Иаков и Йоан. Преобразяването на Спасителя е проява на неговото Божествено естество, появата на изключителна светлина, която е нетварна, Божествена светлина, свидетелства за светлината на Царството Божие. Тълкувайки текста и събитието на Преображението, Свети Григорий Палама  счита, че всъщност с Преображението Господне се явява Царството Божие, т.е. Светите апостоли виждат, докосват се до това Царство Божие, до това Божие присъствие. Посланието на празника е да се преобрази всеки един човек в своята вътрешност. Нашето общество страда от много проблеми- агресия,  неграмотност, болести по човека или животните. Много хора в днешно време губят своя бизнес, работа, унищожава се един сектор в селското стопанство. Смисълът на този празник е смисълът на цялото преобразяване на нашето религиозно възпитание, на познанието на вярата. Неграмотността, съчетана с безверието води до всичко онова, на което сме свидетели днес. Безверието обезмисля всичко. Преображението дава особен знак на светите апостоли – те да повярват и да се утвърдят във вярата, че Исус Христос не е просто някой, който е пророк, а е Синът Божий, който дойде в света, за да го преобрази, да го промени, да изкупи падналото човечество, чрез кръстната си смърт и с Възкресението си да даде основание за възкресяването на всички човеци.  Свети Григорий Палама счита, че Преображението е именно  осмия ден от Творението. Господ сътвори света в шест дни, на седмия ден си почина от своите дела, но осмият ден на Творението е именно Царството Божие, което се явява след свършека на света, светът, погубен от греха на човеците и при второто идване на Исус Христос.  Тогава става цялото преобразяване на този свят, което ще се случи, след като грехът унищожи света и Исус Христос дойде втори път на земята. Именно това е виждането, чувстването, усещането на Царството Божие. Светата литургия започва с думите: благословено царството на Отец, Син и на Светия дух . Онази радост, която чувстват миряните при Светото причещение и след него, при тайнството покаяние и след него, е предвкусване именно на този осми ден, на това Царство Божие.

Фокус: Донесохте светиня  в Шумен, копие на чудотворна икона на Пресвета Богородица

Варненски и Великопреславски митрополит Йоан: Бог да пази този град. На светлия празник Преображение Господне донесохме тази икона на Света Богородица „Всецарица“, на гръцки „Пантанаса“, която с наше благословение беше изписана в Света гора преди няколко години. Много чудеса са извършвани и се извършват пред тази икона и много болни от тежки заболявания търсят помощ пред този образ. Затова мисля, че в днешния празник на Преображение Господне много добре би било този образ да бъде тук в този храм, да бъде в Шумен. Отправяме молитва Бог да пази този град от беди, злощастия, скръбни обстоятелства. Обвиняват ни в бездействие, че не вземаме отношение във връзка с проблемите, които имат днес хората, че родителите, губят децата си и т.н.. Нашето място е в храма, нашата задача и работа е Църквата. В молитвата, в свидетелстването, в моленето за Божия народ. Шумен е град с духовни традиции, има интересно присъствие в исторически и духовен план. Безпокойствата  са в три посоки:  липсата на студенти богослови, въобще има липса на млади хора, на студенти, второ- малкото свещеници, и трето – немалко предизвикателство е поддържането на храмовете.  Но не само това, строежът на храмове е важно дело, но по- важно е кой ще бъде в тях, те да не са празни. Ако храмовете  остават празни, няма смисъл от този градеж, той е градеж на човешките души. Човеците са най- важните. Нашата задача е в храма, молитвата, събиране и сведетелстване на Словото Божие. Празници като днешния събират вярващия народ. Преобразяването на човека е подвиг през целия му живот, не става лесно, за ден- два. Загърбването на греха не е просто, но за да стане това, трябва да го познаем. Честит празник! Желая, Бог да ви помага много във вашите дела.  Живейте живота си както прецените, но се старайте да бъдете добри, да бъдете вярващи, защото  Божията благодат в този празник действа.

Ивелина ИВАНОВА