Варненски театри се включват за пореден път в Нощта на театрите

Варненски театри се включват за пореден път в Нощта на театрите, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна.  „Ти променяш играта. Играта променя теб“ е посланието на Нощта на театрите, в популярната инициатива, която от няколко години обединява театри от различни европейски страни. Операта и театрите в морската столица заявиха готовност да участват за пореден път в инициативата, като програмата обхваща два дни – днес и утре.

Днес варненци и гости на града ще имат възможност да гледа  документален филм за 10-годишнината на ТФ „Феникс“ с худ. рък Свилен Стоянов. В същия ден на ще бъдат показана на сцена Филиал и постановката „Любовни писма“ на Албърт Гърни.

Кулминацията в събитията за Варна ще бъдат в събота, когато се очакват множество постановки. На сцените на варненските театри ще бъдат поставени постановките: „Сън“, „Животът, макар и кратък“, „Изборът на Марта“ и „Чикаго“.

Успоредно с театралните постановки варненски студенти ще представят проекта си „Къщичка за книги“, чиято цел е обмен и популяризиране на българската литература. Писателката Лора Маринова ще направи своята литературна премиера на книгата си „65 обръча“. Възпитаниците на киношкола „Братя Люмиер“ към Общински детски комплекс Варна с художествен ръководител Елица Матеева ще представят представят снимки и документални късометражни филми от репетиционните процеси на „Двубой“, „Само за жени“ на ДТ „Стоян Бъчваров“ и „Женитба“ на театралната школа „Студио Театър“.

Десислава ВАСИЛЕВА