Варненското туристическо дружество „Родни балкани“ ще отбележи 90 години от създаването си с празничен туристически събор на 23 април

Варненското туристическо дружество „Родни балкани“ ще отбележи 90 години от създаването си с празничен туристически събор на 23 април, предаде репортер на Радио „Фокус” – Варна. Инициативата бе планувана за 17 април, но поради неподходящи метеорологични условия бе отложена за неделя. Осигурени са водачи от последната спирка на автобус №31 в кв. Виница в 9.30, 10.00  и 10.30.

В годините от 1927 до днес най-старото действащо дружество във Варна се е включвало в активно в живота на града. Създадени са първите клубове по пешеходен туризъм, алпинизъм, ориентиране, коло-туризъм, морски туризъм. Членове на дружеството се включват в различни прояви в страната и чужбина. От 1991 година туристическо дружество „Родни балкани“ е регистрирано във Варненски окръжен съд като неправителствена организация. Член е на Български Туристически Съюз, Българска Федерация по туризъм, Черноморска мрежа на неправителствените организации, приятел на ПП „Златни пясъци“, партньор на Национален алианс за работа с доброволци.
Туристическо дружество „Родни балкани“ има авторитета на едно от най-активните в страната с непрекъснато развиващи се дейности.

Към 2017 година в туристическо дружество „Родни балкани“  членуват  клубове със самостоятелна регистрация в съда:  Спелео клуб „Варна“,  Клуб по спортно и скално катерене „Варнаклайминг“, Спортен клуб по ориентиране „Темпо“, Спортен клуб по ориентиране „Бегун“, Вело клуб „Устрем“, Клуб за пойни и декоративни птици „Одесос“, хор „Камчийска лилия“, Морски клуб „Приятели на морето“ .

Изградени към дружеството са Клуб за ученически отдих и туризъм, Клуб за юношески и младежки туризъм, Клуб по пешеходен туризъм, Клуб по туризъм „Нови хоризонти“, Клуб по туризъм „БГ Балкани“, Клуб за спорт и туризъм „Св. Никола“, Клуб на туристите ветерани, Клуб по воден туризъм, клуб по ски туризъм, клуб „Приятели на природата“, Детско музикално студио „Море“ и Детска музикална школа по пиано.

Марияна ВАЛЕНТИНОВА