Васил Василев: Ако превозвачът имаше адекватна застраховка, нямаше да има нужда да се събират пари за Хитрино

Васил Василев, председател на Фондация „Братя Василеви“ и дългогодишен журналист в интервю за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“

 

Водещ: Очаква се днес в Хитрино да започне изтеглянето на вече източените аварирали цистерни, обезопасена е и цистерната, която изтичаше, след като екипи охлаждаха опасните съдове. От днес трябва да започне тяхното поетапно транспортиране. Очаква се също днес да бъдат докарани и последните 8 от всичките 23 фургона, но те ще бъдат разположени в селото, чак когато бъдат изкарани и цистерните и е безопасно. Днес ще заседава и Общественият съвет към Община Хитрино и вероятно ще започне и раздаването на хранителни пакети на пострадалите семейства. За изводите от инцидента в Хитрино, реакцията на властите и как ще бъде възстановено селото ще говорим с Васил Василев, председател на Фондация „Братя Василеви“ и дългогодишен журналист. Как оценявате реакцията на властите и какво трябва да се направи оттук нататък за възстановяване на селото, след като, разбира се, мерките за сигурност позволят това?

Васил Василев: Реакцията на властите в този случай беше наистина показателна за това как трябва да действа едно правителство в подобни случаи. Те бяха веднага след това на мястото на събитието, реакцията и на министър-председателя, и на останалите замесени представители на властта беше наистина добра и това не може да не се отчете.

Водещ: Какво следва оттук нататък, как могат, как трябва да бъдат подпомогнати засегнатите и кога ще се възстанови селото?

Васил Василев: Това е въпрос, на който могат да отговорят само специалисти. То може да се възстанови в кратки срокове, сравнително кратки срокове, стига за това да има осигурени необходимите условия и най-вече средствата. Ако има пари, селото ще може бързо да се възстанови и хората да се върнат към нормалния си ритъм на живот. Ако отново се сблъскаме с бюрократичните процедури, то тогава нещата се затънат така, както затънаха в Мизия и в други населени места, които бяха поразени от природни бедствия и катастрофи.

Водещ: Какви средства трябва да получат жителите, освен вече отпуснатите от правителството 10 милиона, освен и помощта, която благотворително се събира?

Васил Василев: Това, което трябваше да стане и аз съм учуден защо все още не става, днес са 6 дни от трагедията, до този момент никой не е отговорил на един основен въпрос – имало ли е застраховка на превозвача, каква е била тя, колко е била. Това е най-важният въпрос, защото ако има адекватна застраховка такава, каквато се изисква по целия свят…

Водещ: Имало е застраховка, но наистина повече подробности не се съобщават към момента.

Васил Василев: Това, че е имало не е в никакъв случай достатъчно. Те може да са застраховани някои елементи от композицията, може да има застраховка на самата линия, но дали има необходимата застраховка за превоз на опасни товари, това никой все още не знае. В международната практика в Европа, в САЩ, когато се превозват опасни товари, има правилник, където се прилагат особено строги мерки. Всички знаем, че дори, когато цистерни с гориво вървят по пътя, те никога не са плътно една до друга, а винаги между тях има известно разстояние, а ако се случи авария, да изгори или да бъде повредена само едната цистерна или опасният товар да бъде само на едно място локализиран, а не да обхване всички цистерни. В този случай би трябвало, логично е, нормално е да бъде напълно обезопасено всичко със застраховка. Аз много се съмнявам, че случаят е такъв, защото до този момент нищо не показва, че е такъв. Ако имаше нормална застраховка, тогава нямаше смисъл правителството да дава допълнително пари, нямаше смисъл да се събират помощи, защото всичко това са материални помощи за хората, а застраховката, както при една нормална ситуация би трябвало да покрие абсолютно всичко. Когато вие карате колата си и се случи така, че вие повредите нещо друго, вашата застраховка „Гражданска отговорност“ трябва да покрие всички щети, след това вече може да се разследва дали и кой е бил виновен, защо, какви са причините, но застраховката първо плаща. Такъв трябваше да е случаят и тук и това е една много тъмна страна от цялата тази случка.

Водещ: Да поставим ли под съмнение, че жителите на Хитрино ще могат да получат обезщетение от застраховката преди края на следствените действия, тъй като те могат да продължат доста дълго?

Васил Василев: Това казвам, че никой не знае до този момент или поне обществеността не знае дали има застраховка и колко е тя. В подобни случаи за превоз на такива особено опасни, запалителни или взривни вещества или отровни вещества, застраховката би трябвало да покрива всички щети и това вече трябваше да е направено и трябваше застраховката вече е започнала да се изплаща. Какво е положението, дали застраховката е сключена за някаква нищожна сума, колкото да се каже, че има застраховка-проформа, но тя в никакъв случай да не покрива и 1 хилядна част от щетата, дали композицията е била пусната въобще, без застраховка, защото някой си е затворил очите и е искал да направи услуга на един или на друг, това са все още въпроси, на които няма отговор.

Водещ: Предстои, господин Василев, да бъдат разследвани, да бъдат уточнени конкретните причини за инцидента, да се работи по всички възможни версии, следват още експертизи, какви обаче трябва да бъдат според вас генералните изводи от тази трагедия, необходим ли е контрол по-голям, по отношение на подобни опасни товари или по отношение на самата железопътна инфраструктура?

Васил Василев: Очевидно, че всяка една подобност за всичко това, за което говорите, трябва да бъде много добре проверена и контролирана. Ние много добре знаем, че ако нашите влакове се движат със 70-80 км/ч, в Европа, в Америка, в Япония има свръх бързите влакове, които се движат с шеметна скорост и все пак те се движат, така че нещата там очевидно са решени по някакъв начин. Очевидно, че контролът върху линията, върху машините, върху локомотива, върху машинистите е такъв, че не може да си позволи някой нарушение на правилата за безопасност и за живота на хората. Очевидно у нас случаят не е такъв, говори се за различни версии, няма какво да ги споменаваме сега и по отношение на композицията, по отношение на железопътната инфраструктура, дали е имало някаква друга причина все още не се знае, но това, че има какво да се желае, по отношение на качеството на транспорта, това е очевидно.

Водещ: Необходима ли е според вас промяна и по отношение на трасетата на опасни товари, които преминават през жилищни райони?

Васил Василев: Аз мисля, че тук вече започва малко да се изражда целият дебат, защото започват да се търсят всякакви причини, но от това няма да има никаква последица. Представете си, че трябва да се изгради нова жп линия, през която да минават само опасни товари, това е нереалистично да се говори. По-скоро трябва да се вземат всички мерки, когато минават опасни товари през населени места въобще навсякъде. България е държава, в която, където и да мине и стане някакво произшествие, ще има засегнати хора, така че просто трябва да се вземат абсолютно всички мерки за това стоката да пътува безопасно и безпрепятствено. Заобиколни пътища, специални линии, шосета за опасни товари – това са немислими неща. Те струват толкова много пари, че никой не може да си ги позволи в момента.

Албена ИВАНОВА