Васил Вълчев, директор: Близо 220 хиляди лева са приходите от спектакли на Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов“ във Велико Търново през 2018-та

Близо 220 хиляди лева са приходите от спектакли на Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов“ през 2018-та. Увеличението спрямо предходната година е с около 10%. Подробности за повечето средства, повечето зрители, новите заглавия за 2018-та и какво предстои през 2019-та ни разказва в интервю за Радио „Фокус“ – Велико Търново директорът  на театъра Васил Вълчев.

 

Фокус: Г-н Въчев, през последните няколко години Великотърновският театър отчита доста добри резултати както във финансов аспект, така и от към реализирани представления. Какво сочат цифрите за предходната 2018-та година?

Васил Вълчев: 2018-та година беше една много интензивна като спектаклова дейност за Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов“. Посетени са около 40 града, в някои от които е играно по три пъти. Знаете, че от създаването си нашият театър е пътуващ и основно ние разчитаме на спектаклвоата дейност в турне. Изиграни са 173 представления през 2018-та година. За сравнение, през 2017-та година, са били 160. Приходите от спектакли са приблизително 220 хиляди лева, а за предходната година са били близо 200 хиляди лева. Около 30 хиляди зрители са посетили спектаклите на великотърновския театър.

Няколко думи и за премиерните ни заглавия. През февруари месец излезе историческото заглавие „Духът на поета“ на Стефан Цанев, с режисьор Антони Цонев. През април месец излезе класическото оперетно заглавие „Баядерка“ на Имре Калман, режисьор Петко Бонев. През юни месец излезе една нова пиеса на великотърновския драматург Любен Босилков – „Музикантът“, която преди няколко дни гостува и на камерна сцена на Театър – София. В тази връзка, когато говорим за спектакловата дейност в турне, през 2018-та година театърът ни е посетил три пъти софийските сцени. В Музикалния  театър ние представихме мюзикълът „Криворазбраната цивилизация“, в Театъра на българската армия – „Няма да платим“ на Дарио Фо и на скоро „Музикантът“ на Любен Босилков. Ще продължа с премиерните заглавния – през септември излезе постановката „Да си богат не е лесно“ по Пиер Шено, като режисьор се изяви Юри Статков. На 26 октомври – мюзикълът „Вражалец“ по музика на Дечо Таралежков, текст на Стеле Костов и режисьор Гълъб Бочуков. И в края на годината, през декември месец, театърът ни реализира още едно ново заглавие, което е съвместен проект с Община Велико Търново, която ни подпомогна по всички линии за тази постановка, включително и финансово. Става въпрос за „Йоан – синът на Асен“. Последното ни историческо заглавие, в което направихме връзка с 800-годишнината от възцаряването на Иван Асен II. Режисьор е Александър Илинденов, а адаптацията на текста е актьора Иван Митев. Тук е мястото на благодаря и на Община Велико Търново, и лично на кмета Даниел Панов за подкрепата, включително и финансовата. Традиция стана в нашия театър да бъдат поставяни заглавия на историческа тематика. След „Величието на Асеневци“, „Духът на поета“, а сега и „Йоан – синът на Асен“. Ще продължим да работи в тази насока.

Фокус: Може ли да се направи някаква съпоставка дали търновската публика, или тази в градовете, в които гостувате, е по – активна? И оценяват ли хората Вашите усилия и всички премиерни заглавия, които изброихте?

Васил Вълчев: Трябва да Ви кажа, че в турне играем на наистина пълни салони и театърът ни е познат. Въпреки това аз съм на мнение, че човек трябва да подхожда винаги сериозно към своята работа, дори тя да е известна, още повече, след като тя е известна. В никой случай не бива да се правят компромиси. В крайна сметка всички държавни културни институции, а и не само държавните, сме на пазара и всеки един се бори за вниманието и любовта на публиката.  Точно в тази връзка искам да кажа, че хората оценяват много добре продуктът на великотърновския театър.

Фокус: Нека повдигнем завесата и за това какво предстои през 2019-та?

Васил Вълчев: Съвсем малко ще повдигна завесата с нещо, което предстои в най-скоро време при нас. В близките десетина дни започваме едно ново заглавие  – „Теменужката от Монмартър“ от Имре Калман.  Имаме разговори с режисьора Бойко Богданов, който да постави на великотърновска сцена това оперетно заглавие. Диригент ще е Игор Богданов. Репетициите започват на 4-ти – 5-ти февруари. Малко преди Празника на Велико Търново – 22 март, планираме да е и премиерата на това заглавие.

През 2018-та година  има 18 заглавия в афиша на великотърновския театър, които са представени. Девет от тях са български, а останалите – чужди. Имахме и три детски заглавия, които представихме на най-малките ни зрители – „Карлсон и дребосъчето“, „Тримата братя и златната ябълка“, която беше възстановена и „Пипи Дългото Чорапче“ по Астрид Линдгрен. Плюс детският мюзикъл „Четиримата близнаци“ на Георги Костов. В репертоарен план винаги е търсен този баланс – между българските и чуждите заглавия, като тенденцията ще остане в тази посока и през 2019-та.

Луиза ТРАНЧЕВА