Васил Вълчев, директор: Приоритет на търновския театър е да представяме заглавия, които са малко играни в България и не са реализирани на търновска сцена

Стана традиция за МДТ „Константин Кисимов“ във Велико Търново да се поставят заглавия, които са малко играни в България и не са поставяни на търновска сцена. Тенденцията се наблюдава в последните няколко години и последното заглавие на търновските театрали „Теменужката от Монмартр“ по Имре Каламн я потвърждава. Това обобщи в предаването „Царевград Търнов“ на Радио „Фокус“ директорът на културната институция Васил Вълчев. Повече за това как храмът на Мелпомена в Търново отбелязва днешния празник – Мрждународния ден на театъра и какво предстои в културната институция, прочетете в пълния текст на интервюто

 

Фокус: Г-н Вълчев, да започнем с това как търновският театър отбелязва днешния празник – Международният ден на театралното изкуство?

Васил Вълчев: Както всяка година, така и през 2019-та, МДТ „Константин Кисимов“ празнува Международния ден на театъра 27 март с поредица от инициативи. Седмицата на театъра във Велико Търново се организира за седма поредна година. Празничните прояви започнаха с втората премиера на  най-новото оперетно заглавие на Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов“ – „Теменужката от Монмартр“  на Имре Калман. Тя се играе за пръв път у нас в оригиналната версия на Юлиус Брамер и Алфред Грюнвалд, които са автори на либретото. Режисьор на спектакъла е Бойко Богданов. Диригент – постановчик Игор Богданов. Костюмите и сценографията на Лилия Къркеланова, хореографията е на Катя Богданова. В оперетата участват солистите, актьорите, хора, оркестъра и балета на МДТ „Константин Кисимов“. На следващия ден -26 март, при нас гостува Театрално – музикален център – Кърджали, с две свои заглавия. Те представиха детския спектакъл „Безопасна приказка“ и комедията „Няма места“ от Емил Йотовски.

Фокус: А какво подготвяте за днес?

Васил Вълчев:  Днес, по традиция, ще организираме Ден на отворените врати. Освен това в храма на Мелпомена ще бъдат открити две интересни изложби. Първата е със сценични плакати на студенти от специалност „Графичен дизайн и визуални комуникации“  при Факултета по изобразително изкуство на ВТУ  „Св. Св. Кирил и Методий“. Във фоайето на театъра ще бъдат подредени над 20 творби на театралното изкуство, операта и балета. Официалното откриване е в 17.30 часа. Половин час по-късно, от 18.00 часа, ще започне и традиционният тур, традиционната обиколка зад кулисите на театъра. За първи път в една специална изложба ще бъде представено ретро театрално оборудване, което е част от фонда на театъра – стари прожектори, озвучителна техника и други. Тази вълнуваща разходка зад кулисите е специален  подарък от екипа на търновския театър към нашата любима публика. В ролята на екскурзоводи ще влязат младите актьори – Силвия Шекилова, Добринка Тосева, Стоян Борисов, Георги Димитрова, заедно със зам.-директора Алфидин Раифов. По време на обиколката почитателите на изкуството ще могат да видят от близо как се случва магията на театъра. Хора от техническия екип ще запознаят гостите с може би най-голямата гордост на театъра – изключителната въртяща се сцена, с която не могат да се похвалят много театри в страната. След обиколката зад кулисите домакините ще поканят своите гости на коктейл и приятен разговор с актьорите. Почитателите ще могат да се снимат  и да разговарят с тях в неформална обстановка.

Фокус: Вие не за пръв път организирате подобна обиколка. Радва ли се тя на интерес?

Васил Вълчев:  Както казах, правим го за седма поредна година. Смятам, че хората – нашите почитатели, почитателите на театралното и музикалното изкуство проявяват интерес към подобни инициативи.

Фокус:  Нека кажем и малко повече за премиерното Ви заглавие „Теменужката от Монмартр“, с което започнахме.

Васил Вълчев:  Стана приоритет в работата на театъра, особено, когато говорим за музикални заглавия, да бъдат поставяни заглавия, които малко се играят в България и изобщо не са поставяни на търновска сцена. Още в началото на годината започнахме репетиции на последното заглавие на краля на оперетата, както наричат австро-унгареца Имре Калман. Това, може би е най-зрялата му творба, която поставя основите на новия жанр мюзикъл. Любопитно е, че първата премиера е във Виена на 20 март 1930 година. В България не се поставя често. Представяно е единствено в София, където няма голям успех, по необясними за мен причини и в Русе, за където дори не съм сигурен, че е имало премиера. Това е един много различен и разчупен спектакъл. Търновската публика го хареса много при първата премиера на 19 март, през април вероятно ще имаме още едно представяне тук и след това веднага тръгваме на турне. Първите спектакли  ще са на 16 и 17 април в Лом и Видин. От там нататък това заглавие ще покажем и на сцената на Царевец в 4 Летен сезон на българските оперни театри „Сцена на вековете“ – на 26 юни, от 21.00 часа.

Луиза ТРАНЧЕВА