Васил Мадолев, Парк за танцуващи мечки-Белица: 5 мечки все още не са се събудили от зимния сън

Снимка: Зоопарк - Варна

Васил Мадолев, ръководител на екип в Парка за танцуващи мечки в Белица, в интервю за Радио „Фокус“-Пирин

 

Фокус: Г-н Мадолев, събудиха ли се вече всички обитатели на Парка за танцуващи мечки от зимен сън?

Васил Мадолев: Към днешна дата още 5 мечки от общо 25 обитатели на парка спят зимен сън. Всъщност тези 5 мечки са най-спокойни, тоест във всеки сектор лидерите все още не са се пробудили.

Фокус: Те ли са най-възрастните?

Васил Мадолев: Не, те са по-скоро най-големите и най-спокойни, на които през есента не им се налага особено много да се борят за храната си. Точно обратното – най-възрастните ни обитатели се събудиха първи, като процесът започне преди около месец. Имаме 4 мечки, които са много възрастни, напълно слепи са и живеят отделно в сектори, в които се полагат специални грижи за тях.

Фокус: Кога се очаква да се събудят и все още спящите 5 мечки?

Васил Мадолев: Най-вероятно до края на месеца ще се събудят, тъй като и времето вече стана доста топло, но трябва да се има предвид, че почти всяка година имаме и мечки, които надхвърлят зимен сън от порядъка на 4-5 месеца, като рекордът в нашия парк е 6 месеца, но се надявам, че в следващите 15 дни ще се събудят и те.

Фокус: Все пак заспа ли зимен сън и малкото мече Рико?

Васил Мадолев: Да, това беше страхотен успех, тъй като на 3-годишна възраст заспа. Това не беше истински 100% зимен сън, но в най-студените дни през месец януари мечето си намери място между много гъсти дървета, където нямаше никакъв сняг, събра си сухи листа и там прекара близо 1 месец. Той не спеше, наблюдаваше какво се случва около него, но не беше изобщо активен и дори отказваше да яде. Той изкара една летаргия без да яде и без да пие вода.

Фокус: Какво се случва с вече будните мечки в момента? Какво правят те и какви грижи изискват на този етап?

Васил Мадолев: В момента полагаме много специални грижи за всяка събудила се мечка, особено от страна на храненето, тъй като по време на зимния сън в продължение на 3 месеца, мечките нито са се хранили, нито са пили вода, и сега започваме захранване на всяка мечка, като менюто включва огромно количество витамини. В момента можем да заместим зелените храни с огромни количества марули и моркови, като не им даваме тежки храни. Те предпочитат в момента да пасат най-свежата зелена тревичка. Затова всяка мечка се захранва по около седмица, като първите дни ядат само марули, след това се включва килограм моркови, след това ябълка, круша и т.н. до десетия ден, когато се включва и 1/3 хляб и така менюто постепенно расте до 20-ия ден, когато се минава на нормално хранене. Те в момента не са много активни, тъй като самият процес на излизането от летаргия не става за 1 ден – те излизат, хранят се, след това намират слънчево място, където да си правят слънчеви бани и са доста мързеливи в началото. След десетия ден нашата практика е да слагаме храната им на някакви места, така че те сами да ходят да си я търсят.

Фокус: Радва ли се паркът на интерес от страна на посетителите?

Васил Мадолев: Още от самото му отваряне имаше огромен интерес, но проблемът ни до преди 4 години беше лошият път, който затрудняваше достъпа до тук. Откакто имаме нормален асфалтов път интересът доста се засили и продължава да се засилва, като дори вече имаме и доста групови посещения – цели автобуси, които минават от тук, особено през лятото.

Фокус: Какъв е капацитетът на парка и имате ли възможност да приемете още мечки?

Васил Мадолев: За момента, така както са разположени, няма как, тъй като от всички паркове на Фондация „Четири лапи“ ние имаме най-голям брой животни – 25, като идеята ни е да им осигуряваме повече свободно място. Имаме доста възрастни мечки, заради което не можем да си позволим да вземем по-млади. Винаги бихме могли да поемем 1-2 мечки, обаче имаме над 30-годишни мечки, които изискват специални грижи, и така ако пуснем по-млади мечки при тях, ще им нарушат комфорта, който до момента им осигуряваме, за да изкарат едни спокойни старини. В момента заради възрастта на мечките нямаме свободни места.

Фокус: А каква е средната продължителност на живот на мечките?

Васил Мадолев: Нормално продължителността е около 30 години, но в момента имаме поне 5 мечки, които са на около 31-32 години, и още две мечките, за една от които сме сигурни, че е на 38 години, а за другата смятаме, че е дори над 40-годишна. Миналата година имахме много тежка дилема дали да евтаназираме едната от двете много възрастни мечки, защото имаше проблем с очите и заради повишено очно налягане тя изпитваше силна болка. Ние доста дълго време й давахме обезболяващи противовъзпалителни лекарства, но болката нарастваше и мечката ставаше все по-неспокойна. В един момент ни хрумна идеята, че тази мечка е поживяла доста дълго и е по-добре да бъде евтаназирана. В крайна сметка решихме да направим последен опит като й направим операция на очите, свързахме се с много добри специалисти от София и трябва да Ви кажа, че болката на мечката се облекчи и в късната зима тя дори спа зимен сън.

Фокус: Как умират мечките, тъй като знам, че има животни, които усещат, когато умират и искат да се скрият?

Васил Мадолев: Да, мечката е едно от тези животни. В случаите, които сме имали досега мечката усеща кога умира и наистина се отдалечава и си намира някое закътано място, където е абсолютно спокойно и отказва да се храни и да пие вода. Някои пък се прибират в бърлогите, където са спали зимен сън и решават да прекратят живота си. Ние не допускаме 2 поредни дни да не знаем къде е дадено животно. За един ден е допустимо, но ако се случи два дни, започваме издирване. Имахме мечка, която още преди 7-8 години беше решила, че ще умре. Ние й носехме храна и вода, които тя отказваше, но чрез медикаменти, които връщат апетита успяхме да я поддържаме още 3-4 години. Преди 2-3 година тя наистина почина, като преди това се отдели от нас. Така умират всички мечки.

Натали СТЕФАНОВА