Васил Мадолев, Парк за танцуващи мечки-Белица: От една седмица се усеща засилване на туристическия поток към парка

Васил Мадолев, ръководител на екип в Парка за танцуващи мечки в Белица, в интервю за Радио „Фокус“-Пирин

 

Фокус: Г-н Мадолев, какво се случва на територията на Парка за танцуващи мечки край Белица към момента?

Васил Мадолев: В момента имаме 24 мечки на територията на парка и от една седмица видимо се усеща потока от туристи, въпреки че времето не е най-хубавото, но за разлика от това че за посетителите лошото време е неприятно, то за мечките е добре дошло, тъй като с тяхната козина не се чувстват добре в горещините, но когато вали дъжд стават най-активни. За да ги охлаждаме започнахме с т.нар. „сладоледи“ – замразени плодове, които им се дават почти през ден. Сменяме водата в по-малките басейни на всеки 3 дни, а в големите – на всеки 15 дни, за да бъде хладно. В деня, в който сменим водата със студена вода, започват страхотни игри в басейна. Иначе общо взето здравословно всички мечки се чувстват добре и така да се каже всичко е нормално.

Фокус: Каква площ заема паркът?

Васил Мадолев: Самият парк, включващ абсолютно всичко с паркинги и алеи за посетители, е на площ около 120 дка, но иначе самата площ, която обитават мечките е около 87 дка, като цялата площ е разделена на 7 сектора с различна форма и големина, а има предвидени и 3 малки сектора, в които държим болни мечки. 4 от мечките са напълно слепи и имат нужда от по-специални грижи, от гледна точка на храненето.

Фокус: Това ли са всъщност по-възрастните мечки, за които сте споменавал при предишен наш разговор?

Васил Мадолев: Да, дори едната от тях е най-възрастната мечка в парка, която е на почти 39 години, при нормална продължителност на живота за мечките около 30 години. Въпреки възрастта си до преди 2 години тя виждаше почти нормално, обаче ослепя буквално за една седмица. Оказа се, че има скъсване на лещата на едното око, в следствие на което се получаваше високо очно налягане – глаукома. Имахме доста дискусии дали мечките да бъде оставена да живее или да бъде ефтаназирана, тъй като тя външно не даваше никакви признаци, че изпитва болка, но след всички изследвания се оказа, че такава наистина има. При яростна съпротива от наша страна успяхме да запазим мечката след като намерихме много добър специалист в страната, който дойде и премахна лещата, болката на мечката отмина и дори на тези години с тези проблеми, мечката успя да заспи зимен сън. В края на декември заспа и се събуди след близо 2 месеца и половина.

Фокус: Всъщност как точно установихте, че мечката е сляпа?

Васил Мадолев: Специално при нея това се разбра много бързо, тъй като ние знаехме маршрутите, където тя ходеше и обикаляше, а в един момент гледачите по време на хранене веднага забелязаха, че мечката е започнала да стъпва странно – малко по-отвисоко и неориентирано, блъскайки се в храсти или в дърво, и веднага направихме изследвания. Първоначално ни изпратиха специалист от Германия, който каза, че вътрешно очното налягане е много голямо, болката наистина е голяма и тази мечка трябва да се ефтаназира. След като ние не се съгласихме на място, се наложи да извикаме наш специалист, който отстрани проблема. Мечката в момента се чувства много добре, въпреки че е сляпа, но тя е в отделен сектор с още една сляпа мечка, където не се налага да си крие храна. Тя вече си научи сектора, ходи по едни и същи пътеки до басейна и до бърлогата и всяка вечер си спи в бърлогата, в която спа зимен сън.

Фокус: Освен споменатите сладоледи, с какво друго се хранят мечките през летния сезон?

Васил Мадолев: По принцип тъй като до преди 1 месец те бяха в любовен период тогава нямаха много голям апетит. В момента ядат нормалната дажба – около 10 кг плод и зеленчук на мечка на ден. Задължително менюто включва минимум 5 артикула. В момента има праскови, нектарини, ябълки, моркови, пъпеши и дини. Така всеки ден менюто им е доста разнообразно. През годините им давахме и доста хляб, за да бъдат сити, сега намаляваме хляба, за да предпазим зъбите им и включихме голямо количество риба. Всеки следобяд на мечка се дава по половин килограм риба и това ги засища. Увелихме и зеленчуците – моркови, марули, краставици и т.н.

Фокус: Споменахте любовния период, в какво се изразява той при мечките? Как протече?

Васил Мадолев: Много интересни неща се случват тогава, понеже ние нямаме възпроизводство на територията на парка, тъй като всички мъжки мечки са кастрирани, но за сметка на това през това време женските мечките започват да играят много интересни игри, събират се на групи по 2-3 и т.н. Това е единственият период в годината, през който мечките не се гонят, не се закачат и не се бият. Играят игри като деца, по-скоро се борят. Повечето от тях обичат да го правят в басейна. За нас този период е добре дошъл, тъй като успяхме да социализираме най-младото ни мече, което скоро ще стане на 5 години. Успяхме да го социализираме с още 3 мечки в сектор, точно благодарение на този период, тъй като то е още младо и игриво, а през този период всички са игриви и така ние използвахме момента.

Фокус: Колко души наброява екипът, който работи в парка?

Васил Мадолев: Нормалната бройка по принцип са 6 гледачи, 1 ръководител и 1 управител, обаче в момента имаме още двама нови гледачи, тъй като обемът на работа се увеличава. Отделно от това имаме трима гида и всеки момент очакваме да започне работа още един, поради засиления туристопоток. Има и двама души, които са продавачи на бистро и така екипът ни вече наброява около 15 души.

Фокус: А колко са ветеринарите?

Васил Мадолев: Ветеринарите са на повикване. Имаме един ветеринар към момента, който идва само когато трябва. За по-сложни и специални случаи работим с клиника в София, от която изпращат човек.

Фокус: Често ли се налага да извиквате ветеринар?

Васил Мадолев: През първите години, когато мечките имаха проблем със зъбите, веднъж годишно организираме медицински прегледи. Сега вече понамалихме това темпо, обаче сега пък поради напредналата възраст доста от мечките имат проблем с очите. Имахме идея през май да направим преглед на 6 мечки, за които имаме съмнения, че не виждат добре и още докато е в по-начален стадий да коригираме проблемите. Дори имахме идея на една от мечките да поставим леща като при хората и да видим какъв ще е ефекта и дали няма мечката да си я махне с лапа. Както и да е, различни причини възпрепятстваха събитието и не можахме да организираме всички специалисти от България и Германия, а сега няма как да го направим през горещите летни месеци. Все още обмисляме да направим този преглед през септември-октомври.

Натали СТЕФАНОВА