Велизар Шаламанов: Цената на основната платформа на F-16 няма да бъде свалена, но може да се намали с военна помощ от САЩ за подготовка на пилоти и въоръжение

Парламентът даде тази седмица мандат на правителството да започне преговори със САЩ за придобиване на нов боен самолет F-16. Решението беше взето със 130 гласа от ГЕРБ, ДПС, част от „Обединени патриоти“ и двама независими. Това в немалка степен предопредели и политическата насока на коментарите, които последваха през седмицата, а именно – сега ли е моментът за толкова скъпа инвестиция за отбрана?  По темата разговаряме с Велизар Шаламанов, министър на отбраната в служебното правителство на Георги Близнашки /2014 г./ и член на Атлантическия съвет на България.

 

 Водещ: „Покупката на изтребителите е грабеж, харчат парите ни за ненужни железа, приоритет към момента, за страната ни, трябва да бъде повишаването на жизнения стандарт на хората и едва след това да дойде ред на модернизацията на армията“.  Това бяха част от аргументите на БСП и „Воля“, които не подкрепиха решението. Има ли резон във всичко това, господин Шаламанов?

Велизар Шаламанов: Естествено, че не. Това е в много голяма степен демагогия, защото превъоръжаването всъщност е закъсняло. То трябваше да стартира 2004 година, с приемането ни в НАТО, в резултат на онези реформи и на военната доктрина от 1999 година. И досега всъщност трябваше да е приключило. Но така или иначе, макар и със закъснение, много е важно, че парламентът с ясен сигнал стартира най-трудният проект. Фокусът в момента трябва да бъде за успешна реализация на това решение, защото ние знаем, че в миналото на 3-4 пъти сме се препъвали в края на тази процедура. Доброто решение в случая е създаване на един силен, професионален програмен офис, който да води преговорите и след подписване на договорите да стане съвместен офис за цялостна трансформация на военновъздушните сили и армията около навлизането на тази способна машина и нови технологии в отбраната ни.

Водещ: Мнозина обаче, попитаха как се гарантира сигурността и отбраната с няколко бойни самолета?

Велизар Шаламанов: Тук въпросът, мисля че е изключително ясен. Нашата отбрана се гарантира от чл. 5 на Вашингтонския договор, който е много по-различен от Варшавския договор и някои хора като че ли не го разбират. Но чл. 5 е свързан с чл. 3, който изисква всяка страна да развива отбранителните си способности в рамките на нейните възможности – бюджетни и човешки. Изискванията са съвсем ясни от срещата в Лаос – 2% от БВП за отбрана. От тях над 20% са превъоръжаване, което е много по-малко от времето на Варшавския договор, когато харчехме от 6 до 10% за отбрана. Така че пак се връщам – демагогия е да се говори, че разходите за отбрана, за превъоръжаване са нещо, което е в конкуренция със социалните програми. Отбраната е пред скоби и отбраната на България по най-ефективен, включително финансов, начин се гарантира от членството ни в НАТО.

Водещ: Прави ли настоящото решение на парламента необратим процеса по придобиване на F-16? Т.е. има ли вариант за компромиси от българска страна по време на преговорите по отношение на цена и качество в името на придобиването на F-16.

Велизар Шаламанов: Процесът ще бъде наистина необратим, когато се подпише договорът и се плати цялата сума, тъй като това е изискването по законодателство на САЩ. Така че ние навлизаме в един много важен период, в който трябва да преодолеем редица подводни камъни, и макар 20 години по-късно да стартираме най-важният, най-трудният, но и най-необходимият, за нас, проект за превъоръжаване. Това, в много голяма степен, зависи от лидерството на премиер, на поддръжката на президента, от парламента и пак подчертавам, формирането на един професионален програмен офис, който и да води преговори, и да започне да подготвя България – във връзка с индустриално участие,  във връзка с научно участие в развитието на тази система, когато тя е в България, и инфраструктура, и подготовка на хора. Защото, пак казвам, това е най-сложният проект, който България изпълнява в последните години и то много години.

Водещ: Мнозина определиха избора на F-16 по-скоро като политически, а не като експертен. Най-добрата възможна комбинация от цена и военни способности ли е F-16?

Велизар Шаламанов: F-16 определено е най-добрият самолет от 4+, главно поради това, че неговата авионика е изцяло съвместима с F-35 – най-добрият самолет от 5-то поколение като радар и системи за управление, като софтуер и  най-вече по отношение на оръжейните системи. Така че определено във военно-технически план това е най-доброто. То е добро и в стратегически план. По отношение на финансите – именно въпрос, по който трябва да се преговаря и американската страна е поела ангажименти да намери най-доброто решение за България. Нека не забравяме, че последните 25 години от САЩ ние получаваме средно по 20, 50, 80 млн. долара военна помощ по различни програми. Така че явно има механизми, по които САЩ да подпомогнат реализацията на този проект.

Водещ: Министър Каракачанов е категоричен, че подпис под стар F-16 няма да сложи. Стои ли все още пред България изборът нов или стар самолет?

Велизар Шаламанов: Аз, мисля че въпросът за придобиване на нов самолет беше решен и с позицията на премиера, и с позицията на министъра. И всъщност това беше най-доброто от спиране на предишната процедура, която всъщност беше базирана на това, че има само един нов самолет „Gripen“. От всички други страни бяха поискани втора ръка, което правеше процедурата порочна по своята същност. Сега, когато имаме предложение от САЩ, за пръв път, за придобиване не просто на нов самолет, но на F-16 Block 70, считам че няма никаква друга опция за втора ръка самолет за бъдещето на българските BBC.

Водещ: След даването на мандат от страна на НС към правителството, какво следва оттук нататък? Колко време трябва да продължат въпросните преговори?

Велизар Шаламанов: Процедурата е много ясно и тя е описана в т. нар. The Foreign Military Sales (FMS) документи, т.е. документни за международни военни продажби. България трябва максимално бързо да изпрати писмо заявка за придобиване на F-16 Block 70 до САЩ. САЩ ще назначат програмен офис, който да подготви предложението и да води преговори с българската страна, в рамките на 3-4 месеца, след приемане на предложението. Това всъщност е договорът, който България да подпише и ратифицира, след което следващата критична стъпка е да бъде платена цялата сума по този договор, за да почнат първите стъпки на изпълнението.

Водещ: Атлантическият съвет на България, на който сте член в своя декларация настоява вместо 8 да бъдат придобити 14 или 16 самолета. Това означава ли незадължително нови, пак да се върна на тази тема? Т.е. как да се разпределят средствата и да се увеличи бройката на придобитите самолети?

Велизар Шаламанов: Нека не забравяме, че Атлантическият съвет е неправителствена организация с различни експерти. Към момента, естествено, е важно да не забравяме, че проектът за инвестиционен разход е за 16 самолета. Но на този етап фокусът е върху придобиване на 8 самолета и трябва да имаме като ясна задача за програмния офис да търси решение още след подписване на този договор за договаряне на следваща доставка от 6 или 8 самолета. Ако в този период на политическо ниво се постигне съгласие за многонационална авиационна база край Пловдив, в която към българските 8 самолета да се добавят на ротационен принцип 8 самолета от САЩ, от Полша, от Румъния, от Гърция, всъщност ние ще можем да преминем към използване F-16, без да имаме нужда от МиГ-29 и Су-25 много по-рано. И това ще направи придобиването на следващите 8 български самолета не толкова трудна във времето задача.

Водещ: Според лидера на партия „Воля“, самолетите F-16 ще си останат паметници, тъй като издръжката за тях е по-скъпа отколкото може да си позволи държавата. Има ли такава вероятност?

Велизар Шаламанов: Това е въпрос наистина на разчети, затова трябва професионален програмен екип. Но по опита на други страни – и Полша, и Румъния, които вече в Източна Европа използват F-16, решението на Словакия, вероятно и на Хърватска в тази посока всъщност показва, че това е постижимо. Но естествено това изисква управление на ресурсите в отбраната и със сигурност изисква спиране на всички съмнителни харчове за поддръжка на техника, която така или иначе не може да участва в операции по член 5-ти, а това са МиГ-29, Су-25, радарите, противовъздушните комплекси, които имаме, земните ракетни комплекси. Всичко това трябва бързо да бъде изведено от въоръжение и заменено в рамките на този трансформационен проект. А като възможност, каквото е достъпно за реализация, да бъде реализирано с цел приходи към тази програма за превъоръжаване.

Водещ: В обществото остана известно съмнение по отношение на обективността спрямо избора. Още повече, че президентът Румен Радев имаше позиция като летец за F-16, а като президент – за „Грипен“. Това част от политическото говорене ли е, което почти винаги се разминава с експертното?

Велизар Шаламанов: По мнението на президента Радев – естествено въпросът трябва да е към него. Но наистина взимането на това решение изискваше по-видимо лидерство от страна на премиер, президент, парламент с цел обществото да бъде информирано за всички аспекти, а не въпросите да бъдат сведени до някаква секретна методика с шейсет и няколко показателя, за които както се оказа дори няма постъпили входни данни да бъде приложен.

Водещ: Има ли шанс в преговорите страната ни да стигне до приемлива цена?

Велизар Шаламанов: Да. И това е сигнал от американска страна. Ние, както посочих, имаме опит за договаряне на военна помощ от САЩ през последните 25 години. И сега, когато стратегическата среда в Източна Европа е сериозно променена, естествено позволява да бъде намерено най-доброто решение и за двете страни – и за България, и са САЩ, а и за НАТО като цяло. Това обаче наистина зависи от професионален подход и от разчупено мислене, тъй като цената на основната платформа на самолета, която трябва да бъде произведена, няма да бъде свалена. Свалянето на цената може да стане чрез компенсиране с военна помощ от САЩ по подготовка на пилоти и инженери, по инфраструктура, по въоръжение, по различни други системи, които всъщност правят пакета F-16 като бойна способност.

Водещ: В най-оптимистичния вариант кога България би могла да разполага с F-16?

Велизар Шаламанов: Лично за мен е критично договорът да бъде ратифициран и платен преди лятната ваканция. Просто защото след лятната ваканция на предстоящите местни избори може да има трудности парламентът да вземе тези решения в срок. А когато пристигне окончателната оферта от САЩ, тя има срок на валидност от 2-3 месеца и не бива да го оставяме този период във време на избори. След като бъде платена сумата по договора, според мен незабавно ще започне всичко свързано с подготовката. А пък производството на самолетите естествено зависи от планирането на производителя, които имат доста поръчки, тъй като самолетът е много добър. Но аз лично очаквам, че в рамките на 2-3 години ние ще имаме самолет и в този период напълно ще можем да подготвим и летището, и хората, и всичко свързано с това, дори да преминем към закупуването на нови радари и въвеждане на системата за командване и управление на Военновъздушните сили на НАТО, която така или иначе с финансиране от НАТО ще бъде развърната от през 2020-та година в България.

Водещ: Страната ни има ли подготвени летци за този тип боен самолет или тази подготовка предстои?

Велизар Шаламанов: Тази подготовка предстои, но САЩ имат изключително много опит в подготовка на пилоти за F-16. За съжаление български пилоти са били готвени за F-16, но поради липса на такъв самолет и поради някаква степен на закоравялост около МиГ-29 и Су-25 тези пилоти и инженери са били принудени да напуснат военните позиции. Така че не трябва да допускаме сега инвестицията да не бъде свързана с мотивация и със задържане на тези хора дългосрочно в рамките на жизнения цикъл на самолета да служи във Военновъздушните сили.

Росица АНГЕЛОВА