Великотърновският митрополит Григорий: Търново никога не е преставал да бъде историческа и духовна столица

Велико Търново. Велико Търново никога не е преставал да бъде историческа и духовна столица и това е факт още от 1235 година, при това – не само за България. Това се посочва в позиция на великотърновския митрополит Григорий, съобщиха от пресцентъра на Община Велико Търново. Дядо Григорий е част от инициативния комитет от видни общественици, предложил 16 април – Денят на Търновската конституция, да бъде обявен за официален празник, а Велико Търново официално да получи статут на историческа и духовна столица. Поводът е 140-годишнината от изработването и приемането на Търновската конституция.
Митрополитът посочи, че Търново е духовна столица от векове, а още през 1235 година на църковния събор в Лампсак Константинополският патриарх Герман ІІ, в съслужението на голям брой клирици и представители на всички патриаршии, ръкополага монаха Йоаким І за български патриарх. „Търновската патриаршия, поради изпадането на папата в схизма от 1054 г. и отпадането на римокатолическия свят от православието, влиза в пентархията. Тоест Търново става петата по чест патриаршия след Константинопол, Александрия, Антиохия и Йерусалим и се изравнява напълно по права с тях. Още през 1235 година светът разбира, че сме силна империя с мощна духовност и просвета. Търновската патриаршия е бълвала светлина и е била сред петте основни стълба на човешкия прогрес“, подчертава Григорий.
По думите му Търновската конституция е важна крачка в историята ни и доказателство за това е нестихващият интерес на историци, изследователи и на обществото към нея 140 години след приемането ѝ.
„Историческите факти са категорични, че Търновската конституция е на световно ниво, но аз мисля, че едно от най-важните ѝ достойнства е, че нейните съставители са спазили принципа на римското право църква и държава да бъдат едно“, казва още великотърновският митрополит. Той припомня също, че в основния състав на депутатите от Учредителното събрание влизат представители на висшето духовенство – екзархът, митрополитите и управниците на епархии, както и гръцкият митрополит на Варненската епархия – общо 11 души.